FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken. Beszámolók, riportok, sajtószemle, ...

FELIRATKOZÁS FATÁJ-Online hírlevélre.
Kérem jelezze szakterületét, cégét, annak kapcsolóit.
Hivatkozás:
Ha felhasználja bármely cikket a FATÁJ-ból, hivatkozzon rá annak kapcsolójával is.

STIHL - Nemzedékekre tervezve

Mátyás Fakereskedo Kft
METAMOB - akciós MetaGO ajánlata
HUNNIA FAGÉP - Jó magyarnak lenni!
Faipari gépek -> Stonewood Kft
FATÁJ nyitólap
FATÁJ archívum:

FATÁJ-online
médiaajánlat
pdf

FAGOSZ, Fagazdasági Országos Szakmai Szövetség
A FAGOSZ a FATÁJ kiadója.


FAGOSZ filmtár a Hazai Erdésznél

Nemzeti kincsünk az erdő - 40 kisfilm

Erdészeti és Faipari Dolgozók Szakszervezete

Magán Erdotulajdonosok és Gazdálkodók Országos Szövetsége

Országos Erdészeti Egyesület

Hobbi Faesztergálás


Dr. Gerencsér Kinga: Fafeldolgozás mobil szalagfűrésszel
(A 2002-ben megjelent kiadvány online változata.)

Keres egy céget, intézményt, iskolát? Kezdje itt:
fatudakozo.hu
woodinfo.hu
woodinfo.eu
Akác
termékek
Magyar-
országról:
hungarobinia.hu
FAIPARI, ERDÉSZETI
apróhirdetések
DÍJMENTESEN

FAIPARI, ERDÉSZETI
szakkönyvek

A pdf-ekhez az Acrobat Reader itt tölthető le:


2015-06-05

FAO + IKEA közösen a fenntartható erdőgazdálkodásért

Egy közösen kialakított erdőgazdálkodási tanúsítványrendszer révén támogatja az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezete (FAO) a svéd IKEÁ-val együttműködve a vietnámi közösségeket és a fenntartható erdőgazdálkodás ügyét az országban.

Megosztás:
Megosztás a Facebook-on

Az együttműködési megállapodás alapján, amit Anders Hildeman az IKEA erdészeti vezetője és a FAO erdészetért felelős főtitkár-helyettese, Eduardo Rojas-Briales írt alá a mai napon, egy előzetes elemzés készül az erdészeti tanúsítványrendszer lehetséges kialakításáról és a fenntartható erdőgazdálkodás lehetőségeiről Észak-Vietnámban.

A tanúsítványrendszer révén nyomon követhetővé válik az erdőgazdálkodás fenntarthatósága és a faanyag útját a feldolgozói láncban, vagyis hogy a fakitermelés és -feldolgozás során felelősségteljesen és a törvényeknek megfelelően jártak-e el. Egy jól felépített tanúsítványrendszer emellett az erdőgazdálkodásban dolgozók és környezetük szociális és gazdasági körülményeit is ellenőrzi, továbbá támogatja a nemzetközi kereskedelmi piacokhoz való hozzáférésüket. A tanúsítvány megszerzéséhez a termékeknek egy független szervezet által meghatározott előírásoknak kell megfelelniük. Azok, akik ezt teljesítik, használhatják a jóváhagyási pecsétet vagy "ökocímkét", tudatva a vásárlókkal, hogy termékük a törvényeknek megfelelő, fenntartható és a társadalmilag felelős módon lett előállítva. További lépések:  Az IKEA-FAO által készített tanulmánya egy hatékony erdőgazdálkodási tanúsítási rendszer vietnámi kialakításának lehetőségeit és akadályait veszi górcső alá. Többek között tartalmazza:

Helyi jogi és szabályozási keret és a helyi erdőgazdálkodási tanulmányok minősége

Közösségek és érintett szervezetek felkutatása, akik a tanúsítvány révén bekerülhetnek az IKEA beszállítói közé. Problémák, akadályok, amik ez idáig felmerültek vagy amikre számítani lehet a jövőben. A tanulmány a projekt kiterjesztésének lehetőségével is foglalkozik.

"Milliók megélhetése függ az erdőktől, épp ezért ezen erdőgazdálkodási tanúsítvány-rendszerek az ő érdekeiket védik, segítenek megőrizni erdeinket és akár új piacokat nyithatnak számukra," mondta Rojas-Briales. "A tanúsítási folyamat sok kistermelőnek és közösségnek támogatás hiányában túl nagy nehézséget jelenthet. Az IKEÁ-val összefogva azonban éppen ezen dolgozunk, hogy az akadályok leküzdhetők legyenek és a közösségek megélhetése biztosítva legyen."

"Az IKEA elkötelezett a fenntartható fakereskedelem és erdőgazdálkodás támogatása mellett. A kis erdőgazdaságok világszerte fontos beszállítóink. Ez a partnerség nem csupán a vietnámi erdők megóvásáról szól, hanem a helyi közösségek jobb életminőségéről is," hangsúlyozta Anders Hildeman.

"Ez az együttműködés egy szép példája annak, amikor egy fenntarthatóságot szem előtt tartó vállalat csatlakozik a FAO felhívásához egy éhezésmentes világ eléréséhez," mondta Margarete Arnesson Ciotti, a FAO svédországi irodájának programmenedzsere.

Forrás: epoc

 

Dunaker Kft - Alapítva 1986

LEITZ Hungária Szerszám Kft

STIHL - Nemzedékekre tervezve.

Erdészeti gépek, eszközök, muszerek, kiegészítok kereskedelme.

ERFARET Tudásközpont

FATUDAKOZÓ - az online faipari cégtár




 A FATÁJ lapot kiadja a FAGOSZ
Minden jog fenntartva. All rights reserved.