FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken. Beszámolók, riportok, sajtószemle, ...

FELIRATKOZÁS FATÁJ-Online hírlevélre.
Kérem jelezze szakterületét, cégét, annak kapcsolóit.
Hivatkozás:
Ha felhasználja bármely cikket a FATÁJ-ból, hivatkozzon rá annak kapcsolójával is.

STIHL - Nemzedékekre tervezve

Mátyás Fakereskedo Kft
METAMOB - akciós MetaGO ajánlata
HUNNIA FAGÉP - Jó magyarnak lenni!
Faipari gépek -> Stonewood Kft
FATÁJ nyitólap
FATÁJ archívum:

FATÁJ-online
médiaajánlat
pdf

FAGOSZ, Fagazdasági Országos Szakmai Szövetség
A FAGOSZ a FATÁJ kiadója.


FAGOSZ filmtár a Hazai Erdésznél

Nemzeti kincsünk az erdő - 40 kisfilm

Erdészeti és Faipari Dolgozók Szakszervezete

Magán Erdotulajdonosok és Gazdálkodók Országos Szövetsége

Országos Erdészeti Egyesület

Hobbi Faesztergálás


Dr. Gerencsér Kinga: Fafeldolgozás mobil szalagfűrésszel
(A 2002-ben megjelent kiadvány online változata.)

Keres egy céget, intézményt, iskolát? Kezdje itt:
fatudakozo.hu
woodinfo.hu
woodinfo.eu
Akác
termékek
Magyar-
országról:
hungarobinia.hu
FAIPARI, ERDÉSZETI
apróhirdetések
DÍJMENTESEN

FAIPARI, ERDÉSZETI
szakkönyvek

A pdf-ekhez az Acrobat Reader itt tölthető le:


2015-04-10

Szakrális fénymodulátor - faanyag használatával

Maximális fényárnyék-sűrűség jelentéktelen méretű térben. Bruno Tonelli olasz építész amorf kápolnája szerény lehetőségek közepette lel rá Isten és ember közelségére.

Megosztás:
Megosztás a Facebook-on

A bresciai máriás atyák (Padri Maristi) számára tervezett kápolna koncepciójában a fény és a csend került szubjektív górcső alá. A rendház udvarára tervezett 60 négyzetméteres építmény a misztérium, a meditáció, a derű és kontempláció eszköze kíván lenni. Az alapkoncepciót a diffúz fény ihlette: a belső derengő világosság, amelynek eredete homályos távlatokba vész. Aki átlépi a kis kápolna küszöbét, megérezheti ezt a légkört. Tudni fogja, hogy a környezetétől radikálisan különböző helyre került.

A tervező egy csendes átvezetés után megszólaló zenéhez hasonlítja a keresett tapasztalatot, ahol a zene kiragad korábbi érzéseinkből, testünk-lelkünk felszabadul. Épp így, a bejáratból még nem tárul fel a teljes kápolna. Itt még csak érintőlegesen kerülünk kapcsolatba a fő építészeti témával, mintegy sejtve és megelőlegezve a későbbi tapasztalatot. Külön erre készült homlokzati rendszerének köszönhetően a teljes szakrális építményt szórt fény telíti: a homlokzatburkolat faelemei kellemes árnyalatú, többszörösen visszavert fényt engednek a térbelsőbe. Szinte csak háttérvilágítás ez, a szerkezet elrejti a fényforrást. A kerítőfalak alakjának köszönhetően (megértéséhez lásd az alaprajzot) a kápolnába kívülről nincs belátás: a pici liturgikus tér tágassága belülről tárul fel a látogató számára. A transzcendens érzetét a tisztes belmagasság és a vertikális faelemek fokozzák.

A tervezők a modern építészet eszköztárában találtak rá a lelki letisztultság kifejezésére, így az építmény részletképzése is egyszerűséget fejez ki. A felhasznált természetes anyagok talán tudattalanul is segítenek rátalálni a lélekcsendre. A kezeletlen, nyers és érdes felületek közvetlenséget sugároznak, természetes és meleg tónusú fénnyel lakják be az enteriőrt. A padló nyers, erezett , míg a homlokzat gyalult fából készül. Hármójuk közül csak a mennyezetet polírozzák.

Az épület burka szűrőként működik. A fény útjába áll, mégis beengedi a külvilág egy részét. A légmozgás, a felhők vonulása, az időjárás és a napszakok váltakozása odabent is érzékelhető. A természetes fényt kiegészítő mesterséges világítás, a homlokzati elemek és a kereszt födémre függesztett szerkezetek. A kápolnához praktikus okokból és tárolás céljára kisebb sekrestye is tartozik.

 

Forrás: TervLap

 

Dunaker Kft - Alapítva 1986

LEITZ Hungária Szerszám Kft

STIHL - Nemzedékekre tervezve.

Erdészeti gépek, eszközök, muszerek, kiegészítok kereskedelme.

ERFARET Tudásközpont

FATUDAKOZÓ - az online faipari cégtár




 A FATÁJ lapot kiadja a FAGOSZ
Minden jog fenntartva. All rights reserved.