FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken. Beszámolók, riportok, sajtószemle, ...

FELIRATKOZÁS FATÁJ-Online hírlevélre.
Kérem jelezze szakterületét, cégét, annak kapcsolóit.
Hivatkozás:
Ha felhasználja bármely cikket a FATÁJ-ból, hivatkozzon rá annak kapcsolójával is.

STIHL - nemzedékekre tervezve

HEPIK - a faapríték partner
Faipari gépek -> Stonewood Kft
HUNNIA FAGÉP - Jó magyarnak lenni!
FORMANCE Kft
FATÁJ nyitólap
FATÁJ archívum:

FATÁJ-online
médiaajánlat
pdf

FAGOSZ, Fagazdasági Országos Szakmai Szövetség
A FAGOSZ a FATÁJ kiadója.

Husqvarna Magyarország Kft - Erdészeti és kertészeti gépek kereskedelme. HUSQVARNA, JONSERED, PARTNER, GARDENA.

FAGOSZ filmtár a Hazai Erdésznél

Nemzeti kincsünk az erdő - 40 kisfilm

Erdészeti és Faipari Dolgozók Szakszervezete

Magán Erdotulajdonosok és Gazdálkodók Országos Szövetsége

Országos Erdészeti Egyesület

Hobbi Faesztergálás


Dr. Gerencsér Kinga: Fafeldolgozás mobil szalagfűrésszel
(A 2002-ben megjelent kiadvány online változata.)

Keres egy céget, intézményt, iskolát? Kezdje itt:
fatudakozo.hu
woodinfo.hu
woodinfo.eu
Akác
termékek
Magyar-
országról:
hungarobinia.hu
FAIPARI, ERDÉSZETI
apróhirdetések
DÍJMENTESEN

FAIPARI, ERDÉSZETI
szakkönyvek

A pdf-ekhez az Acrobat Reader itt tölthető le:


2015-03-26

Kalanderdő a Deseda tónál

Tanösvényeket, erdei tantermet, játszótereket, tornapályát, madármegfigyelőt építtetett európai uniós forrásból a Kaposvárhoz közeli Deseda-tavat övező arborétumban és parkerdőben a SEFAG Zrt.

Megosztás:
Megosztás a Facebook-on

Befejeződtek a turisztikai fejlesztések a Kaposvárhoz közeli Deseda-tavat övező arborétumban és parkerdőben, így hamarosan mindenki bejárhatja a Kalanderdő-t. A SEFAG Zrt. kezelésében lévő területen európai uniós forrásból alakítottak ki tanösvényeket, erdei tantermet, építettek kalandra csábító játszótereket, madármegfigyelőt és helyeztek el tájművészeti alkotásokat.

A DDOP-2.1.1/A.B-12-0037 kódszámú, Kalanderdő - Természetközeli élmények a Deseda környékén című projekt során 130 millió forintnyi európai uniós forrást fordítottak a kikapcsolódás és a környezeti nevelés segítésére. A Deseda-tó Magyarország leghosszabb mesterséges tava, amely rendkívül változatos élővilágnak ad otthont. Viszonylag kis területen megfigyelhető a vízi, vízparti és az erdei növény- és állatvilág több tucatnyi képviselője, így a fejlesztések különösen vonzó célt jelenthetnek mind a környezetismeret órák kibővítését tervező iskolás csoportok, mind a nyugodt környezetben kikapcsolódásra vágyó családok számára.

A fiatalabbak az erdei játszóteret próbálhatják ki, míg a nagyobbakat a több erőt és ügyességet igénylő kalandpálya várja. Eközben a felnőttek a kerékpárúton, vagy épp a tornapályán élvezhetik természetes környezetben a sportolás örömét. A fejlesztések közös jellemzője, hogy a tájba illeszkedően, természetes anyagok felhasználásával készültek el, így az erdőben megépített nagyobb objektumok sem törik meg a festői táj szépségét. Ilyen például a kétszintes madármegfigyelő, melyről zavartalanul szemlélhető a tópart több tucat védett madárfaja. Az Elmerengő-ben pedig, melyet a talajba mélyítve alakítottak ki, időutazásra invitálják az erdőjárókat, mivel itt megtekinthető az évezredek alatt egymásra rakódott talajrétegek szerkezete.

A projekt nagy hangsúlyt fektetett az oktatásra: négy tanösvényt barangolhatnak be a diákok. Ezek találkozási pontjánál áll a lombfedeles tanterem, amely tökéletesen alkalmas arra, hogy az iskolapadból kiszabadulva, a természetben beszélhessék át a tanáraik segítségével a látottakat. A tanösvények mentén információs táblákkal találkozhatnak a túrázók, melyet az olvasott információk megértését és feldolgozását segítő munkafüzetek egészítenek ki. Az erdőben járva így akár önállóan is játszva tanulhat az elsőstől a nyolcadikosig minden fiatal, a saját tudásszintjének megfelelő nehézségű kérdésekre válaszolva.

Tovább színesíti a parkerdőt és az arborétumot az ösvények mentén elhelyezett számos tájművészeti (land art) alkotás, valamint a tájékoztató táblák tömkelege, melyekről érdekes információkat tudhatunk meg a környező élővilágról, Kaposvár és a megye leghíresebb személyeiről és a terület történelméről, nevezetességeiről egyaránt. Minden játék és információs tábla kiegészül a vakok tájékozódását segítő Braille-írásos felirattal is. Sőt, kialakítottak egy speciális, kerekes székkel is bejárható guruló tanösvényt a mozgásukban akadályozottak, illetve a kisgyermekes családok részére.

A beruházás elkészült, így a szükséges engedélyek birtokában, még a tavasz folyamán mindenkit szeretettel várnak a Deseda-tó mentén a Kalanderdőben.

 

Bővebb információt a www.desedakalanderdo.hu oldalon találhatnak, ahol megismerhetők a projekt részletei, de az erdő bejárását segítő térkép, valamint a munkafüzetek is letölthetőek.

Forrás: SEFAG Zrt.

 

Dunaker Kft - Alapítva 1986

LEITZ Hungária Szerszám Kft

STIHL - Nemzedékekre tervezve.

Erdészeti gépek, eszközök, muszerek, kiegészítok kereskedelme.

ERFARET Tudásközpont

FATUDAKOZÓ - az online faipari cégtár
 A FATÁJ lapot kiadja a FAGOSZ
Minden jog fenntartva. All rights reserved.