FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken. Beszámolók, riportok, sajtószemle, ...
FELIRATKOZÁS FATÁJ-Online hírlevélre.
Kérem jelezze szakterületét, cégét, annak kapcsolóit.
Hivatkozás:
Ha felhasználja bármely cikket a FATÁJ-ból, hivatkozzon rá annak kapcsolójával is.

STIHL - Nemzedékekre tervezve

Mátyás Fakereskedo Kft
METAMOB - akciós MetaGO ajánlata
HUNNIA FAGÉP - Jó magyarnak lenni!
Faipari gépek -> Stonewood Kft
FATÁJ nyitólap
FATÁJ archívum:

FATÁJ-online
médiaajánlat
pdf

FAGOSZ, Fagazdasági Országos Szakmai Szövetség
A FAGOSZ a FATÁJ kiadója.


FAGOSZ filmtár a Hazai Erdésznél

Nemzeti kincsünk az erdő - 40 kisfilm

Erdészeti és Faipari Dolgozók Szakszervezete

Magán Erdotulajdonosok és Gazdálkodók Országos Szövetsége

Országos Erdészeti Egyesület

Hobbi Faesztergálás


Dr. Gerencsér Kinga: Fafeldolgozás mobil szalagfűrésszel
(A 2002-ben megjelent kiadvány online változata.)

Keres egy céget, intézményt, iskolát? Kezdje itt:
fatudakozo.hu
woodinfo.hu
woodinfo.eu
Akác
termékek
Magyar-
országról:
hungarobinia.hu
FAIPARI, ERDÉSZETI
apróhirdetések
DÍJMENTESEN

FAIPARI, ERDÉSZETI
szakkönyvek

A pdf-ekhez az Acrobat Reader itt tölthető le:


2014-05-23

Palfinger-Epsilon Szakmai Napot tartott a Kuhn Kft

Esős időjárás mellett tartották meg a KUHN Rakodógép Kft. Palfinger-Epsilon szakmai napját a vállalat budapesti, Ócsai úti központjában, ahol első sorban erdészeti darukat mutattak be a szakmai közönségnek.

Megosztás:
Megosztás a Facebook-on



Speciális gépek speciális használatra

A két időpontra is meghirdetett nyílt nap első, május 15-i alkalmára mintegy két tucat érdeklődő volt kíváncsi. Őket dr. Csorba Kázmér, a KUHN Rakodógép Kft. ügyvezető igazgatója köszöntötte. A vállalat 1990-ben kezdte meg a működését, méghozzá a Mitsubishi anyagmozgató gépekkel. "Az első sikereket ezzel értük el, majd 1993-ban kezdtünk foglalkozni a Palfinger termékekkel. A legújabb márkánkat, a Sennebogent 4 éve képviseljük".

A KUHN Rakodógép Kft. fontosnak tartja a speciális igények kielégítését, és azt, hogy a különböző gépcsoportok külön üzleti egységekbe szerveződjenek. Ilyenek például a daruk, amelyekkel egy külön csapat foglalkozik - legyen az szerviz, alkatrész vagy értékesítés.

A vállalat nagy hangsúlyt fektet a szervizre és az alkatrész-ellátásra is; "akkor is törődünk a partnereinkkel, ha éppen nincs szükségük új gépre" - hangsúlyozta előadásában dr. Csorba Kázmér.

Innováció - a siker receptje

Kristofics Károly, a Palfinger-Epsilon daruk értékesítési vezetője a szakmai nap középpontjában álló gépeket mutatta be az erdőgazdálkodóknak. Előadásában kifejtette; az Epsilon gyár 2000-ben még csak 300 alatti éves darabszámmal működött, amely 2008-ra 3000 fölé emelkedett. Ezzel a nem mindennapi fejlődéssel az Epsilon immár világelső a teherautóra szerelt hulladékrakodó és erdészeti daruk gyártói között. A kiváló eredmények receptje a szakember szerint az innováció, amely különösen fontos a gyártónál.

Az elmúlt évek fejlesztései közül kiemelkedő, hogy minden új persely bronzból készül zsírcsatornákkal, de a gémen belül vezetett tömlők is forradalmi újítás eredménye. "Amikor ezt bevezették, sokan azt gondolták, hogy nem lesz jó megoldás, mert a tömlőket nehéz lesz majd cserélni. De van olyan partnerünk, akinél öt évig is bírták ezek a belső tömlők" - magyarázta Kristofics Károly, aki hozzátette; a belső elvezetés kevesebb lehetőséget ad a szakadásra, roncsolódásra.

A szakember olyan innovációkat is bemutatott, mint például a Triple-Z teleszkópos nagygém, aminek előnye, hogy akár egy 9-9,5 méter kinyúlással rendelkező daru is összecsukható a fülke mögött úgy, hogy az összecsukott darugém nem lóg a váz (felszerelési sík) alá. Szintén komoly újítás az Easy Flod rendszer, amely az erdőgazdálkodóknak is hasznos lehet. "A Z daruknál a daru összecsukásához hely kell, de előállhat olyan helyzet, amikor az nincs. Az új fejlesztésnek köszönhető, hogy egy átvető lánccal sikerült a problémát áthidalni, és a daru már a levegőben is összecsukható". Szintén a gyártó különleges megoldása az oszlop nélküli daru, amely kommunális felhasználás esetén nyújt segítséget, hiszen az eszközt közvetlenül a konténer tetejére lehet felrakni.

Kristofics Károly bemutatta a Palfinger-Epsilon legújabb daruját is. A fejlesztés igényét az útdíjak teremtették meg. A felhasználók egy "útdíj-mentes" traktorra könnyen és gyorsan felszerelhető, az erdészeti igényeknek megfelelően erős letalpalóval ellátott darut szerettek volna, amit a KUHN Rakodógép Kft. már forgalmazni is kezdett.

A szakember előadásában elmondta; a gyártónak forwarderre és harvesterre készített darui is vannak, utóbbi ráadásul tavalyelőtti fejlesztés, kiváló tapasztalatokkal. "A Palfinger-Epsilon daruk minőségét jelzi az is, hogy Európa-szerte az aprítógépekhez szinte kizárólag ezt a márkát használják" - hangsúlyozta Kristofics Károly.

Lesz erdészeti géptámogatás

Csomár Zoltán, az ECC Vállalkozásfejlesztési Tanácsadó Intézet gazdasági igazgatója a 2014 és 2020 közötti EU-s ciklus erdészeti támogatásairól tartott előadást. Mint mondta, a KUHN Rakodógép Kft.-nél forgalmazott gépekre is lehet majd támogatást igényelni, ugyanakkor a források elosztása még zajlik, várhatóan ősszel kezdődik meg az új agrárpályázatok kiírása.

A következő ciklusban a tervezetek szerint 100-120 milliárd forintnyi forrás jut az erdészeti célokra, várhatóan évente 5-10 milliárd forint lesz elkülönítve erdészeti gépvásárlási célokra - fejtette ki Csomár Zoltán, az ECC Vállalkozásfejlesztési Tanácsadó Intézet gazdasági igazgatója a KUHN Rakodógép Kft. Palfinger-Epsilon szakmai napján. A szakember úgy véli, a jelenlegi ciklusban is az előzőhöz hasonló nagyságrendekkel lehet számolni az agrárpályázatok esetében - így az erdészeti géptámogatás kapcsán is.

A szakember a tervezettekkel kapcsolatban elmondta; a támogatási intenzitás vélhetően 40 és 50 százalék között lesz, az elbírálásnál többek között az exportorientáltság, a foglalkoztatottság fejlesztése és a hátrányos helyzetű térség jelent majd előnyt.

A támogatásokhoz kapcsolódva a finanszírozásról a Deutsche Leasing képviselője tartott előadást. "Önerő nélkül nem nagyon van pályázat, azok forrás-kiegészítése pedig fontos feladat" - hangsúlyozta, majd hozzátette; vállalatuk a KUHN Rakodógép Kft. által forgalmazott gépek mindegyikét preferálja.

Alkatrésztől a szervizig

Mielőtt a gazdálkodók az esős időben megtekinthették volna a Palfinger-Epsilon erdészeti darukat, Hódos Attila, a KUHN Rakodógép Kft. alkatrész értékesítési vezetője tartott rövid előadást. A vállalat Budapesti raktárában mintegy 33 000 darab alkatrész azonnal elérhető, miközben Magyarországon 12 ponton vannak vidéki kiszálló szerelőik - tudtuk meg a helyszínen.

A szakember a tervezett, megelőző karbantartás fontosságát hangsúlyozta, amihez a KUHN Rakodógép Kft. május végéig kedvezményes alkatrészcsomagot is kínál partnereinek. "Érdemes a kopó- és fogyóalkatrészeket egyszerre cserélni, mert csak így tud hiba nélkül működni a gép, ráadásul mindössze egyszer kell megállni" - mutatott rá Hódos Attila.

Gerencsér Balázs, a KUHN Rakodógép Kft. Palfinger daru szervizvezetője a meghibásodásokról és a szerviz fontosságáról beszélt az érdeklődőknek. Mint kiderült, a problémák nagyjából 80 százaléka a gémrendszernél keletkezik, amik szakszerű karbantartással elkerülhetők lennének. A folyamatos ellenőrzés és ápolás mellett mintegy 5-6000 üzemóránként egy tervezett és átfogó nagyjavítás ajánlott ezeknél a gépeknél. Így akár 10-12 éven keresztül zavartalanul foghatók munkavégzésre az Epsilonok.

Daruk az esőben

Az előadások után az erdőgazdálkodók megtekinthették a Palfinger-Epsilon erdészeti daruit, és egy gyakorlati karbantartás-bemutatón is részt vehettek. Az eső miatt a rakodás és az ügyességi verseny ugyan elmaradt, de a teherautóra szerelt Palfinger-Epsilon C80Z darut fedél felett is szemügyre lehetett venni. A másik, szintén C80Z típusú eszköz egy Valtra traktorhoz kapcsolva várta az érdeklődőket.

Pénteken az első napival azonos programon résztvevő vendégek már kellemes időben tekinthették meg a kiállított gépeket. Az ügyességi versenyen pedig értékes ajándékokat osztottak ki a KUHN Rakodógép Kft.-nél.

Forrás: erdő-mező.hu

Erdészeti gépek, berendezések forgalmazása: MUS-MAX aprítógépek, SCHLEASING aprítógépek, MAXWALD kötélcsörlok; POSCH tuzifa darabolók, hasítók.

ID: WOOD projekt

Dunaker Kft - Alapítva 1986

DomoTrend Kft - Lakberendezés Európa neves design-muhelyeibol.

LEITZ Hungária Szerszám Kft

Erdészeti gépek, eszközök, muszerek, kiegészítok kereskedelme.

FATUDAKOZÓ - az online faipari cégtár

ERFARET Tudásközpont




 A FATÁJ lapot kiadja a FAGOSZ
Minden jog fenntartva. All rights reserved.