FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken. Beszámolók, riportok, sajtószemle, ...
FELIRATKOZÁS FATÁJ-Online hírlevélre.
Kérem jelezze szakterületét, cégét, annak kapcsolóit.
Hivatkozás:
Ha felhasználja bármely cikket a FATÁJ-ból, hivatkozzon rá annak kapcsolójával is.

STIHL - Nemzedékekre tervezve

Mátyás Fakereskedo Kft
METAMOB - akciós MetaGO ajánlata
HUNNIA FAGÉP - Jó magyarnak lenni!
Faipari gépek -> Stonewood Kft
FATÁJ nyitólap
FATÁJ archívum:

FATÁJ-online
médiaajánlat
pdf

FAGOSZ, Fagazdasági Országos Szakmai Szövetség
A FAGOSZ a FATÁJ kiadója.


FAGOSZ filmtár a Hazai Erdésznél

Nemzeti kincsünk az erdő - 40 kisfilm

Erdészeti és Faipari Dolgozók Szakszervezete

Magán Erdotulajdonosok és Gazdálkodók Országos Szövetsége

Országos Erdészeti Egyesület

Hobbi Faesztergálás


Dr. Gerencsér Kinga: Fafeldolgozás mobil szalagfűrésszel
(A 2002-ben megjelent kiadvány online változata.)

Keres egy céget, intézményt, iskolát? Kezdje itt:
fatudakozo.hu
woodinfo.hu
woodinfo.eu
Akác
termékek
Magyar-
országról:
hungarobinia.hu
FAIPARI, ERDÉSZETI
apróhirdetések
DÍJMENTESEN

FAIPARI, ERDÉSZETI
szakkönyvek

A pdf-ekhez az Acrobat Reader itt tölthető le:


2015-01-16

Új KOMATSU harvesterek mutatkoztak be

Európa számos országából érkező meghívott között több mértékadó hazai felhasználó is részt vett azon a Svédországban megrendezett bemutatón, ahol a KOMATSU Forest 4 teljesen új harvestert mutatott be.

Megosztás:
Megosztás a Facebook-on

Ez nem csupán minden idők legjelentősebb harveszter bemutatója, hanem egy teljesen új korszak kezdete. - mondta Tobias Ettemo, a KOMATSU Forest termékmenedzsere.

 

A KOMATSU 901, 911, 931 illetve 951 modellje valóban 4 teljesen új harvester: új designnal, új kabinnal - speciális csillapítás-opcióval - környezetbarát Stage IV kulcsnélküli motorokkal, sőt új, soha nem látott háromszivattyús hidraulika rendszerrel. Az eredmény: óriási termelékenység és a kitermelt faanyagra vetített rendkívül alacsony üzemanyag-költség.

A gépkezelőt állítottuk a középpontba. Mindent elkövettünk az elérhető és fenntartható maximális teljesítmény fokozásáért. - mondta el Tobias Ettemo.

 

A négy új harvester:

KOMATSU 901 - a gyérítés bajnoka;

KOMATSU 911 - a vérprofi terepjáró;

KOMATSU 931 - a legyőzhetetlen tar-vágó,

illetve a nevében is új

KOMATSU 951 - a csapat legnagyobb és legerősebb óriása.

 

Minden eddiginél nagyobb hangsúlyt fektettünk a gépkezelő ergonómiai környezetének kialakítására. Az új harveszterek korábban már csillagos ötösre vizsgázott alapeleme változatlan: a kabinnal együtt forgó és azzal együtt billenthető, központi elhelyezésű daru. A kabin- és darubillentő rendszer egyedülálló stabilitást és kezelői komfortot biztosít. A kabinból minden irányba remek kilátás nyílik. Mivel a 360 fokban körbefordítható fülke teljesen szeparált a motortértől, így rendkívül alacsony a zajszint is.

Az egyik leglátványosabb újítás az iparágban először most debütáló kulcsnélküli távvezérlő rendszer, amely akár 300 méterről képes aktiválni a fényeket, illetve a fűtőrendszert. A kulcsnélküli rendszer a kezelő(k) által megadott kód szerint aktiválódik, így mire a kezelő a géphez ér, egy előfűtött kabin várja működő, munkára kész vezélrő MaxiXplorer-szoftverrel, a megfelelő pilóta-profillal. A kabin teljesen új média-központtal rendelkezik, többek között USB, AUX csatlakozókkal. S ez csupán könnyed ízelítő a pilótára váró összes újítás közül.

 

Annak érdekében, hogy az adott gépkezelő számára a hatékony munkavégzés minden feltétele adott legyen, az új harvesztereket úgynevezett 3-szivattyús hidraulikával (3 Pump System, azaz 3PS) látták el. Ez az összetett rendszer egyedülálló harmonikus összhangot teremt a daru, a harveszter-fej és a hajtáslánc között. Ez azt jelenti, hogy bármikor bármilyen helyzetben az éppen szükséges teljesítmény áll a kezelő rendelkezésére még akkor is, ha több funkció működik egyszerre, s mindezt megdöbbentően alacsony üzemanyag-felhasználás mellett. A titok: a 3-szivattyús rendszer képes nagy olajmennyiséget biztosítani még rendkívül alacsony motor-fordulatszám mellett is, miközben a manőverezéshez szükséges energia is rendelkezésre áll.

Az önmagban is kettéosztott munkahidraulika teljesen független a hajtáslánc hidraulika-körétől. A pillanatnyi igényeknek megfelelően a munkahidraulika-körök akár külön, vagy egymással párhuzamosan is működtethetők. Az eredmény: a kezelő akár több daru- és fejfunkciót is használhat maximális hidraulika-nyomással, pl. daruforgatás, rönkbehúzás és manőverezés a géppel.

 

A KOMATSU harveszterek legújabb modelljei az elsők között alkalmaznak Stage IV / TIER 4 Final motorokat, amelyek a jelenleg érvényben lévő legszigorúbb környezetvédelmi és károsanyag-kibocsátási normákat is teljesítik, így garantálva pl. a minimális nitrogén-oxid kibocsátást. A méretes hűtőfelületek légátbocsátó-képességének köszönhetően a hűtőrendszer rendkívül nagy kapacitású, alacsony fogyasztással és alacsony zajszinttel.

Mind a 4 harveszter KOMATSU Comfort Portal Bogie-val szerelt, ami rendkívül megbízható talajfogást és óriási hasmagasságot biztosít.

 

Minden új KOMATSU modellre az immár elengedhetetlen paralel-gémes daru kerül felszerelésre: rendkívül nagy nyomaték, a teleszkópos kivitelhez képest 2-3-szoros gyorsaság, azaz rendkívüli hatékonyság, és könnyű, biztonságos kezelés. A daru és a harveszter fej között a KOMATSU Multi Disc Brake speciális fékezett függesztéke található. Természetesen minden alapgéphez különböző kinyúlású daruk és igény szerinti speciális fejek rendelhetők.

Az új modell-sorozat nem csupán a szemnek kellemes látvány, hanem a modern functional design minden követelményének is megfelel, azaz kényelmesek, kézre állók a karbantartás műveletei, könnyen elérhetők a központosított szervizpontok, pl. a szűrők, biztosítékok cseréjére pillanatok alatt megoldható. Érdemes külön kiemelni, hogy a napi karbantartáshoz szükséges szervizpontok a nagy motorháztető felnyitása nélkül is könnyen, a talajról hozzáférhetők.

 

A bemutató vendégei egyöntetűen arról nyilatkoztak, hogy a bemutatott fejlesztések igen hasznosak és előremutatóak, és maximális létjogosultságuk van a fakitermelés során.

(x) - KUHN Rakodógép Kft.

 

Dunaker Kft - Alapítva 1986

LEITZ Hungária Szerszám Kft

STIHL - Nemzedékekre tervezve.

Erdészeti gépek, eszközök, muszerek, kiegészítok kereskedelme.

ERFARET Tudásközpont

FATUDAKOZÓ - az online faipari cégtár




 A FATÁJ lapot kiadja a FAGOSZ
Minden jog fenntartva. All rights reserved.