FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken. Beszámolók, riportok, sajtószemle, ...
FELIRATKOZÁS FATÁJ-Online hírlevélre.
Kérem jelezze szakterületét, cégét, annak kapcsolóit.
Hivatkozás:
Ha felhasználja bármely cikket a FATÁJ-ból, hivatkozzon rá annak kapcsolójával is.

STIHL - Nemzedékekre tervezve

Mátyás Fakereskedo Kft
METAMOB - akciós MetaGO ajánlata
HUNNIA FAGÉP - Jó magyarnak lenni!
Faipari gépek -> Stonewood Kft
FATÁJ nyitólap
FATÁJ archívum:

FATÁJ-online
médiaajánlat
pdf

FAGOSZ, Fagazdasági Országos Szakmai Szövetség
A FAGOSZ a FATÁJ kiadója.


FAGOSZ filmtár a Hazai Erdésznél

Nemzeti kincsünk az erdő - 40 kisfilm

Erdészeti és Faipari Dolgozók Szakszervezete

Magán Erdotulajdonosok és Gazdálkodók Országos Szövetsége

Országos Erdészeti Egyesület

Hobbi Faesztergálás


Dr. Gerencsér Kinga: Fafeldolgozás mobil szalagfűrésszel
(A 2002-ben megjelent kiadvány online változata.)

Keres egy céget, intézményt, iskolát? Kezdje itt:
fatudakozo.hu
woodinfo.hu
woodinfo.eu
Akác
termékek
Magyar-
országról:
hungarobinia.hu
FAIPARI, ERDÉSZETI
apróhirdetések
DÍJMENTESEN

FAIPARI, ERDÉSZETI
szakkönyvek

A pdf-ekhez az Acrobat Reader itt tölthető le:


2014-05-28

Nemzeti Cégtár a lánctartozások ellen

Ingyenes Nemzeti Cégtár céginformációs szolgáltatás indult, hogy hozzájáruljon az üzleti etika erősödéséhez, a lánctartozások visszaszorításához és az egészséges cégstruktúra kialakításához.

Megosztás:
Megosztás a Facebook-on

 

 

A BCE Nemzeti Cégtár Nonprofit Zrt. a Budapesti Corvinus Egyetem és az OPTEN Informatikai Kft. közreműködésében létrejött gazdasági társaság. Célunk, hogy a BCE és az OPTEN szakmai, elemzői és kutatói hátterét egyesítve ingyenes, bárki számára elérhető szolgáltatásainkkal hozzájáruljunk a magyar gazdaság megtisztulásához.

A Nemzeti Cégtár: Az összes (közel 600 ezer) Magyarországon bejegyzett cég hatályos alapadatait és számos kiegészítő információt tartalmaz, melyben kereshet cégnév, adószám és cégjegyzékszám alapján.

Az interaktív grafikon a cégek mutatóit rajzolja ki havi, negyedéves vagy éves bontásban. Szűrési lehetőségként szerepel az időszak, a régió, az ágazat, illetve a cégek különböző állapotai, eljárás- és pénzügyi adatai.

Ugyanezen a helyen elérhető az OptiJus Light is: A hatályos magyar jogszabályokat tartalmazó adatbázisban kereshet év, szám, kibocsátó és típus, illetve a joganyagban szereplő szavak szerint.

 

Ingyenes Nemzeti Cégtár céginformációs szolgáltatást indított a BCE Nemzeti Cégtár Zrt., hogy hozzájáruljon az üzleti etika erősödéséhez, a lánctartozások visszaszorításához és az egészséges cégstruktúra kialakításához. A céget alapító Budapesti Corvinus Egyetem rektora szerint a szolgáltatás a hallgatók kutatási feladatait is segíti, hiszen a cégtárból - egyedülálló módon - friss aggregált pénzügyi adatok is nyerhetők a cégvilágról.

Ingyenes, minden érdeklődő számára hozzáférhető webes céginformációs szolgáltatást indított a nemzeticegtar.hu címen a BCE Nemzeti Cégtár Nonprofit Zrt. "A céget a Budapesti Corvinus Egyetem és az Opten Kft. alapította azzal a küldetéssel, hogy hozzájáruljon az üzleti etika szintjének növeléséhez, a lánctartozások visszaszorításához és a gazdaság megtisztításához. "A szolgáltatás mindezek mellett kitűnően támogatja a hallgatók kutatási tevékenységét is, hiszen nemcsak egyedi céginformációkat nyújt, hanem a magyar piacon egyedülálló módon ágazat és régiók szerinti bontásban aggregált pénzügyi adatokat is képez a cégvilágról" - mondta a szolgáltatás elindításakor Rostoványi Zsolt, az egyetem rektora.

A Nemzeti Cégtár elindítására azért volt szükség, mert a rendkívül szétaprózott magyar cégvilágban gyenge a cégek likviditási helyzete, ami nagy kockázatot jelent minden szereplőnek. "Elég egy ki nem fizetett számla, és a tartozás cégek sokaságán szalad végig. Kialakul a lánctartozás, amely akár egy egész vertikumot is komolyan érinthet, ha az élén álló vállalkozás meghatározó szereplő a piacon" - mutatott rá prezentációjában Pertics Richárd, a BCE Nemzeti Cégtár vezérigazgatója. Márpedig Pertics szerint nem fizető vállalkozások a magyar gazdaság minden területén akadnak.

 

A Nemzeti Cégtár képet ad a keresett cégekhez kötődő pozitív és negatív (hatályos és már nem hatályos) információkról, megjeleníti, ha a cég közbeszerzést vagy EU-s pályázatot nyert, és iránymutatást ad az üzletkötéshez. A partnerkockázat csökkentésére törekszik a szolgáltatás azzal, hogy a keresett cég neve mellett feltünteti, hogy a cég tulajdonosainak és vezetőinek milyen arányban vannak kiemelten magas kockázatú kapcsolt vállalkozásaik. "Ennek rendkívül nagy jelentősége van a magyar cégvilágban, hiszen az újonnan alapított cégek 80 százaléka köthető korábbi cégek tulajdonosaihoz és vezető tisztségviselőihez, márpedig ezen cégek jelentős része úgy szűnt meg, hogy adósságokat hagyott maga után" - mondta a vezérigazgató.

"Nem véletlen, hogy a közös cél elérése érdekében az ország meghatározó gazdasági egyeteme és céginformációs szolgáltatója együttesen hozta létre a Nemzeti Cégtárat" - mondta Tóth Tamás, a másik társtulajdonos, az Opten céginformációs szolgáltató ügyvezetője. Úgy látja, a BCE és az Opten egyaránt felelősséget érez a vállalkozói kultúra fejlesztésével kapcsolatban, aminek - vállalkozásmérettől függetlenül - elengedhetetlen részét képezi a körültekintő üzletkötés.

"A hazai mikro- és kisvállalkozások helyzetének javítása alapvető cél jelenleg is. Sajnos még mindig gyakran előfordul, hogy mikrovállalkozók családjainak kell megélhetési problémával küzdeniük pusztán azért, mert becsületesen elvégzett munkájukat nem fizetik ki. - Ezt már Kassai Róbert miniszterelnöki megbízott, az Ipartestületek Országos Szövetségének korábbi alelnöke mondta. Kassai szerint a szolgáltatás jelentőségét az adja, hogy nem pusztán alapadatokat, hanem kifejezetten döntéstámogató segítséget kínál az üzletkötés előtt álló vállalkozások számára. - A szolgáltatás tehát akkor és ott segít, amikor és ahol a legnagyobb szükség van rá."

Az új webes szolgáltatás szükségességét támasztja alá a könyvvizsgálói és jogi szakma képviselőinek nyilatkozata is. "A könyvvizsgálók folyamatosan szembesülnek a kintlévőségek okozta károkkal. Úgy véljük, a Nemzeti Cégtár azok számára is kitűnő felületet kínál ezek megelőzésére, akiknek anyagi lehetőségeik nem engedik meg, hogy fizetős rendszereket használjanak" - nyilatkozta Tácsi Hajnalka, a Magyar Könyvvizsgálói Kamara főtitkára.

Szavait megerősítette Fekete Tamás, a Magyar Ügyvédi Kamara főtitkára is, aki szerint a nemfizetésekből származó jogi eljárásokat sokszor meg lehetne előzni körültekintő tájékozódással és jól felépített szerződéses keretekkel. Úgy véli, az ingyenes rendszer kényelmes megoldást nyújt a vállalkozások számára arra, hogy ellenőrizzék a velük szerződő cégeket.

Forrás: nemzeticegtar.hu

 

Erdészeti gépek, berendezések forgalmazása: MUS-MAX aprítógépek, SCHLEASING aprítógépek, MAXWALD kötélcsörlok; POSCH tuzifa darabolók, hasítók.

ID: WOOD projekt

Dunaker Kft - Alapítva 1986

DomoTrend Kft - Lakberendezés Európa neves design-muhelyeibol.

LEITZ Hungária Szerszám Kft

Erdészeti gépek, eszközök, muszerek, kiegészítok kereskedelme.

FATUDAKOZÓ - az online faipari cégtár

ERFARET Tudásközpont




 A FATÁJ lapot kiadja a FAGOSZ
Minden jog fenntartva. All rights reserved.