FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken. Beszámolók, riportok, sajtószemle, ...
FELIRATKOZÁS FATÁJ-Online hírlevélre.
Kérem jelezze szakterületét, cégét, annak kapcsolóit.
Hivatkozás:
Ha felhasználja bármely cikket a FATÁJ-ból, hivatkozzon rá annak kapcsolójával is.

STIHL - Nemzedékekre tervezve

Mátyás Fakereskedo Kft
METAMOB - akciós MetaGO ajánlata
HUNNIA FAGÉP - Jó magyarnak lenni!
Faipari gépek -> Stonewood Kft
FATÁJ nyitólap
FATÁJ archívum:

FATÁJ-online
médiaajánlat
pdf

FAGOSZ, Fagazdasági Országos Szakmai Szövetség
A FAGOSZ a FATÁJ kiadója.


FAGOSZ filmtár a Hazai Erdésznél

Nemzeti kincsünk az erdő - 40 kisfilm

Erdészeti és Faipari Dolgozók Szakszervezete

Magán Erdotulajdonosok és Gazdálkodók Országos Szövetsége

Országos Erdészeti Egyesület

Hobbi Faesztergálás


Dr. Gerencsér Kinga: Fafeldolgozás mobil szalagfűrésszel
(A 2002-ben megjelent kiadvány online változata.)

Keres egy céget, intézményt, iskolát? Kezdje itt:
fatudakozo.hu
woodinfo.hu
woodinfo.eu
Akác
termékek
Magyar-
országról:
hungarobinia.hu
FAIPARI, ERDÉSZETI
apróhirdetések
DÍJMENTESEN

FAIPARI, ERDÉSZETI
szakkönyvek

A pdf-ekhez az Acrobat Reader itt tölthető le:


2015-06-24

Biztos jövőképe van a végzős faipari technikusoknak

Az elmúlt évtizedben a szűk szakmán kívül csak az iskola közelében lakók érdeklődtek a faipari technikus tanulók vizsgamunkái után. Idén azonban minden eddiginél nagyobb figyelem kísérte a most zárult kiállítást.

Megosztás:
Megosztás a Facebook-on

 

A kiegyezés után 4.000 asztalos működött Újpesten, amit ma már csak a képzés szempontjából lehet a fővárosi faipar központjának nevezni. Az itt található Kozma Lajos Faipari Szakközépiskolában, ahol 130 éve működik faipari képzés, 1992. óta kötelező a végzősöknek vizsgafeladatot készíteni. A vizsgaremek kiválasztásában a diákok nagy szabadságot kapnak, ezért a jelenlegi kiállításon a kisméretű ékszerdoboztól a XIV. Lajos-korabeli íróasztal kópiáig meglehetősen széles volt az elkészült bútorok palettája. A vizsgamunka megtervezésekor a diáknak be kell mutatnia, hogy szakmailag egyaránt otthon van a tervezésben és a kivitelezésben. A vizsgamunkák rendszerint olyan termékek, amelyeket a technikus jelöltek igény szerint, saját használatra készítenek.

 

 

A végzős faipari évfolyam tanulói az első félévben megtervezik a terméket és elkészítik a teljes műszaki dokumentációt (rajzok, számítások, technológiai leírások), majd a 2. félévben 100 munkaóra alatt legyártják a bútort. Természetesen előfordul, hogy az igényesebb bútorok előállításával akár 1000-1200 órát is eltöltenek készítőik.

A tervezés és kivitelezés során lényeges szempont, hogy a készítő alkalmazza az iskolában tanult technológiai megoldásokat (mint pl. famegmunkálás, szerkezeti kötések), és a bútordarab minél több természetes faanyagot és/vagy furnért tartalmazzon, látszó felületen semmiképpen ne legyen benne fahelyettesítő, pl. forgácslap vagy MDF-lap. A faipari képzés tananyaga ötvözi a lakberendező és belsőépítész szakma tudásanyagát, a tanulók megismerik az iparral és kereskedelemmel kapcsolatos konkrét megbízások teljesítésének, illetve a kivitelezés szervezésének szakmai alapkritériumait.

 

A képre kattintva a vizsgamunkák képei nagyobb mérteben láthatóak.

 

Mint azt a 2015. évi vizsgamunka kiállítás zárásaként az intézmény vezetői elmondták, a vizsgamunkák minősége évről-évre javul, és ezzel együtt a vizsgamunka-kiállítás művészi értéke is emelkedik annak következtében, hogy az iskolában oktatott társszakmával, a dekoratőr-lakberendező képzéssel együttműködve válogatják és rendezik a kiállítás anyagát. Koronka Lajos igazgató azzal zárta a tárlatot, hogy ismét bebizonyosodott, ez a mostani kifejezetten tehetséges korosztály, amelynek képviselőiből akár egy budapesti nagy generáció is kinőhet - felzárkózva a MOME vezetőségéhez, a Prezi alapítóihoz, a nemzetközi sikereket elérő divattervezőkhöz és ahhoz az elithez, amely új pezsgést hozott a magyar szellemi-kézműves életbe.

Az iskola nem akarja veszni hagyni ezt a sok tehetséget, ezért nagy hangsúlyt fektet arra, hogy a végzettek ne távolodjanak el az alma matertől és támogassák a mostani diákokat. Ez nem ritkaság, a világban számos példa van arra, hogy a szakma így gondoskodik saját utánpótlásáról, Amerikában az ösztöndíjprogramot is gyakran a volt diákok finanszírozzák. A dizájnalapú képzést előnyben részesítő Kozma Lajos Faipari Szakközépiskola egyre inkább nyit az egyetemek felé, illetve keresi az együttműködési lehetőséget az olyan kezdeményezésekkel, mint a HelloWood, a Download Design vagy a FŐKERT Nonprofit Zrt. által kiírt Bútorozd be a városodat! pályázat (felhívás).

A Kozma diákjai a Sziget fesztiválon is népszerűsíteni fogják a faipart és az OKJ-s képzést: a Design Terminál interaktív standján lehet majd találkozni a "kozmásokkal", akik hol a nagy hagyományokkal rendelkező intarziakészítés rejtelmeibe, hol a hazai dizájn lehetőségeibe engednek bepillantást. A szakmai szervezetek egyöntetűen támogatják az intézmény minden kezdeményezését, hiszen a faipar jelenleg teljes évfolyamokat tudna alkalmazni, vagyis nemcsak a frissen végzetteknek, de a most jelentkezőknek is biztosan lesz keresnivalójuk ebben a szakmában.

Forrás: kozmafa.hu, butorszovetseg.hu

 

Dunaker Kft - Alapítva 1986

LEITZ Hungária Szerszám Kft

STIHL - Nemzedékekre tervezve.

Erdészeti gépek, eszközök, muszerek, kiegészítok kereskedelme.

ERFARET Tudásközpont

FATUDAKOZÓ - az online faipari cégtár




 A FATÁJ lapot kiadja a FAGOSZ
Minden jog fenntartva. All rights reserved.