FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken. Beszámolók, riportok, sajtószemle, ...
FELIRATKOZÁS FATÁJ-Online hírlevélre.
Kérem jelezze szakterületét, cégét, annak kapcsolóit.
Hivatkozás:
Ha felhasználja bármely cikket a FATÁJ-ból, hivatkozzon rá annak kapcsolójával is.

STIHL - Nemzedékekre tervezve

Mátyás Fakereskedo Kft
METAMOB - akciós MetaGO ajánlata
HUNNIA FAGÉP - Jó magyarnak lenni!
Faipari gépek -> Stonewood Kft
FATÁJ nyitólap
FATÁJ archívum:

FATÁJ-online
médiaajánlat
pdf

FAGOSZ, Fagazdasági Országos Szakmai Szövetség
A FAGOSZ a FATÁJ kiadója.


FAGOSZ filmtár a Hazai Erdésznél

Nemzeti kincsünk az erdő - 40 kisfilm

Erdészeti és Faipari Dolgozók Szakszervezete

Magán Erdotulajdonosok és Gazdálkodók Országos Szövetsége

Országos Erdészeti Egyesület

Hobbi Faesztergálás


Dr. Gerencsér Kinga: Fafeldolgozás mobil szalagfűrésszel
(A 2002-ben megjelent kiadvány online változata.)

Keres egy céget, intézményt, iskolát? Kezdje itt:
fatudakozo.hu
woodinfo.hu
woodinfo.eu
Akác
termékek
Magyar-
országról:
hungarobinia.hu
FAIPARI, ERDÉSZETI
apróhirdetések
DÍJMENTESEN

FAIPARI, ERDÉSZETI
szakkönyvek

A pdf-ekhez az Acrobat Reader itt tölthető le:


2014-03-11

Igaz-e, hogy megszűnik a kft. lényege, a korlátolt felelősség?

Nem igaz. Viszont egyelőre senki sem lát tisztán. Az ügyvédeket, bírákat, ügyészeket, sőt, az újságírókat is folyamatosan készítik fel a témában a szakmai kamarák.

Megosztás:
Megosztás a Facebook-on
Megosztás az IWIW-en


"Én se tudok többet. A héten veszek részt oktatáson az ügyvédi kamarában az új Ptk.-ról, utána talán többet tudok mondani" - mondta lapunknak egy ügyvéd, akitől a vezető tisztségviselők megváltozott felelősségéről szerettünk volna érdeklődni. Utána felhívtunk még két ügyvédet, egy ismerős ügyészt, és egy bírót is, akik szintén hasonlóról számoltak be. Egyikük sem akart névvel nyilatkozni, arra hivatkozva, hogy nincs képben, de kérdésünkre mindegyikük határozottan cáfolta (nem tudná elképzelni), hogy a kormány megszüntetné a kft.-k lényegét, a korlátolt felelősséget. Erről több hamis sajtóhír is megjelent, például itt, és itt.

 

E sorok írója holnap fog részt venni a budapesti ügyvédi kamarában oktatáson, utána többet fogunk tudni mondani az olvasóinknak a témában. Addig is olvassák el rövid körképünket alább. Mint arról beszámoltunk, a polgári törvénykönyv - 14 évig tartó előkészítés után - teljesen megújul, az új szabályok március 15-től hatályosak.

 

Ahogy az egyik ügyvéd fogalmazott a telefonban: az új Ptk. szabályainak megértése meglehetősen bonyolult dolog. Szerinte sajnálatos, hogy még jogvégzett emberek is tévesen nyilatkoznak a kérdésben. Szerinte egészen biztosan nem kell a vezető tisztségviselőnek attól félnie, hogy a cég által kötött szerződés miatt ért kárért neki személyesen kell felelnie. "Bár a mostani kormányból sok váratlan húzást kinézek, kizártnak és hülyeségnek tartom, hogy kiüresítenék a korlátolt felelősség fogalmát, ami a klasszikus magánjog egyik alapvető vívmánya a fejlett világban" - mondta. Az új szabályok alkalmazása amúgy is a bírói gyakorlatban fog kikristályosodni az elkövetkezendő években.

 

Rögtönzött szakmai véleménye szerint, mivel a cég jogi személy, ezért maximum belső viszonylatban vonhatja felelősségre a cégvezetőt. Ez kiderül az új szabályt előíró paragrafus törvényen belüli elhelyezkedéséből. A 6:541.§ ugyanis a szerződésen kívüli károkozást tárgyaló részben található. "Ez arra az esetre vonatkozik, ha a vezető tisztségviselő harmadik személynek úgy okoz kárt, hogy erre a vezető tisztségviselői helyzete adott alkalmat. Például, ha ellop egy iPhone-t az üzleti partnerétől egy céges tárgyaláson. Ilyenkor a vezető tisztségviselő egyetemlegesen felel a társasággal együtt, hiszen a lopásra az adott neki alkalmat, hogy cége vezető tisztségviselőjeként részt vehetett a tárgyaláson" - mondta. Szó nincs tehát arról, hogy a szerződéses viszonyokban ki lehetne perelni a cégvezetőt a vagyonából, ha cége kárt okoz egy rossz üzleti döntéssel egy másik cégnek.

Forrás: hvg.hu

Erdészeti gépek, berendezések forgalmazása: MUS-MAX aprítógépek, SCHLEASING aprítógépek, MAXWALD kötélcsörlok; POSCH tuzifa darabolók, hasítók.

ID: WOOD projekt

Dunaker Kft - Alapítva 1986

DomoTrend Kft - Lakberendezés Európa neves design-muhelyeibol.

LEITZ Hungária Szerszám Kft

Erdészeti gépek, eszközök, muszerek, kiegészítok kereskedelme.

FATUDAKOZÓ - az online faipari cégtár

ERFARET Tudásközpont




 A FATÁJ lapot kiadja a FAGOSZ
Minden jog fenntartva. All rights reserved.