FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken. Beszámolók, riportok, sajtószemle, ...

FELIRATKOZÁS FATÁJ-Online hírlevélre.
Kérem jelezze szakterületét, cégét, annak kapcsolóit.
Hivatkozás:
Ha felhasználja bármely cikket a FATÁJ-ból, hivatkozzon rá annak kapcsolójával is.

STIHL - Nemzedékekre tervezve

Mátyás Fakereskedo Kft
METAMOB - akciós MetaGO ajánlata
HUNNIA FAGÉP - Jó magyarnak lenni!
Faipari gépek -> Stonewood Kft
FATÁJ nyitólap
FATÁJ archívum:

FATÁJ-online
médiaajánlat
pdf

FAGOSZ, Fagazdasági Országos Szakmai Szövetség
A FAGOSZ a FATÁJ kiadója.


FAGOSZ filmtár a Hazai Erdésznél

Nemzeti kincsünk az erdő - 40 kisfilm

Erdészeti és Faipari Dolgozók Szakszervezete

Magán Erdotulajdonosok és Gazdálkodók Országos Szövetsége

Országos Erdészeti Egyesület

Hobbi Faesztergálás


Dr. Gerencsér Kinga: Fafeldolgozás mobil szalagfűrésszel
(A 2002-ben megjelent kiadvány online változata.)

Keres egy céget, intézményt, iskolát? Kezdje itt:
fatudakozo.hu
woodinfo.hu
woodinfo.eu
Akác
termékek
Magyar-
országról:
hungarobinia.hu
FAIPARI, ERDÉSZETI
apróhirdetések
DÍJMENTESEN

FAIPARI, ERDÉSZETI
szakkönyvek

A pdf-ekhez az Acrobat Reader itt tölthető le:


2015-04-27

Átadták a Scherg Lőrinc kilátót Káld-Hidegkúton

A Szombathelyi Erdészeti Zrt. Sárvári Erdészeti Igazgatóságának kezelésében lévő, Káld község határában fekvő Farkaserdő magaslati pontján épült meg a Scherg Lőrinc főerdőmester nevét viselő kilátó.

Megosztás:
Megosztás a Facebook-on

A vasi szoknyás haranglábakat idéző architektúrájú, faszerkezetű kilátó megépítése fontos része a 7200 hektáros erdőségben 2014-ben megvalósított közjóléti fejlesztéseknek. A kilátót április 22-én, a Föld Napján adták át ünnepélyes keretek között.

 

A kilátó építése tavaly novemberben kezdődött, és az idén tavasszal fejeződött be. A közel 20 méter magas, 11,5 méter járószint-magasságú, faszerkezetű erdei kilátó a Farkas-erdő egyik legmagasabb pontján épült, mintegy 40 méterrel emelkedik a csatlakozó mezőgazdasági területek térszintje fölé. Ily módon nagyszerű kilátás tárul a Farkaserdő keleti részeire, a Kemeneshátra és a Kemenesaljára és a síkságból kiemelkedő vulkáni eredetű tanúhegyekre; a gércei tufagyűrűhöz tartozó Púpos-hegyre, a Ság-hegyre, a Kissomlyóra, távolabb pedig a Somlóra, valamint a környékbeli településekre, szántóföldekre. Tiszta időben látni lehet a Bakony nyugati vonulatait is.
A Scherg Lőrinc kilátó a 2014-ben megvalósult farkaserdei közjóléti fejlesztésekkel együtt az Országos Kéktúra-útvonal nyomvonalának turisztikai fejlesztéseit is szolgálja. A kilátó megépítése nettó 34 millió forintba került, részben EMVA-forrásból, részben pedig a Szombathelyi Erdészeti Zrt. saját forrásából.

Monostori Miklós, a Sárvári Erdészeti Igazgatóság erdészeti igazgatója köszöntőjében megemlékezett a Farkaserdő létrehozójáról, a kilátó névadójáról, Scherg Lőrinc főerdőmesterről.

Scherg Lőrinc 1884-ben 20 évesen Bajoroszágból érkezett, a terület akkori tulajdonosa, a bajor királyi család rendelkezésére, akik úgy gondolták, bajor szakemberekre bízzák az itteni erdőbirtokok kezelését. Az igazgató elmondta, hogy mostantól a kilátóból madártávlatból csodálhatjuk meg az általa elindított szakmai munka immár 130 éves eredményét.

A kilátó helyén húsz évvel ezelőtt egy magasles állt, amit panorámalesnek neveztek el az itteni erdészek a nagy távolságokat körbe ölelő, pazar látképnek köszönhetően. Éppen ezért egyértelmű volt, hogy itt épüljön meg az új kilátó is, amelyről egyedülálló módon, madártávlatból figyelhetjük meg az erdő évszakonként változó szépségeit. A terület csatlakozik az Országos Kéktúra-útvonalhoz, így remélhetőleg sokan meglátogatják majd a kilátót és az erdőt a környékből idelátogatók vagy akár a messzebbről érkező vándorok is.
Kondora István, Sárvár város polgármestere arról beszélt, hogy a mindennapi jólétünkhöz hozzátartozik testi-lelki jólétünk ápolása is. Ezen a kilátón beleláthatunk a tájba, az erdő életébe, a környező települések mindennapjaiba, de itt megpihenve elmélyülhetünk önmagunkban is.

Majthényi László, a Vas megyei Közgyűlés elnöke köszönetet mondott a Szombathelyi Erdészeti Zrt. munkatársainak azért a munkáért, amit Vas megyében a közjóléti célú erdők érdekében az elmúlt években tettek. Az erdő mindenkié, de csak akkor látja el közjóléti funkcióját, ha megfelelő infrastruktúra várja az idelátogatókat, hangsúlyozta. A közjóléti fejlesztésekben az erdészeti társaság élen jár. Bízik abban, hogy a Scherg Lőrinc kilátó mind több osztálykirándulás célponta lesz, és hétvégeken minél több család látogatja majd.

 

Ugron Ákos Gábor, a Földművelésügyi Minisztérium állami földekért felelős helyettes államtitkára köszöntőjében elmondta, hogy a kilátó összekötő kapocs a táj, az erdő, a környező települések történelmi és kulturális értékeivel, hagyományaival, a földtörténeti korok természeti emlékeivel, a tanúhegyekkel, valamint a Scherg Lőrinc által itt megteremtett erdészeti örökséggel, továbbá az Országos Kéktúra-útvonalon keresztül az egész országgal.

Az állami erdőgazdaságok egyik fő feladata a rájuk bízott állami erdővagyon legjobb használata a társadalom szolgálatára. Ennek a feladatnak a magyar állami erőgazdaságok jól megfelelnek, aminek egyik szép példája a most fölavatott Scherg Lőrinc kilátó, mondta a helyettes államtitkár. Hangsúlyozta, hogy a Magyar Természetjárók Szövetségének kezdeményezését fölkarolva a kormányzat kitűzött célja az Országos Kéktúra-útvonal újjáépítése, a bakancsos turizmus fölélénkítése. Ezért épülnek ilyen látványosságok az útvonal mentén, és újulnak meg szálláshelyek, hogy bejárhassuk egész Magyarországot. Sorra nyílnak az erdei iskolák is, amelyek a felnövekvő nemzedékeknek lehetőségek nyújtanak arra, hogy magukba szívják a természet, az erdő, a magyar táj szertetét, a természettel való együttélést.

A nemzeti színű szalag átvágása után a Scherg Lőrinc kilátót Wimmer Roland sárvári római katolikus plébános szentelte föl.

A kilátó mellett tavaly más közjóléti beruházást is megvalósítottak a Farkaserdőn, tudtuk meg Bugán Józseftől, a Szombathelyi Erdészeti Zrt. vezérigazgatójától. 2014 végén adták át itt a pihenőerdőt, amelyben pihenőhelyeket, parkolókat, erdei tornapályákat, tűzrakóhelyezet építettek, tájékoztató táblákat helyeztek ki. Sárvár határában tavaly egy sétaerdőt is kialakítottak, hogy az ide látogazó fürdőturistáknak még több programot, élményt tudjanak nyújtani.

A vezérigazgató elmondta, hogy a mostani után május elején egy újabb kilátót adnak majd át. A Jeli Arbortéumban, Vas megye egyik közjóléti zászlóshajójában, az arborétumot alapító Ambrózy-Migazzi István nevét viselő kilátót avaja föl 2015. május 5-én Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter. Az erdészeti társaság folytatja a Kőszegi-hegység forrásainak újrafoglalását, turista létesítmények, tűzrakóhelyek kialakítását. Százmillió forint értékben ugyanitt az idén ujjáépítik a Velem községből a Kőszegi-hegységbe vezető erdei utat, és turistaházak is épülnek.

 

Forrás: amierdonk.hu

 

Dunaker Kft - Alapítva 1986

LEITZ Hungária Szerszám Kft

STIHL - Nemzedékekre tervezve.

Erdészeti gépek, eszközök, muszerek, kiegészítok kereskedelme.

ERFARET Tudásközpont

FATUDAKOZÓ - az online faipari cégtár




 A FATÁJ lapot kiadja a FAGOSZ
Minden jog fenntartva. All rights reserved.