FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken. Beszámolók, riportok, sajtószemle, ...
FELIRATKOZÁS FATÁJ-Online hírlevélre.
Kérem jelezze szakterületét, cégét, annak kapcsolóit.
Hivatkozás:
Ha felhasználja bármely cikket a FATÁJ-ból, hivatkozzon rá annak kapcsolójával is.

STIHL - Nemzedékekre tervezve

Mátyás Fakereskedo Kft
METAMOB - akciós MetaGO ajánlata
HUNNIA FAGÉP - Jó magyarnak lenni!
Faipari gépek -> Stonewood Kft
FATÁJ nyitólap
FATÁJ archívum:

FATÁJ-online
médiaajánlat
pdf

FAGOSZ, Fagazdasági Országos Szakmai Szövetség
A FAGOSZ a FATÁJ kiadója.


FAGOSZ filmtár a Hazai Erdésznél

Nemzeti kincsünk az erdő - 40 kisfilm

Erdészeti és Faipari Dolgozók Szakszervezete

Magán Erdotulajdonosok és Gazdálkodók Országos Szövetsége

Országos Erdészeti Egyesület

Hobbi Faesztergálás


Dr. Gerencsér Kinga: Fafeldolgozás mobil szalagfűrésszel
(A 2002-ben megjelent kiadvány online változata.)

Keres egy céget, intézményt, iskolát? Kezdje itt:
fatudakozo.hu
woodinfo.hu
woodinfo.eu
Akác
termékek
Magyar-
országról:
hungarobinia.hu
FAIPARI, ERDÉSZETI
apróhirdetések
DÍJMENTESEN

FAIPARI, ERDÉSZETI
szakkönyvek

A pdf-ekhez az Acrobat Reader itt tölthető le:


2014-07-18

Fahab lesz a közeljövő szigetelőanyaga

A közeljövő szigetelőanyagainak egyszerre kell rendkívül hatékonynak és környezetbarátnak lenniük. A német Fraunhofer Intézet által kifejlesztett fahab hosszú távon leválthatja a kőolaj alapú műanyagokat.

Megosztás:
Megosztás a Facebook-on

 


A fahabból készült lemezre teljesen igaz az a reklámszöveg, hogy száz százalékban természetes alap- és adalékanyagokból készült Forrás: Fraunhofer WKI

Az épületek homlokzati szigeteléséhez manapság túlnyomórészt polisztirol lemezeket használnak, mert hatékonyan megakadályozzák a falakon keresztül történő hővesztést, illetve egyszerűen előállíthatók és olcsók. Ám mivel alapanyaguk a kőolaj, az egész eljárás kevéssé nevezhető fenntarthatónak, és érdemes figyelembe venni azt a korszakot is, amikor már gazdaságtalanul drága lesz kitermelni a fogyatkozó olajat. Ezért foglalkozik mind több kutatás a megújuló forrásokból készíthető anyagokkal.

 

A német Fraunhofer Társaság Wilhelm Klauditz Faipari Kutatóintézete (WKI) ígéretes eljárás kifejlesztésén dolgozik, amellyel fából készítenének habosított lapokat. "Termékünk ugyanúgy használható, mint a hagyományos műanyag hablemezek, ám ez teljes mértékben természetes anyag, amelyet megújuló nyersanyagból állítottunk elő" - nyilatkozta Volker Thole professzor. Kutatócsoportja először is olyan finomra őrölte a fahasábokat, hogy anyaguk masszává alakult a faanyag. Ehhez a későbbi megkeményedés érdekében különféle természetes eredetű adalékot kevertek, majd a keveréket gázzal habosították.

 

A fahablemezek előállítására ezzel párhuzamosan egy másik módszert is teszteltek. Az eljárás leginkább ahhoz hasonlított, mint amikor a sütőporral kevert tésztamassza a sütés folyamán "levegősre" emelkedik meg a nedvesség hatására benne képződő gázbuborékoktól.

 

A fa alapú hőszigetelő anyagok nem újak, de a jelenleg kapható termékek számos hátránnyal indulnak a versenyben a műanyagokhoz képest. A farostokból készült hagyományos szigetelő lapok szálai idővel rezgés hatására széttöredeznek, vagyis a lemez kevésbé formatartó a műanyaghoz képest. A hőingadozás és a nedvesség miatt az aljzatba lefektetett farost alapú szigetelő lapok süllyedésnek indulhatnak, amitől csökken a hővisszatartó képességük.

 

Ezzel szemben a WKI-ban kifejlesztett fahab éppoly kiváló, mint a polisztirol. "Termékünket alávetettük a szigetelőanyagokra vonatkozó szabványvizsgálatoknak. Az eredmények szerint a fahabnak kiváló a hőszigetelő képessége, és a mechanikai értékek mellett higrikus paraméterei is jók, azaz kellően ellenállnak a nedvesedésnek" - mondta Volker Thole.

 

A kutatócsoport jelenleg azt teszteli, mely fafajták volnának a legmegfelelőbbek a fahabkészítéshez, és hogy a terméket hogyan lehetne nagyüzemi körülmények között gyártani. Az új fahab előtt nemcsak az épületszigetelésben van nagy jövő, hanem a csomagolástechnikában is, hiszen kiválthatná a szintén kőolaj alapú polisztirént, amelybe többek között a törékeny-sérülékeny háztartási elektronikai eszközöket burkolják.

Forrás: origo

Erdészeti gépek, berendezések forgalmazása: MUS-MAX aprítógépek, SCHLEASING aprítógépek, MAXWALD kötélcsörlok; POSCH tuzifa darabolók, hasítók.

ID: WOOD projekt

Dunaker Kft - Alapítva 1986

DomoTrend Kft - Lakberendezés Európa neves design-muhelyeibol.

LEITZ Hungária Szerszám Kft

Erdészeti gépek, eszközök, muszerek, kiegészítok kereskedelme.

FATUDAKOZÓ - az online faipari cégtár

ERFARET Tudásközpont




 A FATÁJ lapot kiadja a FAGOSZ
Minden jog fenntartva. All rights reserved.