FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken. Beszámolók, riportok, sajtószemle, ...
FELIRATKOZÁS FATÁJ-Online hírlevélre.
Kérem jelezze szakterületét, cégét, annak kapcsolóit.
Hivatkozás:
Ha felhasználja bármely cikket a FATÁJ-ból, hivatkozzon rá annak kapcsolójával is.

STIHL - Nemzedékekre tervezve

Mátyás Fakereskedo Kft
METAMOB - akciós MetaGO ajánlata
HUNNIA FAGÉP - Jó magyarnak lenni!
Faipari gépek -> Stonewood Kft
FATÁJ nyitólap
FATÁJ archívum:

FATÁJ-online
médiaajánlat
pdf

FAGOSZ, Fagazdasági Országos Szakmai Szövetség
A FAGOSZ a FATÁJ kiadója.


FAGOSZ filmtár a Hazai Erdésznél

Nemzeti kincsünk az erdő - 40 kisfilm

Erdészeti és Faipari Dolgozók Szakszervezete

Magán Erdotulajdonosok és Gazdálkodók Országos Szövetsége

Országos Erdészeti Egyesület

Hobbi Faesztergálás


Dr. Gerencsér Kinga: Fafeldolgozás mobil szalagfűrésszel
(A 2002-ben megjelent kiadvány online változata.)

Keres egy céget, intézményt, iskolát? Kezdje itt:
fatudakozo.hu
woodinfo.hu
woodinfo.eu
Akác
termékek
Magyar-
országról:
hungarobinia.hu
FAIPARI, ERDÉSZETI
apróhirdetések
DÍJMENTESEN

FAIPARI, ERDÉSZETI
szakkönyvek

A pdf-ekhez az Acrobat Reader itt tölthető le:


2014-05-23

John Deere harvester és forwarder bemutató

Nem mindennapi látványban volt része azoknak az erdőgazdálkodóknak, akik április végén ellátogattak a Zalai megyei Oltárcra. Ezen a településen tartott ugyanis gyakorlati gépbemutatót az osztrák Öforst Forsttechnik GmbH, a John Deere erdészeti gépek ausztriai és magyarországi forgalmazója.

Megosztás:
Megosztás a Facebook-on


A rendezvény elején Christian Freitag, az Öforst Forsttechnik GmbH ügyvezető igazgatója üdvözölte a megjelenteket. Beszédében külön köszönetet mondott a Zalaerdő Zrt.-nek, hiszen a helyszínt ők biztosították a gépbemutatóhoz. Az állami erdőgazdaság egyébként saját forwarderével dolgozott, hiszen nincs egy éve, hogy a kihordásra John Deere erdészeti gépet is alkalmaznak.

Az osztrák cégvezető után a magyarországi képviselő, Nagy Gábor tartott előadást a John Deere erdészeti gépekről. Az Öforst Forsttechnik GmbH 2009 óta forgalmazza a márkát Ausztriában, 2013 óta pedig hazánkban is. Az új gépek mellett a cég használt erdészeti gépek kereskedelmével is foglalkozik, de az alkatrész és a szerviz üzletáguk is jelentős.

Az Öforst Magyarországon a Timber-Trans Kft.-vel működik együtt, így a szerviz- és alkatrészellátás hazánkban is kiváló. A magyarországi vállalat ugyanis 2002 óta foglalkozik erdészeti gépekkel, ráadásul Letenyén egy új központot is létesítettek.

A John Deere erdészeti gépek a korábban jól ismert Timberjack alapjaira épülnek, hiszen a Deere&Company 2000-ben megvásárolta a gyárat. 2002-től már John Deere motorokat építettek a termékekbe, 2005-től pedig a név is megváltozott - tudtuk meg Nagy Gábor előadásából. A szakember elmondta; a legnépszerűbbek a John Deere vonszolói és forwarderei, de már most látszik, hogy a jövő a harvesterekben van - Magyarországon is.

A gyártó természetesen nem elégszik meg a jelenlegi népszerűséggel, a folyamatos innovációnak köszönhetően egyre jobb gépeket tudnak ajánlani az erdőgazdálkodók számára. Ilyen újdonság a 1270E nyolckerekes John Deere forwarder, vagy az IBC intelligens daruvezérlő rendszer. További komoly lehetőségek rejlenek a TimberOffica gépfelügyelő programban is, hiszen segítségével távolról lehet figyelni a fogyasztást, a teljesítményt és egyéb adatokat. Nagy Gábor hangsúlyozta; a forgókabinok bevezetése óta először rendelhető forwarder fix kabinnal, ami ugyancsak azt mutatja, hogy a gyártó odafigyel a felhasználók igényeire.

A John Deere erdészeti gépek bemutatása után Horváth Attila László intézeti mérnök tartott előadást a harvesterek alkalmazási lehetőségeiről lombos állományokban. A Nyugat-magyarországi Egyetem szakembere áttekintést nyújtott a többműveletes fakitermelő gépek történelméről, majd kifejtette; a harvesterek lombos állományokban is megállják a helyüket, ugyanakkor a megfelelő fej kiválasztása nagyon fontos.
(Horváth Attila László - Fakitermelés lombos állományokban többműveletes fakitermelő gépek alkalmazásával)

Az előadások után ebéd következett, majd a vendégek a gyakorlatban is megtekinthettek egy 1210E forwardert és egy 1170E harvestert a Zalaerdő Zrt. területén.

"Két John Deere erdészeti gépet láthattak az erdőgazdálkodók munka közben ezen a Zala megyei helyszínen; egy 1210E forwardert valamint egy 1170E harvestert" - mondta el az Erdő-Mezőnek Christian Freitag. Az ügyvezető igazgató portálunknak kifejtette; "azért hoztuk ide ezeket a gépeket, mert szerettük volna, hogy a magyarországi vásárlók is lássák, hogyan, milyen teljesítménnyel dolgoznak a John Deere E szériás erdészeti gépei. Cégünk ebből a két géptípusból adta el a legtöbbet. A forwarderünk kiváló munkát végez a rönkök kihordása terén, míg a harvesterrel nagyon komoly munkateljesítmény érhető el".

Ha John Deere, akkor a legtöbb ember egyből a traktorokra, esetleg a kombájnokra gondol. De a vállalat jelentős részesedéssel rendelkezik az erdészeti gépek területén is. Ausztriában például piacvezető ebben az ágazatban, de Magyarországon is népszerű az ugró szarvasos márka.

"Magyarországon is kedvelik ezeket a gépeket, igaz, az itteni viszonyok között most még drágának mondhatók. Ugyanakkor már négy John Deere forwarder dolgozik az országban. A harvester még a jövő kérdése, de a nagy teljesítményük alapján úgy gondoljuk, mindenképpen van helyük a magyar erdészeti vállalkozásoknál" - tudtuk meg az osztrák szakembertől. Az Öforstnál ráadásul nem csak új gépekben gondolkodnak a szakemberek. Egy használt John Deere forwarder vagy harvester is megállja a helyét a legnehezebb körülmények között is.

"Ha egy magyar vállalkozó nem tud beruházni egy új termékre, akkor tudunk számára használtat is ajánlani. Nyugat-Európában vannak olyan E szériás gépek, amik jól működnének Magyarországon is. Cégünk pedig ebben is tud segítséget nyújtani, hiszen használt gépekkel is foglalkozunk" - emelte ki használgép üzeltág jelentőségét Christian Freitag.

Az Öforst Zala megyei gépbemutatóján tehát a hazai erdőgazdálkodók élőben tekinthették meg, hogyan dolgozik egy John Deere 1170-es, E szériás harvester, valamint egy 1210E forwarder. A látottak pedig magukért beszéltek.

Forrás: erdő-mező.hu

Erdészeti gépek, berendezések forgalmazása: MUS-MAX aprítógépek, SCHLEASING aprítógépek, MAXWALD kötélcsörlok; POSCH tuzifa darabolók, hasítók.

ID: WOOD projekt

Dunaker Kft - Alapítva 1986

DomoTrend Kft - Lakberendezés Európa neves design-muhelyeibol.

LEITZ Hungária Szerszám Kft

Erdészeti gépek, eszközök, muszerek, kiegészítok kereskedelme.

FATUDAKOZÓ - az online faipari cégtár

ERFARET Tudásközpont




 A FATÁJ lapot kiadja a FAGOSZ
Minden jog fenntartva. All rights reserved.