FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken. Beszámolók, riportok, sajtószemle, ...

FELIRATKOZÁS FATÁJ-Online hírlevélre.
Kérem jelezze szakterületét, cégét, annak kapcsolóit.
Hivatkozás:
Ha felhasználja bármely cikket a FATÁJ-ból, hivatkozzon rá annak kapcsolójával is.

STIHL - Nemzedékekre tervezve

Mátyás Fakereskedo Kft
METAMOB - akciós MetaGO ajánlata
HUNNIA FAGÉP - Jó magyarnak lenni!
Faipari gépek -> Stonewood Kft
FATÁJ nyitólap
FATÁJ archívum:

FATÁJ-online
médiaajánlat
pdf

FAGOSZ, Fagazdasági Országos Szakmai Szövetség
A FAGOSZ a FATÁJ kiadója.


FAGOSZ filmtár a Hazai Erdésznél

Nemzeti kincsünk az erdő - 40 kisfilm

Erdészeti és Faipari Dolgozók Szakszervezete

Magán Erdotulajdonosok és Gazdálkodók Országos Szövetsége

Országos Erdészeti Egyesület

Hobbi Faesztergálás


Dr. Gerencsér Kinga: Fafeldolgozás mobil szalagfűrésszel
(A 2002-ben megjelent kiadvány online változata.)

Keres egy céget, intézményt, iskolát? Kezdje itt:
fatudakozo.hu
woodinfo.hu
woodinfo.eu
Akác
termékek
Magyar-
országról:
hungarobinia.hu
FAIPARI, ERDÉSZETI
apróhirdetések
DÍJMENTESEN

FAIPARI, ERDÉSZETI
szakkönyvek

A pdf-ekhez az Acrobat Reader itt tölthető le:


2015-05-29

Nullfugás élzárás Veszprémben

Az élzárás evolúciójában az utóbbi évek egyik slágere a vékonyfuga vagy nullfuga ma a jövőbe mutató megoldás, ezen technológia mentén lehetséges ma úttörőként új piacokat meghódítani vagy piacot bővíteni a bútorgyártásban, a szolgáltatásban és a lapszabászatokban.

Megosztás:
Megosztás a Facebook-on


A vékonyfugás élzárás alapja az SCM olimpic K 560 élzáró gép

A vékonyfuga két alapveto előnnyel bír a hagyományos élzárással szemben. Nem látható a fuga, ami komoly esztétikai, minőségi előnynek számít, és az eljárásnak köszönhetően vízálló az élzárás.

 

A kádártai Bonti Bt. által működtetett BONTI lapszabászat a tavalyi SCM házivásáron, Riminiben próbálta ki az SCM vékonyfugás megoldását, és az év második felében állt üzembe a vékonyfugás technológia a lapszabászatban. A vállalkozásról, a beruházásról, a vékonyfuga piaci fogadtatásáról Szijártó Gáborral, a Bonti Bt. tulajdonos-vezetőjével beszélgettünk.

 

- Mióta dolgozik a Bonti a fa- és bútoripar területén mint alapanyag-, kellékbeszállító, szolgáltató?

- A Bonti Bt. a rendszerváltást követően a '90-es évek elején autókereskedelemmel, autóbontással foglalkozó vállalkozásként indult, amely tevékenység mellett kiállításinstallációval is foglalkoztunk, alapvetően autóipari kiállításokhoz, rendezvényekhez kapcsolódóan. A kiállításinstallációkhoz sok bútorlapot használtunk fel, tulajdonképpen asztalosmunkákat is végeztünk. A lapokat külföldi gyártóktól megvéve importáltuk, beépítettük, majd a kiállítások bontása után értékesítettük. A modell működött, és 1994 környékén már direkt értékesítésre hoztunk különféle lapanyagokat asztalosoknak, vállalkozóknak, barkácsolóknak. Innentől már egyenes út vezetett a lapszabászathoz, nőtt a termékkínálatunk, megjelentek a klasszikus szolgáltatások - szabászat, élzárás stb.


A PU-s és az EVA-s ragasztózóegység cseréje könnyedén pár mozdulattal megoldható

- Mondhatjuk, hogy a Bonti ma a veszprémi régió meghatározó lapszabászata, faipari beszállítója?

- Azt gondolom, igen. Mind a folyamatos raktárkészletünket, mind a választékunkat, közel 3000 m2-es raktárkapacitásunkat tekintve a Bonti ma a régió meghatározó kereskedőjének számít. Ezt visszaigazolni látszik az évről évre bővülő partnerkörünk és forgalmi adataink.

 

- Melyik a vezető laptermék jelenleg a kereskedésben?

- Több cég termékeit tartjuk raktáron, de az utóbbi években a romániai forgácslapgyárból származó Kastamonu bútorlapokra helyeztük a hangsúlyt: jó a lap minősége, tömör a lapszerkezet, vastag a laminálási réteg, megfelelő a színválaszték, szépen szabható a lap, és nem utolsósorban versenyképes az anyag ára a hazai piacon.

 

- A lapszabászat ma már nem képzelhető el versenyképes szolgáltatások, konfekcionálás, alkatrészmegmunkálás nélkül. Melyek az erősségei a Bonti-nak ezen a területen?

- Természetesen táblafelosztóval, lapszabászgépekkel, CNC-vel és professzionális élzáró géppel várjuk az asztalosipar és a barkácsolók megbízásait. Jelenleg minden lapmegmunkálási igényt a nestingeléstől a különböző furatok elkészítéséig meg tudunk oldani itt helyben, kapacitásunknak köszönhetően rövid határidővel. Az élzárást tavaly sikerült fejlesztenünk, jelenleg a környéken csak mi vagyunk képesek vízálló élzárást készíteni, az SCM vékonyfugás technológiájának köszönhetően.


A vákuumtartály segítségével a ragasztótartályt nem kell mindennap takarítani

- Miért fejlesztettek ezen a területen?

- Nos, élzárni manapság majdnem mindenki tud. Csak az élanyagokban, színválasztékban és az árban folyik az öldöklő verseny. A vékony élzárás viszont egyértelmű versenyelőny, olyan szolgáltatás, amely ritka a piacon, a végtermék pedig abszolút versenyképes és értelmes.

 

- Melyek ezek az előnyök?

- A vékonyfugás élzárás nagyságrendekkel jobb optikai élményt nyújt, mint a hagyományos EVA alapú élzárás. Nem látszik a fuga az élanyag és a lapanyag között. Ez különösen előnyös fehér lapok élzárásánál, ahol a fuga későbbi elkoszolódása akár reklamációhoz is vezethet. A másik hatalmas előny pedig, az itt felhasználásra kerülő PU-ragasztónak köszönhetően, az élzárás vízállósága. A lapanyag beépítésre kerülhet vizes helyiségekbe is, és nem lesz élanyagleválás, reklamáció. Csak csendben jegyzem meg, hogy már ma is vannak projektek, ahol követelmény a vízálló, vékonyfuga. A jövőben pedig ez az elvárás még általánosabbá fog válni. Szóval ezt a tendenciát jobb előbb felismerni.

 

- Miért az SCM PU-ragasztós vékonyfuga megoldása mellett döntöttek? Számos cég is rendelkezik vékonyfugás megoldásokkal, sőt van, aki nullfugát is kínál.

- Az ésszerűséget, a gazdaságosságot tartottuk szem előtt. Az SCM vékonyfugája szabad szemmel nem igazán látható, bár tudjuk, hogy a fuga mérete a gyári adatok szerint 0,1 mm körüli. A 0,1 mm abszolút elégséges és piacképes. A vevők általában még keresve sem találják a fugát az alkatrészen. A létrejött él, a fuga víz- és páraálló, ami további nagy előny, és megsokszorozza a termék piacképességét. Tehát a gyártmány oldalról a megoldás tökéletes erre a piacra, ahol mi dolgozunk. Beruházás oldalról nézve pedig ez a megoldás a leggazdaságosabb. A nullfugás technológiák beruházási költségei - ahol például ténylegesen 0 mm a fuga vastagsága - általában többszörösei ennek a megoldásénak és akkor még a lényegesen magasabb üzemeltetési költségekről nem is beszéltünk. Persze lehet a gyereket sofőrrel, Rolls-Royce-al is iskolába járatni. Valószínűleg kényelmesebb és presztízsgazdagabb megoldás lenne, mint Opel Vectrával. De mi a magyar piacra dolgozunk és itt az ésszerűség is sokat nyom a latba.


A vékonyfuga vízálló, és szabad szemmel jóformán nem is látható

- Hogyan működik az SCM vékonyfugás élzárás a Bonti-nál?

- Az SCM vékonyfugás technológia zseniálisan egyszerű és "kerek". Nálunk az "alapgép" egy SCM olimpic K 560-as élzáró gép, de ez persze nem szentírás, lehet kisebb, de nagyobb teljesítményű élzárót is választani. A K 560-as már gazdagon felszerelt élzáró és az akár 18 m/perces előtolás a kezelőszemélyzet sportigényét is kiszolgálja. A K 560-ashoz vásároltunk egy speciális teflonos ragasztózóegységet, amely a PU-ragasztó adagolásáról gondoskodik. A két szabványos ragasztózóegység most bármikor készen áll, ha vékonyfuga a cél, akkor a PU-s egységet használjuk, ha hagyományos élzárás kell, akkor az EVA-st. Az átállás gyors, problémamentes. Továbbá a technológia része egy vákuumtartály is, mivel a ragasztótartályban lévő PU-ragasztó - ha épp nem használjuk - a levegő nedvességtartalmával reakcióba lép és kiköt. Mivel nem akarjuk e ragasztózóegységet minden nap műszak végén kitakarítani, ebbe a vákuumtartályba helyezzük el, amelyből vákuumszivattyú segítségével a levegőt eltávolítjuk. Így a ragasztó "nyitott" idejét 1-1,5 héttel tudjuk megnövelni.

 

- Hogyan néznek ki az árak?

- A PU-ragasztó az EVA-hoz képest 80-100%-kal drágábban szerezhető be ma a piacon, ennek ellenére PU-alapú vékonyfugás, vízálló élzárás cirka 30- 40%-kal drágább csupán a hagyományos EVA-s élzárásnál a folyóméterenkénti árat tekintve, de a termék által nyújtott előnyök, az elmaradó reklamációk miatt a költségek bőven megtérülnek a késztermékgyártók esetében.

 

További információ:

Bonti Bt.

8411 Veszprém, Szövetkezet u. 6. Tel.: 88/458-398

Planet-Gép Kft.

2600 Vác, Horgásztói út 1. Tel.: 27/345-292


 

Forrás: faipar

 

Dunaker Kft - Alapítva 1986

LEITZ Hungária Szerszám Kft

STIHL - Nemzedékekre tervezve.

Erdészeti gépek, eszközök, muszerek, kiegészítok kereskedelme.

ERFARET Tudásközpont

FATUDAKOZÓ - az online faipari cégtár




 A FATÁJ lapot kiadja a FAGOSZ
Minden jog fenntartva. All rights reserved.