FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken. Beszámolók, riportok, sajtószemle, ...
FELIRATKOZÁS FATÁJ-Online hírlevélre.
Kérem jelezze szakterületét, cégét, annak kapcsolóit.
Hivatkozás:
Ha felhasználja bármely cikket a FATÁJ-ból, hivatkozzon rá annak kapcsolójával is.

STIHL - Nemzedékekre tervezve

Mátyás Fakereskedo Kft
METAMOB - akciós MetaGO ajánlata
HUNNIA FAGÉP - Jó magyarnak lenni!
Faipari gépek -> Stonewood Kft
FATÁJ nyitólap
FATÁJ archívum:

FATÁJ-online
médiaajánlat
pdf

FAGOSZ, Fagazdasági Országos Szakmai Szövetség
A FAGOSZ a FATÁJ kiadója.


FAGOSZ filmtár a Hazai Erdésznél

Nemzeti kincsünk az erdő - 40 kisfilm

Erdészeti és Faipari Dolgozók Szakszervezete

Magán Erdotulajdonosok és Gazdálkodók Országos Szövetsége

Országos Erdészeti Egyesület

Hobbi Faesztergálás


Dr. Gerencsér Kinga: Fafeldolgozás mobil szalagfűrésszel
(A 2002-ben megjelent kiadvány online változata.)

Keres egy céget, intézményt, iskolát? Kezdje itt:
fatudakozo.hu
woodinfo.hu
woodinfo.eu
Akác
termékek
Magyar-
országról:
hungarobinia.hu
FAIPARI, ERDÉSZETI
apróhirdetések
DÍJMENTESEN

FAIPARI, ERDÉSZETI
szakkönyvek

A pdf-ekhez az Acrobat Reader itt tölthető le:


2014-03-13

Székelyföldi faipari klaszter

Hargita és Kovászna megyei szakemberek, elöljárók, az erdőgazdálkodásban és a faiparban érdekelt cégek, tulajdonosok és közületek képviselői találkoztak Sepsiszentgyörgyön, hogy az ágazatban felmerülő kérdéseket megvitassák.

Megosztás:
Megosztás a Facebook-on
Megosztás az IWIW-en

 


Abban mindenki egyetértett, hogy Székelyföld egyik legfontosabb gazdasági erőforrásának felhasználásában közösen kell lépni - ám a Rétyre tervezett óriásbefektetés által is kialakult helyzet megítélésében megoszlanak a vélemények.

A ProWood Regionális Faipari Klaszter által szervezett konferencia fő témája egy egész Székelyföldet átfogó faipari klaszterhálózat életre hívása, illetve közös faipari arculat megteremtése volt. Az előadók egyike sem kerülte meg a Rétyre tervezett óriásberuházást, annak lehetséges hatását az egész ágazatra.

Borboly Csaba, Hargita megye tanácsának elnöke szerint az erdőre helyi erőforrásként kell tekinteni, és a legmagasabb feldolgozási szintet célozzák meg. Ez nem csupán a fagazdálkodás, hanem az egyéb erdei javak vonatkozásában is követendő. Mindezt a helyi szereplők széles körű együttműködésével lehet elérni - hangsúlyozta az elöljáró. Tamás Sándor emlékeztetett: a mintegy 650 ezer hektár székelyföldi erdő többsége magán- és önkormányzati kézben van, csupán 160 ezer hektár maradt az államnál, ezért elsősorban rajtunk múlik, hogyan gazdálkodunk vele. Az osztrák befektetés kapcsán a Kovászna Megyei Tanács elnöke hangsúlyozta, hogy a beruházás hatásainak megítélésében figyelembe kell venni a fagazdálkodás három alapvető pillérét: az erdőgazdálkodást, a fakitermelést és a fatelepítést, ezeket egységes szemléletben kell kezelni. Mint mondta, jelenleg Háromszékről mintegy 70 ezer köbméter rönkfát egyenesen Kínába szállítanak. Tánczos Barna szenátor a készülő erdőtörvény-módosításról beszélt, amelynek vitája hamarosan újrakezdődik. A politikus egyebek mellett olyan, az Arbor Szövetségtől kapott javaslatot kíván beépíteni a jogszabályba, amely a rönkfakereskedők számára kötelezővé teszi a vásárolt famennyiség legalább felének helybeni feldolgozását.

A konferencián Dan Banacu igazgató bemutatta a Schweighofer Holzindustrie által néhány éve felvásárolt kománfalvi, Baco nevű, bútorlapokat gyártó üzemet, amely néhány év alatt mintegy 7,5 millió eurós beruházás révén piacvezető lett az országban, de számítanak rá az európai piacon is.

A faiparban már létező két klaszter - a székelyudvarhelyi Régiófa és a sepsiszentgyörgyi ProWood -, valamint a csíki és gyergyói cégeket képviselő szövetségek a konferencia után tartott közös sajtótájékoztatójukon bejelentették: szándéknyilatkozatot írnak alá a székelyföldi klaszterhálózat létrehozásáról, amely a fafeldolgozók érdekeit hatékonyabban tudja érvényesíteni az új piaci helyzetben és a jogalkotásban. A tájékoztatón elhangzott, ha nem lépnek kellő súllyal és hatékonysággal, elérhető árú nyersanyag nélkül maradnak, a rétyi óriásberuházás gyakorlatilag elszívja előlük a levegőt. A kínai rönkexport miatt termékeikkel már most versenyképtelenek az olcsó keleti dömpingárak mellett.

Forrás: 3szek.ro

Erdészeti gépek, berendezések forgalmazása: MUS-MAX aprítógépek, SCHLEASING aprítógépek, MAXWALD kötélcsörlok; POSCH tuzifa darabolók, hasítók.

ID: WOOD projekt

Dunaker Kft - Alapítva 1986

DomoTrend Kft - Lakberendezés Európa neves design-muhelyeibol.

LEITZ Hungária Szerszám Kft

Erdészeti gépek, eszközök, muszerek, kiegészítok kereskedelme.

FATUDAKOZÓ - az online faipari cégtár

ERFARET Tudásközpont




 A FATÁJ lapot kiadja a FAGOSZ
Minden jog fenntartva. All rights reserved.