FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken. Beszámolók, riportok, sajtószemle, ...
FELIRATKOZÁS FATÁJ-Online hírlevélre.
Kérem jelezze szakterületét, cégét, annak kapcsolóit.
Hivatkozás:
Ha felhasználja bármely cikket a FATÁJ-ból, hivatkozzon rá annak kapcsolójával is.

STIHL - nemzedékekre tervezve

FATUDAKOZÓ 5 éves a jelenlegi rendszer - segítünk keresni
Faipari gépek -> Stonewood Kft
HUNNIA FAGÉP - Jó magyarnak lenni!
FORMANCE Kft
FATÁJ nyitólap
FATÁJ archívum:

FATÁJ-online
médiaajánlat
pdf

FAGOSZ, Fagazdasági Országos Szakmai Szövetség
A FAGOSZ a FATÁJ kiadója.

Husqvarna Magyarország Kft - Erdészeti és kertészeti gépek kereskedelme. HUSQVARNA, JONSERED, PARTNER, GARDENA.

FAGOSZ filmtár a Hazai Erdésznél

Nemzeti kincsünk az erdő - 40 kisfilm

Erdészeti és Faipari Dolgozók Szakszervezete

Magán Erdotulajdonosok és Gazdálkodók Országos Szövetsége

Országos Erdészeti Egyesület

Hobbi Faesztergálás


Dr. Gerencsér Kinga: Fafeldolgozás mobil szalagfűrésszel
(A 2002-ben megjelent kiadvány online változata.)

Keres egy céget, intézményt, iskolát? Kezdje itt:
fatudakozo.hu
woodinfo.hu
woodinfo.eu
Akác
termékek
Magyar-
országról:
hungarobinia.hu
FAIPARI, ERDÉSZETI
apróhirdetések
DÍJMENTESEN

FAIPARI, ERDÉSZETI
szakkönyvek

A pdf-ekhez az Acrobat Reader itt tölthető le:


2014-05-09

Ukrán-arab harc a magyar* erőművekért

Ukrán és arab befektetők harcolnak két magyar erőműért. A bezárt tiszapalkonyai és borsodi erőmű értékesítésére kiírt hetedik pályázat sikeres volt. Az üzlet szépséghibája, hogy az ukránok 600 milliós vételárával szemben az arab befektetők 1,2 milliárd forintot ajánlottak, ám ez az ajánlat érvénytelen volt.

Megosztás:
Megosztás a Facebook-on
Megosztás az IWIW-en

 


Kétéves huzavona után a hetedik kísérletre úgy tűnt, sikerült eladni a jelenleg nem működő tiszapalkonyai és borsodi hőerőműveket. Az egykor az amerikai AES konszern érdekeltségébe tartozó létesítményeket a felszámoló 1,2 milliárd forintért hirdette meg, de a győztes ajánlat csak ennek feléről szólt. A vevő a Napi.hu értesülései szerint egy ukrán érdekeltségű energetikai cég.

 

Ennek dupláját kínálta egy, szír és szaúdi magánszemélyek tulajdonában levő vállalkozás a Duna Electric Kft., de pályázatukat a felszámoló formai okok miatt érvénytelennek nyilvánította. A pályázók ezt nem fogadják el, és tegnap a miskolci bírósághoz fordultak felülvizsgálatot kérve.

 

A 90 megawatt kapacitású, széntüzelésű tiszapalkonyai hőerőművet és a 71 megawatt kapacitású, biomassza-alapon működő borsodi hőerőművet 2011-ben zárta be az amerikai cég. A két létesítményre a Cívis Capital Zrt. tett ajánlatot még 2011-ben, de az üzlet végül meghiúsult.  (A Céginfo.hu adatai szerint a vevőjelölt Cívis felszámolás alatt áll.)  Az AES Borsodi Energetikai Kft., - a két erőművet magában foglaló cég - felszámolását a BIS Zrt. végezte. A csődeljárás a BIS honlapja szerint 2011 nyarán indult és -  legalábbis a honlap szerint - most is tart.

 

A bezárt erőművekért folyó küzdelembe értesüléseink szerint igen komoly lobbierővel rendelkező cégek és üzletemberek is bakapcsolódtak, sőt, állítólag a budapesti ukrán nagykövet is exponálta magát az ügyben.

 

A felszámolás állásáról igyekeztünk megtudni további részleteket, de a BIS Zrt. nem reagált megkeresésünkre. Értesüléseink szerint az ukránok a két erőmű részleges újraindításával számolnak, amelyet donyecki vagy magyar szénnel táplálnának. Az arab befektetők viszont a kötelezően előírt környezetvédelmi (rekultivációs) mentesítést követően ipari parkot alakítanának ki a 160 hektáros területen, amelyre szaúdi és öböl menti cégek telepíthetenének különféle vállalkozásokat.


Forrás: napi.hu

FATÁJ kiegészítés:

* A napi.hu cikkében megtévesztő a magyar jelző. Ismereteink szerint az erőművek egy globális, tőzsdén is jegyzett, 21 országban tevékenykedő, energetikai csoport holland leányvállalata által birtokolt, felszámolás alatt álló magyarországi kft tulajdona.

Erdészeti gépek, berendezések forgalmazása: MUS-MAX aprítógépek, SCHLEASING aprítógépek, MAXWALD kötélcsörlok; POSCH tuzifa darabolók, hasítók.

ID: WOOD projekt

Dunaker Kft - Alapítva 1986

DomoTrend Kft - Lakberendezés Európa neves design-muhelyeibol.

LEITZ Hungária Szerszám Kft

Erdészeti gépek, eszközök, muszerek, kiegészítok kereskedelme.

FATUDAKOZÓ - az online faipari cégtár

ERFARET Tudásközpont
 A FATÁJ lapot kiadja a FAGOSZ
Minden jog fenntartva. All rights reserved.