FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken. Beszámolók, riportok, sajtószemle, ...
FELIRATKOZÁS FATÁJ-Online hírlevélre.
Kérem jelezze szakterületét, cégét, annak kapcsolóit.
Hivatkozás:
Ha felhasználja bármely cikket a FATÁJ-ból, hivatkozzon rá annak kapcsolójával is.

STIHL - Nemzedékekre tervezve

Mátyás Fakereskedo Kft
METAMOB - akciós MetaGO ajánlata
HUNNIA FAGÉP - Jó magyarnak lenni!
Faipari gépek -> Stonewood Kft
FATÁJ nyitólap
FATÁJ archívum:

FATÁJ-online
médiaajánlat
pdf

FAGOSZ, Fagazdasági Országos Szakmai Szövetség
A FAGOSZ a FATÁJ kiadója.


FAGOSZ filmtár a Hazai Erdésznél

Nemzeti kincsünk az erdő - 40 kisfilm

Erdészeti és Faipari Dolgozók Szakszervezete

Magán Erdotulajdonosok és Gazdálkodók Országos Szövetsége

Országos Erdészeti Egyesület

Hobbi Faesztergálás


Dr. Gerencsér Kinga: Fafeldolgozás mobil szalagfűrésszel
(A 2002-ben megjelent kiadvány online változata.)

Keres egy céget, intézményt, iskolát? Kezdje itt:
fatudakozo.hu
woodinfo.hu
woodinfo.eu
Akác
termékek
Magyar-
országról:
hungarobinia.hu
FAIPARI, ERDÉSZETI
apróhirdetések
DÍJMENTESEN

FAIPARI, ERDÉSZETI
szakkönyvek

A pdf-ekhez az Acrobat Reader itt tölthető le:


2015-01-21; frissítve 01-22

Távozott a VERGA vezérigazgatója

Közös megegyezéssel távozott posztjáról a VERGA Veszprémi Erdőgazdaság Zrt. vezérigazgatója, Tengerdi Győző.

Megosztás:
Megosztás a Facebook-on

Kedd, 11:57: Információink szerint a Verga Zrt. gazdasági vezérigazgató-helyettese az elmúlt héten rendkívüli gyorsasággal távozott a posztjáról.

Év elején az erdőgazdaság egyes ágazatainál külön-külön ellenőrzést tartott, ennek során a gazdasági területen pénzügyi szabálytalanságot talált, mondta megkeresésünkre Tengerdi Győző a vállalat vezérigazgatója. Ezt követően belső ellenőrzést rendelt el. Ennek végeredménye pedig az, hogy kedden bűncselekmény gyanúja miatt ismeretlen tettes ellen feljelentést tett a rendőrségen.

 

Frissítés, szerda, 11:30 Közös megegyezéssel távozott posztjáról a Veszprémi Erdőgazdaság Zrt. (Verga) vezérigazgatója, Tengerdi Győző.

Információink szerint a Verga Zrt. gazdasági vezérigazgató-helyettese után szerdától a vezérigazgató, Tengerdi Győző is távozik posztjáról. Megkeresésünkre Tengerdi Győző az alábbi nyilatkozatot adta:

 

"A VERGA Zrt. vezérigazgatójaként a társaságnál minden szakterület vezetőjével év eleji elszámoltatást végeztem. Ennek során felmerült a gyanú, hogy egyes pénzügyi kérdésekkel probléma van. Haladéktalanul belső vizsgálatot rendeltem el, melynek eredményeként az illetékes hatóságnál késedelem nélkül feljelentést tettem.

Szeretném elkerülni, hogy a sajnálatosan megtörtént szabálytalanságok miatt a társaságot, valamint annak tulajdonosi joggyakorlóját, a Földművelésügyi Minisztériumot alaptalan támadások érjék. Ezért azonnal kezdeményeztem munkaviszonyom közös megegyezéssel történő megszüntetését, melyet a munkáltatóm elfogadott.Köszönöm mindenkinek, aki hozzájárult a közös sikerekhez, ezáltal a VERGA Zrt. és a térség fejlődéséhez."

 

Tengerdi Győző 2010 júliusában foglalta el a Verga Zrt. vezérigazgatói posztját. A szakember nagyon gyorsan letette a névjegyét. Munkássága elismeréseként 2013 októberében a Veszprém Megyei Közgyűlés elnökétől átvehette a Pro Comitatu díjat. Egy évvel később -2014 decemberében a Veszprém Megyei Jogú Város Pro Meritis Arany Emlékérmet adományozott Tengerdi Győző részére.

Forrás: VEOL.HU

Már előző munkahelyén is sikkaszthatott a Verga gazdasági vezetője

 

A cégnél történt bűncselekmény gyanúja miatt felmondott gazdasági ügyekért felelős helyettesének a Verga Zrt. vezérigazgatója, Tengerdi Győző, majd a keddi napon feljelentést is tett a rendőrségen ismeretlen tettes ellen. Portálunk megtudta, S.V. gazdasági vezetőnek nem ez az első ilyen ügye. A 46 éves nemesvámosi nőt már előző munkáltatója, egy lőszergyártással foglalkozó cég is feljelentette. Ott az új cégvezetés fedezte fel a 600 milliós hiányt még 2010-ben.

A botrány a múlt héten robbant ki, amikor a Vergánál egy belső vizsgálat kimutatta, jelentős összeg hiányzik a kasszából. Információink szerint tetten érhetően 66 millió forintnak kelt lába. A gazdasági vezérigazgató-helyettest azonnali hatállyal elbocsátották, majd Tengerdi Győző vezérigazgató feljelentést is tett a rendőrségen. Még aznap, az esti órákban felajánlotta a Földművelésügyi Minisztériumnak, hogy közös megegyezéssel távozik a vezérigazgatói székből.

 

S.V.-vel már előző munkáltatóinak is meggyűlt a baja. Információink szerint egy lőszergyár kasszáját 8 éven át dézsmálta. 2010 októberében, miután új, külföldi tulajdonos vette át a céget, a nőt elbocsátották és sikkasztás miatt ismeretlen tettes ellen feljelentést tettek. Az ügyben a különösen nagy érték miatt az NNI nyomozott, majd a tavalyi évben vádat is emelt a Veszprém Megyei Főügyészség. A gyár egyik neve elhallgatását kérő dolgozója portálunknak beszélt arról, hogy S.V.-t már korábbi munkahelyéről, a Bakonyművektől is "pénzügyi problémák" miatt küldték el. 

 

Igaz, a korábbi sikkasztási ügy máig nem került a nyilvánosság elé, az azonban bizonyos, hogy S.V.-t már gyanúsították a jelentős anyagi kárt okozó sikkasztással, amikor a Vergánál a vezérigazgató-helyettesi posztra került. A nő már tudhatta, hogy az előző munkahelyén elkövetett cselekményeket nem fogja megúszni, amikor az új, állami munkaadóját is meglopta.

A középkorú többdiplomás nő egyébként abszolút átlagos, nyugodt életet él családjával a Veszprém megyei Nemesvámoson. Kerestük a település polgármesterét, aki azt mondta, a család csak néhány éve költözött a faluba. Zárkózottan élnek, nem sokat tudni róluk. - Semmit nem tudtunk az ellene folyó büntetőeljárásról. Most a Vergánál történtek után hallottam én is korábbi ügyeiről. Alig ismerem őket. Nem tűnt fel a vagyongyarapodásuk - mondta Sövényházi Balázs.

 

A Veszprém Megyei Rendőr-főkapitányságon egyelőre nem kívántak nyilatkozni. Annyit közöltek, hogy sikkasztás gyanúja miatt eljárást indítottak. A Verga ügyében kerestük a Földművelésügyi Minisztériumot is, kérdéseinkre azt írták, Tengerdi Győző vezérigazgató megyei napilapnak adott nyilatkozatát vegyük alapul, további tájékoztatást nem áll módjukban adni. A Naplónak Tengerdi arra hivatkozott, szeretné elkerülni, hogy a sajnálatosan megtörtént szabálytalanságok miatt a társaságot, vagy annak tulajdonosi joggyakorlóját, a Földművelésügyi Minisztériumot alaptalan támadások érjék, ezért kezdeményezte munkaviszonya megszüntetését, melyet a munkáltató elfogadott.

S.V. az előző cégénél eltűnt százmilliók ügyében hamarosan a vádlottak padjára áll a Veszprémi Törvényszéken.

 

S.V. évente 80 milliót síbolt a lőszergyár házipénztárából - részletek a vádiratból

 

Folytatólagosan, különösen nagy értékre elkövetett sikkasztás bűntettével és folytatólagosan elkövetett magánokirat-hamisítás vétségével emelt vádat a Veszprém Megyei Főügyészség S.V. ellen. A vádiratból kiderül, hogy a nő 2003 és 2010 között összesen 603.856.000 forintot tulajdonított el akkori munkáltatója számláiról és házipénztárából.

2003 és 2006 között a gazdasági részlegvezető a cég pénztárosának adott utasításokat, hogy vegyen ki pénzösszegeket a páncélszekrényből, majd 2006-ban másolt magának saját kulcsot. Attól kezdve jelentősen megugrottak az eltűnt tételek is.

"S.V. vádlott 2003-as évtől rendszeresen, esetenként havonta több alkalommal, különböző, többnyire milliós nagyságrendű pénzösszegek felvételére adott utasítást munkatársainak, illetve több esetben saját maga is eljárt a pénzfelvételek során. A készpénzfelvételekre 2003-2006-ig csaknem heti gyakorisággal került sor, esetenként 1.200.000 - 2.000.000 forint körüli összegben. Majd az eseti pénzfelvételek összege 2006-tól fokozatosan nőtt, volt, hogy meghaladta a 20.000.000 forintot" - áll a vádiratban.

 

Nem csak a napi egy milliós keretből gazdálkodó házi pénztárat csapolta a gazdasági vezető. A vád szerint a bevételek is rendre eltűntek. "A házi pénztárba befolyt összegek 1-2 napon belül, vagy még a pénzfelvét napjának délutánján a Kft pénztárából eltűntek. S.V. annak érdekében, hogy az esetenként több tíz milliós pénztárhiányt leplezze, saját maga készített és adott át pénzügyi iktatást kollégáinak. Könyvelés céljából a pénzügyi csoportvezetőnek és a kft könyvelőjének hamis, túlnyomó többségben a veszprémi székhelyű Bakonyművek Rt nevére kiállított fiktív számlákat adott át" - fogalmaz a vádirat.

 

S.V.-nek elsőként előző munkahelye jutott eszébe, amikor hamis számlákat kellett gyártani. Később azonban, ahogy az ellopott összegek nőttek, újabb és újabb környékbeli cégek nevére állított ki hamis kontókat. A fiktív számlákat ÁFA bevallási időszakban adta át, majd miután azokat lekönyvelték, visszakérte őket kollégáitól. A nyomozás során kiderült, hogy egyetlen-egy ilyen számlának nem volt valós tartalma. Azt, hogy S.V. mire költött el évi 80-90 millió forintot, nem tudni.

A vádirat táblázatba foglalja, melyik évben mennyit lovasított meg a pénzügyi vezető a cégkasszából. Íme:

2003 - 31.932.013 Forint

2004 - 41.886.000 Forint

2005 - 53.040.000 Forint

2006 - 67.322.880 Forint

2007 - 78.923.520 Forint

2008 - 110.073.600 Forint + 1.800.000. Forint

2009 - 170.578.080. Forint

2010 - 48.300.000. Forint

Összesen 603.856.000 Forint

 

2010-ben S.V. ámokfutása véget ért. Az átalakulás után megbukott egy belső vizsgálaton. Az év júniusában elbocsátották.

A Veszprém Megyei Főügyészség nevében Sárosi Dóra ügyész indítványozta, hogy S.V.-t ítéljék letöltendő börtönbüntetésre és tiltsák el a közügyek gyakorlásától.

 

A Veszprémi Törvényszék ez év áprilisára tűzte ki az első tárgyalási napot.

 

Forrás: omegahírek

 

Továbbá:

 

Megkezdődtek a szükséges személycserék a Verga Zrt.-nél 2015-01-23 kormany.hu

Előzetesbe került a Verga Zrt. volt gazdasági vezérigazgató-helyettese 2015-01-23 veol.hu

Őrizetbe vették S.V.-t? 2015-01-22 veol.hu

Házkutatás S.V.-nél. 2015-01-22 omegahirek.hu

 

 

Dunaker Kft - Alapítva 1986

LEITZ Hungária Szerszám Kft

STIHL - Nemzedékekre tervezve.

Erdészeti gépek, eszközök, muszerek, kiegészítok kereskedelme.

ERFARET Tudásközpont

FATUDAKOZÓ - az online faipari cégtár




 A FATÁJ lapot kiadja a FAGOSZ
Minden jog fenntartva. All rights reserved.