FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken. Beszámolók, riportok, sajtószemle, ...
FELIRATKOZÁS FATÁJ-Online hírlevélre.
Kérem jelezze szakterületét, cégét, annak kapcsolóit.
Hivatkozás:
Ha felhasználja bármely cikket a FATÁJ-ból, hivatkozzon rá annak kapcsolójával is.

STIHL - Nemzedékekre tervezve

Mátyás Fakereskedo Kft
METAMOB - akciós MetaGO ajánlata
HUNNIA FAGÉP - Jó magyarnak lenni!
Faipari gépek -> Stonewood Kft
FATÁJ nyitólap
FATÁJ archívum:

FATÁJ-online
médiaajánlat
pdf

FAGOSZ, Fagazdasági Országos Szakmai Szövetség
A FAGOSZ a FATÁJ kiadója.


FAGOSZ filmtár a Hazai Erdésznél

Nemzeti kincsünk az erdő - 40 kisfilm

Erdészeti és Faipari Dolgozók Szakszervezete

Magán Erdotulajdonosok és Gazdálkodók Országos Szövetsége

Országos Erdészeti Egyesület

Hobbi Faesztergálás


Dr. Gerencsér Kinga: Fafeldolgozás mobil szalagfűrésszel
(A 2002-ben megjelent kiadvány online változata.)

Keres egy céget, intézményt, iskolát? Kezdje itt:
fatudakozo.hu
woodinfo.hu
woodinfo.eu
Akác
termékek
Magyar-
országról:
hungarobinia.hu
FAIPARI, ERDÉSZETI
apróhirdetések
DÍJMENTESEN

FAIPARI, ERDÉSZETI
szakkönyvek

A pdf-ekhez az Acrobat Reader itt tölthető le:


2014-06-26

Az Esterházy-kastélypark Lés erdejének helyreállítása

EU 250 M Ft-ból, 176 ha-on 1.884 idős fa gyógyítása, ápolása, 2.000 különböző fa ültetése, 5 ha-on mentesítés az invazív növényektől, 150 ha-on a kúszónövényektől megszabadítás, 3.564 m-en a sétányok felújítása. Zárás: 2015. május 31.

Megosztás:
Megosztás a Facebook-on

 

E pályázat előzményiről 2012. október 1-én már volt egy sajtótájékoztató. Az akkori első forduló adott lehetőséget a most következő munka megtervezésére. A tegnap, 2014. június 25-én a fertődi Esterházy-kastély Narancsházában tartott, projektindító sajtótájékoztatón pedig immár a 2015. május 31-ig tartó kivitelezési munkák részleteit ismerhettük meg.


A Narancsház annak idején a nyáron a parkban díszlő narancsfák téli tárolását szolgálta. Fűtése nincs, a nyílászárók üvegezése egyrétegű. Padlója tégla. Tavasztól őszig ugyanakkor kiváló rendezvényhelyszín az óriási belső tér.

Az Esterházy-kastélyhoz tartozó Lés erdő 176 hektárján fogja a Kisalföldi Erdőgazdaság Zrt. vezette konzorcium az elhanyagolt fasorok idős sorfáit ápolni, szükség szerint pótolni, újraültetni. A fasorokat barokk formára metszik, a benőtt nyiladékokat kitisztítják, a sétautakat helyreállítják, a zöldfelületeket megtisztítják a bozóttól. A projekt értéke 260 M Ft, 100%-os intenzitású, vissza nem térítendő EU-s támogatás.

A hercegi időkből származó erdészház felújítására remélhetően majd egy következő pályázatból lesz lehetőség. Az épület akkor majd alkalmas lesz a Lés erdő történetét bemutató kiállításra, aminek e pályázat keretében ideiglenesen a kastély ad majd otthont.

 

A Kisalföldi Erdőgazdaság Zrt. mellett az Eszterháza Kulturális Kutató és Fesztivál Központ (a korm.r.) és Fertőd Város a konzorcium tagjai. A Lés erdő a Magyar Állam tulajdonában, túlnyomórészt a KAEG Zrt., kis részben az Eszterháza Központ kezelésében áll, illetve az egyik allé önkormányzati tulajdon.

 

 

A tegnapi sajtótájékoztatón jelen volt herceg Esterházy Antal és neje, a hercegné Esterházy Svetlana. A projektet méltató, bemutató és üdvözlő beszédet mondott L. Simon László, a Miniszterelnökség parlamenti államtitkára, Orbán Tibor, a KAEG Zrt vezérigazgatója és Kocsis Ferenc, Fertőd Város polgármestere. Az eseményen részt vett Dobrogai László, az Eszterháza Kulturális Kutató és Fesztivál Központ főigazgatója is.

 

L. Simon László elmondta, hogy a korábban dr. Zumbok Ferenc, majd általa vezetett kormánybizottság feladata volt kapta a Budai Várnegyed megújításának, a Várbazár teljes rekonstrukciójának, a Fertődi Eszterházy Kastély és környezete rekonstrukciójának, illetve a későbbiekben a Kúria épületéből a Néprajzi Múzeum kiköltöztetésének és ezen épület a felújításának irányítása. 2014-től az új kormányzati ciklusban továbbra is a Miniszterelnökség keretében, de immár az általa vezetett parlamenti államtitkárság részeként látják el e feladatokat. E részleg vezetőjeként, Lázár János miniszter általános helyetteseként szakállamtitkári feladatokat is ellát, két helyettes államtitkárságot működtetve. Ezek egyike a kulturális örökségvédelmi szakigazgatási, jogalkotási, jogszabály előkészítési munkákat végzi, mintegy az örökségvédelem szakmai részlege. A másik helyettes államtitkárság pedig a kiemelt kormányzati kulturális fejlesztésekért lesz felelős. Feladata lesz a Forstner Központban folyó fejlesztések és további nagy állami kulturális fejlesztések összefogása. Tehát a Budai Vár megújítása, a fertődi Esterházy-kastély hosszú távú fejlesztése is ide tartozik.

Az elkövetkező hónapokban átfogó kastélyrekonstrukciós tervet kívánnak kidolgozni, melynek "zászlós hajója" lesz az Esterházy-kastély. A tervek szerint tovább erősítik az Eszterháza Központot, s ennek keretében működtetik majd a Fertőrákosi Kastélyt, a soproni Esterházy-palotát, valamint a Széchenyi-kastélyt is.

A mai eseményre áttérve: Nagyon örült annak, hogy ez a konzorcium felállt és abban éppen az állami erdészet egyik kiváló intézménye vállalt főszerepet. Az elmúlt 4 év kormányzása azt mutatta, hogy valamennyi állami erdészet nagyon komoly eredményt tudott felmutatni. Az állami erdészetek nem csak a szűkebben vett erdőgazdálkodással, vadgazdálkodással foglalkoznak, hanem olyan közszolgálati feladatokat is vállalnak, melyek egyébként egybevágnak a kormányzat szándékával, a lakosság, a turisták igényeivel. Megnyitják az erdőket a turisták számára, számos műemlékvédelmi programban, turisztikai, kulturális erdőfelújításban vesznek részt. Itt említést tett a Dégi Kastéllyal és parkjával kapcsolatban a Vadex Zrt. dicséretes tevékenységéről. Reményének adott hangot, hogy a ma induló fertődi projekt megvalósítása újabb és újabb továbbiakat generál majd, amit a konzorciális összefogás is elősegít.

E modellt kell követni máshol is: mind az épületek, mint a hozzájuk tartozó történelmi kertek rekonstrukcióját meg kell oldani. Bízik benne, hogy hamarosan itt, a felújított történelmi kertben találkozhatunk. Sőt, jó lenne, ha ez megint 300 ha kiterjedésű lenne, mint volt valamikor. A 176 ha is fantasztikus, de azt javasolta a főigazgatónak, igyekezzen növelni a területet, a korábbi történelmi mértéket megközelíteni. Ebben támogatni fogja a Miniszterelnökség.

 

Orbán Tibor a KAEG Zrt. vezérigazgatója emlékezetbe idézte a 2012. őszén tartott bemutatót és akkori projektindítót, mely segítségével lehetett a mostanit előkészíteni. Az elkövetkező közel egy év pedig a kivitelezés, a megvalósítás időszaka.

Az erdőgazdaság Győr-Moson-Sopron megye keleti 2/3-részén gazdálkodik közel 35 ezer hektáron. 100%-ban állami tulajdonú erdőgazdálkodó egység. Az eredménytermelő tevékenységen kívül nagyon sok helyen szerepet vállal olyan dolgokban, amelyek a civil szféra és a polgári kirándulás célját, a környezet- és természetvédelem ügyét szolgálja. Úgy látja, hogy ebben a projektben is ezt a szerepünket fogják erősíteni. Munkájuk célja, hogy örökségvédelmi értéket őrizzünk meg, illetve állítsanak vissza. A kastélypark történelme egészen a 17. századig nyúlik vissza. A 17., 18., 19. századokban minden évszázad más feladatot rótt erre az erdőre. Nekik megtiszteltetés, hogy őseik régmúlt szokásait lehetőség szerint visszaállítsák.

A pályázat kereteiben a konzorcium 250 M Ft-hoz jutott, amit arra szeretnénk felhasználni, hogy az eredetileg vadászerdőként működött erdőt visszaállítsák, a 19. századi mulatóerdőt pedig megpróbálják bemutatni újra az idelátogató közönségnek. Amit majd elvégeznek, az naturáliákban sem kevés. 176 ha-os az erdőtömbben 1.884 idős fát gyógyítanak, ápolnak, 2.000 db különböző fát ültetnek, az erdőrészleteket 5 ha-on mentesítik az invazív növényektől, 150 ha-on szabadítják meg a fákat a kúszónövényektől, 3.564 m-en felszórják és új útburkolattal látják el a sétányokat. 2015. májusában bizonyára büszkén állhat majd a jelen tájékoztató vendégei elé és jelentheti: a konzorcium a vállalt feladatait elvégezte.

Köszöntőjét dr. Mőcsényi Mihály professzor szavaival zárta, aki azt mondta: "Eszterháza azon nagyon kevés barokk műegyüttesek egyike, melynek váza nem papiroson szerkesztett terv, az nem esztétikai megfontolások alapján keletkezett, hanem gyakorlati célokat szolgálóan született, majd növekedése során vált esztétikai értékké és képviselte, képviseli ezt az értéket a mai napig is."

 

Kocsis Ferenc, Fertőd Város polgármestere is méltatta a konzorciumi összefogást.

Elmondta, hogy a Lés erdő mindig is kedvelt színtere volt a fertődieknek, a helyi lakosoknak, diákoknak, felnőtteknek egyaránt. szívesen szedegették itt a szamócát, szedték a vadgesztenyét, A felnőttek sétáltak az allékban, leültek pihenni egy-egy padra, csodálták a fácánokat, foglyokat, baglyokat, mókusokat, őzeket. Sőt, a gazdag állatvilágból nem maradtak ki a vaddisznók sem.

Az ilyen nagyszabású fejlesztéseknek akkor van értelme, ha utána az emberek, az idelátogatók élvezik az előnyeit. Amellett, hogy tágabb értelemben ez a kastélypark megmutatja a világnak értékeit, hozzájárul a szabadidő hasznos eltöltéséhez. A friss levegő, a pihentető nyugalom, a madárfütty - mint mindig - a pihenést szolgálja.

Szerencsésnek mondhatjuk magunkat, hogy a Kormányzat folyamatosan forrásokat biztosít a kastély és az épületegyüttes felújításához. Mint egy kis város polgármestere, nem kívánhat mást, minthogy a rekonstrukció alapot adjon az idegenforgalmi fejlesztésekhez, hozza magával az infrastruktúra fejlesztését, ezzel teremtse meg a fejlődés lehetőségét.

 

A beszédek utáni kérdésekre adott válaszok megerősíthették a hallgatóságot az összefogás erejéről és erős szándékáról, hogy a Lés-erdő rekonstrukciója révén egyben számos további rendezvény, turisztikai attrakció is létrejöjjön, még nagyobb legyen a kastély és immár annak csatlakozó parkja és a többségében a KAEG Zrt. által kezelt erdő vonzereje is.

 

 

Végül Pap László, a KAEG Zrt. vezérigazgató helyettese vezetésével a jelenlévők kisebb gyalogtúrán ismerték meg közelebbről a Lés erdőt és a szakszerű tájékoztatásból a most induló munkálatokat.

Lejegyezte és fotó: Mőcsényi Miklós

 

Erdészeti gépek, berendezések forgalmazása: MUS-MAX aprítógépek, SCHLEASING aprítógépek, MAXWALD kötélcsörlok; POSCH tuzifa darabolók, hasítók.

ID: WOOD projekt

Dunaker Kft - Alapítva 1986

DomoTrend Kft - Lakberendezés Európa neves design-muhelyeibol.

LEITZ Hungária Szerszám Kft

Erdészeti gépek, eszközök, muszerek, kiegészítok kereskedelme.

FATUDAKOZÓ - az online faipari cégtár

ERFARET Tudásközpont




 A FATÁJ lapot kiadja a FAGOSZ
Minden jog fenntartva. All rights reserved.