FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken. Beszámolók, riportok, sajtószemle, ...
FELIRATKOZÁS FATÁJ-Online hírlevélre.
Kérem jelezze szakterületét, cégét, annak kapcsolóit.
Hivatkozás:
Ha felhasználja bármely cikket a FATÁJ-ból, hivatkozzon rá annak kapcsolójával is.

STIHL - Nemzedékekre tervezve

Mátyás Fakereskedo Kft
METAMOB - akciós MetaGO ajánlata
HUNNIA FAGÉP - Jó magyarnak lenni!
Faipari gépek -> Stonewood Kft
FATÁJ nyitólap
FATÁJ archívum:

FATÁJ-online
médiaajánlat
pdf

FAGOSZ, Fagazdasági Országos Szakmai Szövetség
A FAGOSZ a FATÁJ kiadója.


FAGOSZ filmtár a Hazai Erdésznél

Nemzeti kincsünk az erdő - 40 kisfilm

Erdészeti és Faipari Dolgozók Szakszervezete

Magán Erdotulajdonosok és Gazdálkodók Országos Szövetsége

Országos Erdészeti Egyesület

Hobbi Faesztergálás


Dr. Gerencsér Kinga: Fafeldolgozás mobil szalagfűrésszel
(A 2002-ben megjelent kiadvány online változata.)

Keres egy céget, intézményt, iskolát? Kezdje itt:
fatudakozo.hu
woodinfo.hu
woodinfo.eu
Akác
termékek
Magyar-
országról:
hungarobinia.hu
FAIPARI, ERDÉSZETI
apróhirdetések
DÍJMENTESEN

FAIPARI, ERDÉSZETI
szakkönyvek

A pdf-ekhez az Acrobat Reader itt tölthető le:


2014-07-04

Erdőtűz konferencia volt Szécsényben

Július 2-án Szécsényben a Belügyminisztérium Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatósága konferenciát szervezett az erdőtüzek megelőzésével kapcsolatban.

Megosztás:
Megosztás a Facebook-on

 

A konferencia Szécsény Város Polgármesteri Hivatala dísztermében volt 2014. július 2-án.

 

 

A konferenciát Bérczi László tűzoltó dandártábornok nyitotta meg, aki az Országos Tűzmegelőzési Bizottság ügyvezető elnöke. A tavaszi és nyári csapadékmentes időszakok során a szabadtéri vegetáció tüzek száma mindig megemelkedik. Száraz időszakban mindig több a tűz, de az utóvizsgálatok azt mutatják, hogy a tűzesetek 99%-át emberi gondatlanság okozza. A katasztrófavédelem jogi-közigazgatási eszközökkel is igyekszik a tüzeket megelőzni. Az Országos Tűzmegelőzési Bizottság 2012-ben alakult meg. Az OTB a hatósági tevékenység kiegészítése, támogatása mellett tájékoztató kampányokkal, figyelemfelhívó programokkal igyekszik elérni a tüzek számának csökkenését, azok pusztító hatásából eredő károk enyhítését.

Szemerády Zoltán alezredes, a Nógrád Megyei Katasztrófavédelmi igazgatóságtól adatsorokkal mutatta be, hgy 2013. a sok hóval, majd a vegetáció gyors indulásával szerencsés év volt: kevés tűzzel. Ezzel szemben az igen száraz 2012-ben sok volt a tűz. 2011. volt átlagosnak mondható év. Az Országos Tűzmegelőzési Bizottság plakátkampányt szervezett a megelőzés érdekében az óvodáktól a felnőttekig. Rövid filmeket is készítettek.

 

 

2014-ben már februártól elkezdték a veszélyeztetett helyeket ellenőrizni. Az elburjánzott aljnövényzetű, ápolatlan területek tulajdonosait, használóit felszólítják, ami hatósági felhívást, figyelmeztetést jelent. Tűz esetén pedig szankcionálnak. Megalakult a Területi Tűzmegelőzési Bizottság is. 2012. előtt itt a térségben elég rossz volt a tűzvédelmi lefedettség, de az elmúlt 3 évben ugrásszerű volt a fejlődés a technikát és a létszámot illetően is. A megye tűzbiztonsága nagyban javult. Ebben sokat számít az önkéntes tűzoltó egyesületek munkája is. Mára Nógrád megye bármely pontján körülbelül 10 percen belül a helyszínre tudnak érni.

Barta Vámosi László tűzoltó őrnagy (BM OKF) országos áttekintést adott sok, térképekre feldolgozott adattal, felsorolta a megtett intézkedéseket, bemutatta a szervezetet és az eszközparkot. Pályázatot írtak ki a hatékony tűzmegelőzési kommunikáció jó megoldásaira. A pályázatokat 2014. július 31-ig lehet beadni. Bemutatta a tűzmegelőzés ügyének nemzetközi kapcsolatait. A DISASTER2014 Tűzvédelmi ellenőrzés keretében idén tavaszon 1594 ellenőrzés alapján 1310 eljárást folytattak le. A sok eljárás viszonylag kevés szankcióval zárult, a hangsúly a figyelemfelhíváson volt.

Szabados László (BM OKF) bemutatta az Országos Tűzmegelőzési Bizottságot, mely munkája során mindig hangsúlyozza, hogy sokkal olcsóbb megelőzni a tüzeket, mint a mentés, majd utána a helyreállítás. Hat munkacsoport jött létre az egyes szakterületekre, valamint minden megyei igazgatóságon megalakult a Területi Tűzmegelőzési Bizottság. Van Erdőtűz Munkabizottság is. Nagy segítségükre van a 2000. óta működő EFFIS, az Európai Erdőtűz Információs Rendszer, mely folyamatosan frissített időjárás alapú erdőtűz veszély előrejelzést ad az EU egészére és a környező országokra.

Szabó Szilárd, a Heves Megyei Kormányhivatal Erdészeti Igazgatóság igazgatója bemutatta az erdészeti hatóság szerepét az erdőtüzek megelőzésében. Ennek keretében időszakosan tűzgyújtási tilalmat rendelnek el. Országos áttekintést adott az erdőtüzekről. A legerősebben veszélyeztetett térség Borsod-Abaúj-Zemplén megye, annak ellenére, hogy pl. Nógrád, vagy Heves megyéhez képest az erdők nem térnek el erősen. Bemutatta az erdőtüzek hatását. A fenyő erdők a leg veszélyeztetettebbek. A lombos erdők tűz esetén általában nem égnek le teljesen, de természetesen károsodnak. A mezőgazdasági tarló és egyéb égetések tüzének erdőbe átterjedése okozza a legtöbb erdőtüzet. Az erdőtüzek megelőzésének tervezése, az előzetes ellenőrzések során is nagy segítséget adhat az online erdőtérkép. Ugyanakkor mindenre kiterjedő áttekintést ad a www.erdotuz.hu szakportál.

Haraszti Gyula, az Ipolyerdő Zrt. műszaki és erdőgazdálkodási vezérigazgató helyettese a hazai erdőkről adott rövid általános ismertetés után a megye erdeit, azok állapotát mutatta be. Különösen pedig az erdőgazdálkodó tűzvédelmi feladataira tért ki. Gazdálkodási területük Pest megyéhez és Nógrád megyéhez tartozik, erdeik közepes erdőtűz veszélyeztetettségűek. Nógrád megye 127 településéből 66 hátrányos helyzetű. Ahogy egyre bővül az erdei turizmus, úgy ennek erősödik az erdőtűz veszélye is. Az erdőtüzek oltását nehezíti, hogy térségük tagolt, nehéz terep, erdeik feltártsága csekély, így a helyszínekre kijutás sokszor nem egyszerű. E vidéken a fenyő részaránya csak 4% és az erdők több mint kétharmada őshonos keménylombos. Bemutatta erdőgazdaságuk tűzvédelmi szervezetét, melyet külső tűzvédelmi alvállalkozójuk is segít. Fontosnak tartja a környezeti nevelést, melynek terén erdészeti erdei iskoláikkal maguk is megtesznek amit lehet. Ma pedig egyre nagyobb jelentősége van az internetnek, amire jó példák a fenti kapcsolók is.

 

A konferencia után Varsány külterületén a horgásztónál szituációs gyakorlatot mutattak be. Bemutatták az újonnan beszerzett drónt (quadrokopter), mely a helyszín fölé repülve kamerával felderíti a tűz jellegét, mértét, s azt a megfigyelő képernyőjén mutatja. Erdei tűz oltási gyakorlatot tartottak. Az önkéntesek bajba került, balesetet szenvedett kirándulók mentését gyakorolták földön és vízen.

 

 

 

 

Lejegyezte és fotó: Mőcsényi Miklós

 

Erdészeti gépek, berendezések forgalmazása: MUS-MAX aprítógépek, SCHLEASING aprítógépek, MAXWALD kötélcsörlok; POSCH tuzifa darabolók, hasítók.

ID: WOOD projekt

Dunaker Kft - Alapítva 1986

DomoTrend Kft - Lakberendezés Európa neves design-muhelyeibol.

LEITZ Hungária Szerszám Kft

Erdészeti gépek, eszközök, muszerek, kiegészítok kereskedelme.

FATUDAKOZÓ - az online faipari cégtár

ERFARET Tudásközpont




 A FATÁJ lapot kiadja a FAGOSZ
Minden jog fenntartva. All rights reserved.