FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken. Beszámolók, riportok, sajtószemle, ...
FELIRATKOZÁS FATÁJ-Online hírlevélre.
Kérem jelezze szakterületét, cégét, annak kapcsolóit.
Hivatkozás:
Ha felhasználja bármely cikket a FATÁJ-ból, hivatkozzon rá annak kapcsolójával is.

STIHL - Nemzedékekre tervezve

Mátyás Fakereskedo Kft
METAMOB - akciós MetaGO ajánlata
HUNNIA FAGÉP - Jó magyarnak lenni!
Faipari gépek -> Stonewood Kft
FATÁJ nyitólap
FATÁJ archívum:

FATÁJ-online
médiaajánlat
pdf

FAGOSZ, Fagazdasági Országos Szakmai Szövetség
A FAGOSZ a FATÁJ kiadója.


FAGOSZ filmtár a Hazai Erdésznél

Nemzeti kincsünk az erdő - 40 kisfilm

Erdészeti és Faipari Dolgozók Szakszervezete

Magán Erdotulajdonosok és Gazdálkodók Országos Szövetsége

Országos Erdészeti Egyesület

Hobbi Faesztergálás


Dr. Gerencsér Kinga: Fafeldolgozás mobil szalagfűrésszel
(A 2002-ben megjelent kiadvány online változata.)

Keres egy céget, intézményt, iskolát? Kezdje itt:
fatudakozo.hu
woodinfo.hu
woodinfo.eu
Akác
termékek
Magyar-
országról:
hungarobinia.hu
FAIPARI, ERDÉSZETI
apróhirdetések
DÍJMENTESEN

FAIPARI, ERDÉSZETI
szakkönyvek

A pdf-ekhez az Acrobat Reader itt tölthető le:


2014-09-19

A Magyar Tehetség Nagykövete

Őszi délután, szemerkélő eső. Csendes utcán siet elém Felsőgödön. Napbarnított arc, hullámos ősz fürtök, erős kézfogás. Nyitja a kertkaput, tessékel előre, befelé a házba. A hosszú munkaasztalon fényképek, s az elmúlt évtizedek írásos dokumentumai. Vizer József.

Megosztás:
Megosztás a Facebook-on

 

Vizer József műbútorasztalos mesterrel, bútorművésszel - miről is másról? - a szakmáról beszélgetünk. De hadd hívjam segítségül a színészkirályt, akiről talán kevesen tudják, hogy siheder korában asztalos inasnak állt. Latinovits Zoltán így emlékezik: "Csodálatos tudomány, ahogy az anyagból egyszerre fiók lesz. (.) A semmiből valami. Csodálatos műhely, ahol a véső igazgat elvadult anyagot; prések, fűrészek és gyaluk formálnak dühöt, ahol a hibából vidám forgácstűz lesz a konyhában; a tűz melege felderít és ragaszt: ahol a remény biztos siker, a mozdulat nyugodt és egyenletes, a szenvedély állandóságot nemz, az indulat bizonyosságot szedet ki az anyagból."

Az immár 73 éves mester - nyolcat-tízet bátran letagadhatna - néhány évvel ezelőtt díjat alapított a tehetséges fiatal szakmunkások támogatására. Idén tavasszal hetedik alkalommal rendezték meg a Szakma Sztár Fesztivált, ahol évek óta részt vesz a zsűri munkájában. "A jó szakma felér egy diplomával" - szól a verseny jelmondata, s ebben bizony lehet valami. Vizer József egykori iskolájának, az újpesti Kozma Lajos Faipari Szakközépiskolának végzős tanulói megszerezték az első három, valamint az ötödik helyet. Az "érmesek", sorrendben Rábai László, Farkas Domonkos és Molnár Ferenc elmondták, hogy rengeteget köszönhetnek a szakiskolának, de hálával tartoznak Vizer mesternek is, akihez tanáruk, Tóth András ajánlotta be őket a verseny előtt, néhány napos "egyetemi kurzusra". Az idős mester nem győzi hangsúlyozni a különféle szakmai fórumokon - a tanulóknak és szüleiknek egyaránt - a kitartó szorgalom fontosságát.

Megsárgult füzetet lapozgatok, az egykori vásárlók könyvét, amelynek lapjaira külhoni és hazai notabilitások, nagykövetek, politikusok, művészek jegyezték be hálás soraikat, megköszönve Vizer József egy-egy remekbe szabott munkáját.

Szinte véletlenül kerül a kezem ügyébe Orbán Viktor miniszterelnök idén nyáron írt levele: "Tisztelt Vizer József úr! A fa már az ősmagyar világban is magát az életet jelentette, ezért a bútorasztalos mesterek kétszeresen is kiváltságosak. Először azért, mert mindennapi munkájuk során teremtett emberként maguk is teremtővé válhatnak, másodsorban pedig azért, mert így az élet jelképeként a fának új alakot, új funkciót adnak. (.) Engedje meg, hogy kifejezzem őszinte nagyrabecsülésemet alkotómunkája és közéleti tevékenysége iránt."

A Magyar Tehetség Nagykövete címet a Nemzeti Tehetségsegítő Tanács 2011-ben alapította. E nagykövetek a tehetség sokféleségéhez hasonlóan igen sokszínű személyiségek, munkásságuk széles spektrumon mozog, s példamutató életútjukkal, elhivatottságukkal a tehetségek ezerféle formái mellett az azonosan megmutatkozó értéket képviselik mindannyiunk számára. Vizer Józsefet tavalyelőtt kérte fel a grémium, ám ő akkor betegsége okán haladékot kért.

Sulyok Katalinnak, a Nemzeti Tehetségsegítő Tanács elnökének Vizer Józsefhez írt leveléből idézek: "A Nemzeti Tehetségsegítő Tanács Tehetségnagykövet Választó Tanácsa felkéri Vizer József műbútorasztalos mestert, bútorművészt a Magyar Tehetségsegítő Nagykövet cím viselésére és a címmel járó nagyköveti feladatok ellátására. (.) Köszönjük a magyar szakképzésben végzett áldozatos munkáját."

A felsőgödön élő műbútorasztalos mester, Vizer József kinevezésére 2015 márciusában kerül sor. Az idős mester kikísér a kertkapuig, s így búcsúzik tőlem:

- Két művet hagyok hátra az utókornak. A fiamat és a mesterségemet.

 

Walter Béla

Forrás: Gödi Körkép, 2014. szeptember
Fotó: Bea István

Kapcspolódó:

 

A mosolygós élet titka FATÁJ 2014-03-10

EUROSKILLS győztesek a FMK TDK konferencián FATÁJ 2012-11-28

Újpest az asztalosok fővárosa volt ujpest.hu 2011-03-10

 

 

Erdészeti gépek, berendezések forgalmazása: MUS-MAX aprítógépek, SCHLEASING aprítógépek, MAXWALD kötélcsörlok; POSCH tuzifa darabolók, hasítók.

ID: WOOD projekt

Dunaker Kft - Alapítva 1986

DomoTrend Kft - Lakberendezés Európa neves design-muhelyeibol.

LEITZ Hungária Szerszám Kft

Erdészeti gépek, eszközök, muszerek, kiegészítok kereskedelme.

FATUDAKOZÓ - az online faipari cégtár

ERFARET Tudásközpont




 A FATÁJ lapot kiadja a FAGOSZ
Minden jog fenntartva. All rights reserved.