FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken. Beszámolók, riportok, sajtószemle, ...
FELIRATKOZÁS FATÁJ-Online hírlevélre.
Kérem jelezze szakterületét, cégét, annak kapcsolóit.
Hivatkozás:
Ha felhasználja bármely cikket a FATÁJ-ból, hivatkozzon rá annak kapcsolójával is.

STIHL - nemzedékekre tervezve

FATUDAKOZÓ 5 éves a jelenlegi rendszer - segítünk keresni
Faipari gépek -> Stonewood Kft
HUNNIA FAGÉP - Jó magyarnak lenni!
FORMANCE Kft
FATÁJ nyitólap
FATÁJ archívum:

FATÁJ-online
médiaajánlat
pdf

FAGOSZ, Fagazdasági Országos Szakmai Szövetség
A FAGOSZ a FATÁJ kiadója.

Husqvarna Magyarország Kft - Erdészeti és kertészeti gépek kereskedelme. HUSQVARNA, JONSERED, PARTNER, GARDENA.

FAGOSZ filmtár a Hazai Erdésznél

Nemzeti kincsünk az erdő - 40 kisfilm

Erdészeti és Faipari Dolgozók Szakszervezete

Magán Erdotulajdonosok és Gazdálkodók Országos Szövetsége

Országos Erdészeti Egyesület

Hobbi Faesztergálás


Dr. Gerencsér Kinga: Fafeldolgozás mobil szalagfűrésszel
(A 2002-ben megjelent kiadvány online változata.)

Keres egy céget, intézményt, iskolát? Kezdje itt:
fatudakozo.hu
woodinfo.hu
woodinfo.eu
Akác
termékek
Magyar-
országról:
hungarobinia.hu
FAIPARI, ERDÉSZETI
apróhirdetések
DÍJMENTESEN

FAIPARI, ERDÉSZETI
szakkönyvek

A pdf-ekhez az Acrobat Reader itt tölthető le:


2014-03-11

Faesztergályos bemutató volt Sopronban

3 fős amatőr-hobbi faesztergályos igyekezett bemutatni a faesztergálás szépségét és megfertőzni másokat e mesterség szeretetével március 6-7-én Sopronban.

Megosztás:
Megosztás a Facebook-on
Megosztás az IWIW-en

 

Vannak Amatőr Faesztergályosok, Hobbi Faesztergályosok, meg Honi Faesztergályosok. Hogy miért egyszerre három csoport is, az most közömbös, a lényeg, hogy szép békében vannak e csoportok egymással, sőt tagságukban többé-kevésbé átfedés is van. Szoktak találkozni, hogy megbeszéljék ügyes-bajos dolgaikat, megmutassák egymásnak belépő kezdő- és mesterműveiket. Volt egy ilyen találkozó 2013-ban is, úgy adódott, hogy éppen Sopronban és éppen a tavalyi asztalosverseny csütörtök-pénteke után április 20-21-én szombat vasárnap.

Azt hittem, hogy nagy érdeklődés lesz az esemény iránt, hisz a fa iránt lelkesedő diákságot a hétvégén nem kötik le az előadások és mások is jobban ráérhetnek e hobbit megismerni. Nos, mi nagyon jól éreztük magunkat egymás közt, repült a forgács, cserélődtek a tapasztalatok, s megcsodáltuk egymás alkotásait. A diákság azonban nem özönlött. Hiszen - mint kiderült - már csütörtök este, péntek reggel hazamentek. Változnak a szokások.

 

Viszont nyomot hagytunk az Egyetem életében. 2014-re találkozót nem mertünk ismét ide szervezni, de meghívást kaptunk, hogy néhányan tarthatnánk bemutatót e mesterségből, amit el is fogadtunk. Most az Asztalosversennyel egy időben, de külön műhelyben esztergáltunk, ami nagyon jó megoldásnak bizonyult. A csapat végül 3 tagú lett: Köpf Jenő (ofm75), Mőcsényi Miklós (ofm75) és Götz Sándor (fmh). Kaptunk egy gépet a tanműhelyből, meg hoztuk a sajátjainkat. Szerszámot mindenki a sajátját hozta. Fa volt bőven. S kiállítottuk néhány arra érdemes tárgyunkat.

A kéziműhely sarkában állítottuk fel a nagy faktuszt (fa-kaktusz), amit a Köpf Jenő székesfehérvári szakkörének nyugdíjas tagjai készítettek, s ötletadója Gerencsér Kinga (ofm75, a képen) volt. Méretes darab! Kb egy óra összerakni és nagyszerű vizsgáztatóhely lenne fafaj felismeréshez. (Jenő hazavitte, így a soproni diákságnak ettől már nem kell tartania.)

Csütörtök délután Szemerey Tamás (ofm) előadást tartott a faesztergálás fejlődésének történetéről, ősi és régi megoldásairól, majd bemutatta egy esztergáltlábú asztal rekonstruálását, amihez a pótló alkatrészeket Jenő készítette el már előre.

 

A hallgatóság.

 

Az asztal rekonstruálása.

 

Volt olyan bátor látogató, aki még tanulni is beállt, öröm volt látni, hogy egyre nagyobb kedvet érez hozzá.

 

 

Csütörtökön nagyon jó volt az érdeklődés, sorba hozták a szakiskolai oktatók osztályaikat, meg jöttek az egyetemi diákok és oktatók is. Szerettük volna, hogy a Simonyi Károly Kar (korábban FMK) művészet szakos diákjai is eljöjjenek, de nem találkoztunk velük. A péntek ugyanakkor elég nyugodt nap volt, messze nem volt akkora felhajtás. Mi jól éreztük magunkat és reméljük sikerült többekben is felkelteni az érdeklődést a famegmunkálás e módja iránt akár amatőr és hobbi, akár később profi szinten is.

 

Ugyanakkor felajánlottunk néhány korábban készült tárgyat a Faipari Egyetemi Kutatásért Alapítvány javára, amit ők szorgosan eladogattak, a bevételből alapítványi hozzájárulási igazolást adva a vevőknek. Ezzel igyekeztünk abban segíteni, hogy a FAEKA ennyivel is erősebben támogathassa az egyetemi kutatás műszer és egyéb eszköz beszerzését.

Mőcsényi Miklós
Fotó: MM és Kiscsiszi

 

Erdészeti gépek, berendezések forgalmazása: MUS-MAX aprítógépek, SCHLEASING aprítógépek, MAXWALD kötélcsörlok; POSCH tuzifa darabolók, hasítók.

ID: WOOD projekt

Dunaker Kft - Alapítva 1986

DomoTrend Kft - Lakberendezés Európa neves design-muhelyeibol.

LEITZ Hungária Szerszám Kft

Erdészeti gépek, eszközök, muszerek, kiegészítok kereskedelme.

FATUDAKOZÓ - az online faipari cégtár

ERFARET Tudásközpont
 A FATÁJ lapot kiadja a FAGOSZ
Minden jog fenntartva. All rights reserved.