FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken. Beszámolók, riportok, sajtószemle, ...
FELIRATKOZÁS FATÁJ-Online hírlevélre.
Kérem jelezze szakterületét, cégét, annak kapcsolóit.
Hivatkozás:
Ha felhasználja bármely cikket a FATÁJ-ból, hivatkozzon rá annak kapcsolójával is.

STIHL - nemzedékekre tervezve

FATUDAKOZÓ 5 éves a jelenlegi rendszer - segítünk keresni
Faipari gépek -> Stonewood Kft
HUNNIA FAGÉP - Jó magyarnak lenni!
FORMANCE Kft
FATÁJ nyitólap
FATÁJ archívum:

FATÁJ-online
médiaajánlat
pdf

FAGOSZ, Fagazdasági Országos Szakmai Szövetség
A FAGOSZ a FATÁJ kiadója.

Husqvarna Magyarország Kft - Erdészeti és kertészeti gépek kereskedelme. HUSQVARNA, JONSERED, PARTNER, GARDENA.

FAGOSZ filmtár a Hazai Erdésznél

Nemzeti kincsünk az erdő - 40 kisfilm

Erdészeti és Faipari Dolgozók Szakszervezete

Magán Erdotulajdonosok és Gazdálkodók Országos Szövetsége

Országos Erdészeti Egyesület

Hobbi Faesztergálás


Dr. Gerencsér Kinga: Fafeldolgozás mobil szalagfűrésszel
(A 2002-ben megjelent kiadvány online változata.)

Keres egy céget, intézményt, iskolát? Kezdje itt:
fatudakozo.hu
woodinfo.hu
woodinfo.eu
Akác
termékek
Magyar-
országról:
hungarobinia.hu
FAIPARI, ERDÉSZETI
apróhirdetések
DÍJMENTESEN

FAIPARI, ERDÉSZETI
szakkönyvek

A pdf-ekhez az Acrobat Reader itt tölthető le:


2014-04-03

Átadták a pénzásási erdei turistaházat

Teljesen megújult az Ipoly Erdő Zrt. Nagyoroszi közelében álló Pénzásási Erdei Turistaháza, amely egyszerre akár 40 főnek is képes kényelmes, kulturált szállást biztosítani a börzsönyi túrák pihenői során.

Megosztás:
Megosztás a Facebook-on
Megosztás az IWIW-en


A festői környezetben található ház nem csak a családosok és bakancsos turisták igényeit szolgálhatja ki a jövőben, hanem pihenőhelyet jelent a közelben haladó, Közép-Európa El Caminójának számító Mária-út 1400 kilométeres távját teljesítő zarándokoknak is. A megújult épület ünnepélyes avatásán részt vett Balla Mihály országgyűlési képviselő és Kiss László, az Ipoly Erdő Zrt. vezérigazgatója is.

 

A Pénzásási Erdei Turistaház gyönyörű környezetben, a meredek, vulkanikus kúpra épült drégelyi vár romjainak árnyékában található. A Nagyoroszihoz közeli terület a pihenni vágyó bakancsos turisták mellett a térségbe érkező zarándokok számára is különösen fontos helyszín, innen nem messze halad ugyanis a Közép-Európa El Caminójának számító Mária-út egyik véglegesnek tekinthető magyarországi szakasza. A Közép-Európában haladó, gyalogosan 60 nap alatt bejárható zarándok- és turistaút teljes kiépítésén jelenleg is közösen dolgozik több hazai és külföldi egyesület és alapítvány. Amikor elkészül, a Mária-út az ausztriai Mariazelltől indulva, a Börzsöny nevezetes emlékhelyeit is érintve, egészen az erdélyi Csíksomlyóig - mintegy 1400 kilométeres távon - köti majd össze a Mária kegyhelyeket, és teszi teljessé a zarándokok számára a spirituális feltöltődést.

A Pénzásási Erdei Turistaház felújítása során az Ipoly Erdő Zrt. szakemberei arra törekedtek, hogy az épület a lehető legtovább meg tudja őrizni az átadáskor jellemző állapotát, vagyis kisebb karbantartásokkal képes legyen akár évtizedeken át azonos színvonalú szolgáltatásokat és kényelmet nyújtani az idelátogató túrázóknak. A tartóssági szempontok miatt minőségi és ellenálló anyagokat választottak az építkezéshez: a ház vágott cseréptetőt, egyedi fűtést és környezetkímélő, zárt szennyvízkezelő rendszert kapott. A főépület mellett létrehoztak egy nyitott-fedett társalgó részt is azoknak a túrázóknak, akik ugyan nem a házban szállnak meg, de egy hosszabb-rövidebb szünet erejéig kényelmes pihenőhelyet keresnek, hogy elfogyasszák szendvicsüket vagy teájukat.

 

A felújítás részeként egy 70 méter mély kutat is fúrtak az épület közelében: a bő vizű és tiszta forrás folyamatos és jó minőségű ivóvízellátást biztosít a ház vendégei számára. A kívül-belül megszépült épületben egyszerre harminc-negyven fő szállhat meg kényelmesen, a pihenést a tágas és világos konyha, az abból nyíló hálók, korszerű vizesblokk és társalgó teszik még kellemesebbé.

A Pénzásási Erdei Turistaház története

A ma már turistaházként működő kőépületet a Wenckheim család építtette az 1930-as években, eredetileg azzal a céllal, hogy a közeli kőbánya munkásainak szállásaként szolgáljon. Az épület hányattatott sorsa a világháborút követő államosítással vette kezdetét, majd miután a közeli bányát 1952-ben bezárták, a ház erdészeti raktárként, átmeneti szállóként működött tovább, miközben az állapota folyamatosan romlott. A ház fenntartását később a budapesti Gép- és Vegyipari Spartacus SE vállalta magára. Az egyesület tagjai több felújítási feladatot is elvégeztek az épületen, ennek köszönhetően a turistaház hamarosan a börzsönyi túrázók kedvelt szállásává vált, Szondi vendégház néven. Mivel az elektromos ellátás és a szennyvízkezelő rendszer visszatérő problémáit a rendelkezésre álló forrásokból nem tudták megfelelően orvosolni, a kilencvenes évek végére a sokasodó műszaki hiányosságok a kulcsosház kényszerű bezárásához vezettek. Az épület az elmúlt 15 évben üresen, elhagyatottan, egyre romló állapotban várta a 2013-ban megkezdett teljes rekonstrukciót.

A Pénzásási Erdei Turistaház felújítása az Országos Kék Túra útvonalán zajló fejlesztésekhez kapcsolódik, a  "Bejárható Magyarország" kormányzati programmal összhangban. A szintén az Ipoly Erdő Zrt. által felújított, Zebegény határában fekvő sátoros táborhelyet éppen egy nappal a pénzásási turistaház megnyitója előtt adták át, és hamarosan a megújult kútbereki turistaházat, a hozzá tartozó sátorhelyeket, illetve a Kisirtáspusztán épült, ugyancsak felújított turistaházakat is újra birtokba vehetik a természetjárók.

Forrás: Ipoly Erdő Zrt.

Erdészeti gépek, berendezések forgalmazása: MUS-MAX aprítógépek, SCHLEASING aprítógépek, MAXWALD kötélcsörlok; POSCH tuzifa darabolók, hasítók.

ID: WOOD projekt

Dunaker Kft - Alapítva 1986

DomoTrend Kft - Lakberendezés Európa neves design-muhelyeibol.

LEITZ Hungária Szerszám Kft

Erdészeti gépek, eszközök, muszerek, kiegészítok kereskedelme.

FATUDAKOZÓ - az online faipari cégtár

ERFARET Tudásközpont
 A FATÁJ lapot kiadja a FAGOSZ
Minden jog fenntartva. All rights reserved.