FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken. Beszámolók, riportok, sajtószemle, ...
FELIRATKOZÁS FATÁJ-Online hírlevélre.
Kérem jelezze szakterületét, cégét, annak kapcsolóit.
Hivatkozás:
Ha felhasználja bármely cikket a FATÁJ-ból, hivatkozzon rá annak kapcsolójával is.

STIHL - Nemzedékekre tervezve

Mátyás Fakereskedo Kft
METAMOB - akciós MetaGO ajánlata
HUNNIA FAGÉP - Jó magyarnak lenni!
Faipari gépek -> Stonewood Kft
FATÁJ nyitólap
FATÁJ archívum:

FATÁJ-online
médiaajánlat
pdf

FAGOSZ, Fagazdasági Országos Szakmai Szövetség
A FAGOSZ a FATÁJ kiadója.


FAGOSZ filmtár a Hazai Erdésznél

Nemzeti kincsünk az erdő - 40 kisfilm

Erdészeti és Faipari Dolgozók Szakszervezete

Magán Erdotulajdonosok és Gazdálkodók Országos Szövetsége

Országos Erdészeti Egyesület

Hobbi Faesztergálás


Dr. Gerencsér Kinga: Fafeldolgozás mobil szalagfűrésszel
(A 2002-ben megjelent kiadvány online változata.)

Keres egy céget, intézményt, iskolát? Kezdje itt:
fatudakozo.hu
woodinfo.hu
woodinfo.eu
Akác
termékek
Magyar-
országról:
hungarobinia.hu
FAIPARI, ERDÉSZETI
apróhirdetések
DÍJMENTESEN

FAIPARI, ERDÉSZETI
szakkönyvek

A pdf-ekhez az Acrobat Reader itt tölthető le:


2015-07-23

Átadták a SEFAG-nál a Zselici Csillagparkot és a megújult székházat

Átadták a Zselici Csillagparkot ma a Somogy megyei Kardosfán. A látnivalókat az ünnepségen Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter méltatta, aki szerint új értékkel gazdagodott a magyar vidék, ami idevonzza a belföldi és a külföldi látogatókat is. Kaposváron pedig átadták a SEFAG megújult székházát.

Megosztás:
Megosztás a Facebook-on

 

 

A Zselici Csillagpark

 


Fotó: Varga György

Fazekas Sándor FM miniszter világszerte is kiemelkedő értéknek nevezte, hogy van egy olyan pont Magyarországon, egy 8.000 hektáros erdő közepén, ahol viszonylag kevés a civilizációs szennyezés, generációk által megőrizve háborítatlan a környezet, és ez tette lehetővé a komplexum kialakítását.

Közölte: bízik abban, hogy ez a program erősíti az állami erdészetek elmúlt 5 évben elvégzett munkáját, melynek során több mint 5,7 milliárd forint értékben elkészült 50 kilátó, 16 új szálláshely, 9 erdei iskola, 35 tanösvény és 3 új erdei vasutat is átadtak. Megjegyezte: ezek a beruházások nem csak élményt nyújtanak, de egyúttal hozzásegítenek a vidéki élet megismeréséhez.

A SEFAG Zrt. ökoturisztikai fejlesztéseiről szólva a miniszter azt mondta: a somogyi erdőgazdaság megtalálta annak a módját, hogy miként lehet megvédeni a környezetet, egyúttal láthatóvá, látogathatóvá tenni. Hozzátette: "ebben a nemzeti ügyek kormánya, a Földművelésügyi Minisztérium partner, meg tudjuk teremteni az anyagi hátteret is ahhoz, hogy lépésről lépésre, minden évben minél több létesítmény legyen átadva, nyíljon meg a természetet kedvelő magyar emberek, a kül- és belföldi turisták előtt egyaránt".

 

(Fotó: Mőcsényi Miklós)

 

Barkóczi István, a Zselici Csillagparkot építtető és működtető kaposvári székhelyű SEFAG Zrt. vezérigazgatója elmondta: a Csillagpark megépítéséhez az ötletet az adta, hogy a Zselici Tájvédelmi Körzet 2009-ben elnyerte a Nemzetközi Csillagos Égbolt Park címet.

 

A Zselici Csillagparkot bemutató videofilm. Kattintson a képre.

 

Az uniós támogatással, 670 millió forintból megépült kardosfai turisztikai komplexumban a multifunkcionális csillagvizsgáló része egy planetárium, két foglalkoztató terem, kiállítótér, a távcsöves megfigyelést szolgáló távcsőkupola, valamint egy 25 méter magas kilátó. A csillagnéző éjszakai túrákhoz ösvényeket és információs pontokat is kialakítottak.

A Dél-Dunántúlon mintegy 86 ezer hektár állami területet kezelő, és a magántulajdonosokkal közösen 103 ezer hektáron vadászati és vadgazdálkodási tevékenységet folytató SEFAG Zrt. az általa kezelt területen hozta létre a Zselici Csillagparkot, amely 9 munkahelyet teremtett, de a működés tapasztalatai alapján a létszám bővülhet a jövőben.

A 67-es főúttól alig több mint 8 kilométerre lévő komplexum közvetlen közelében korábban már megépült egy Ökoturisztikai és Konferenciaközpont, amely szálláshellyel és vendéglátással egészíti ki a csillagvizsgáló szolgáltatásait.

A Zselici Csillagpark projekt elnyerte a szakmai zsűri egyik különdíját a 2014. évi Média Építészeti Díj pályázaton. A SEFAG Zrt. ökoturizmus területén végzett tevékenységét ezért a beruházásért, valamint más turisztikai fejlesztések elismeréseként ez év májusában a Dél-Dunántúl turizmusáért díjjal ismerte el a Magyar Turizmus Zrt. Dél-dunántúli Marketing Igazgatósága.

 

SEFAG székház

 

Ugyancsak szerdán adták át a SEFAG Zrt. 550 millió forint saját forrás felhasználásával megújult 2500 négyzetméteres kaposvári székházát. A munkálatokat csaknem 10 éves előkészítés után a múlt év nyarán kezdték el. A homlokzatot leszigetelték és új nyílászárókat építettek be, korszerű gépészeti és elektromos rendszert, korszerű fűtő-, illetve hűtőberendezéseket szereltek fel. A belső terekben tágas, világos irodákat, irattárat és egy közel százfős konferenciatermet alakítottak ki.

 

Foto: Pelsőczy Csaba/FM

 

Az irodaház 80 dolgozónak biztosít komfortos munkahelyet. A központ dolgozói mellett itt kapnak helyet a zselici és a kaposvári erdészetek munkatársai is.

Az épület helyi műemlékvédelem alatt álló utcafronti részében felszabaduló irodák helyén egy, a megye természeti értékeit, az erdő- és vadgazdálkodást, a természet és környezetvédelem jelentőségét bemutató látogató központ kialakítását tervezik, amely a jövő évtől fogadja majd az érdeklődőket.

Forrás: MTI, kormany.hu

Kapcsolódó:

 

Megnyílt a Zselici Csillagpark FATÁJ 2015-06-10

A KaposPont filmje az eseményről 2015-07-22 19:02:20

 

 

Dunaker Kft - Alapítva 1986

LEITZ Hungária Szerszám Kft

STIHL - Nemzedékekre tervezve.

Erdészeti gépek, eszközök, muszerek, kiegészítok kereskedelme.

ERFARET Tudásközpont

FATUDAKOZÓ - az online faipari cégtár




 A FATÁJ lapot kiadja a FAGOSZ
Minden jog fenntartva. All rights reserved.