FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken. Beszámolók, riportok, sajtószemle, ...
FELIRATKOZÁS FATÁJ-Online hírlevélre.
Kérem jelezze szakterületét, cégét, annak kapcsolóit.
Hivatkozás:
Ha felhasználja bármely cikket a FATÁJ-ból, hivatkozzon rá annak kapcsolójával is.

STIHL - Nemzedékekre tervezve

Mátyás Fakereskedo Kft
METAMOB - akciós MetaGO ajánlata
HUNNIA FAGÉP - Jó magyarnak lenni!
Faipari gépek -> Stonewood Kft
FATÁJ nyitólap
FATÁJ archívum:

FATÁJ-online
médiaajánlat
pdf

FAGOSZ, Fagazdasági Országos Szakmai Szövetség
A FAGOSZ a FATÁJ kiadója.


FAGOSZ filmtár a Hazai Erdésznél

Nemzeti kincsünk az erdő - 40 kisfilm

Erdészeti és Faipari Dolgozók Szakszervezete

Magán Erdotulajdonosok és Gazdálkodók Országos Szövetsége

Országos Erdészeti Egyesület

Hobbi Faesztergálás


Dr. Gerencsér Kinga: Fafeldolgozás mobil szalagfűrésszel
(A 2002-ben megjelent kiadvány online változata.)

Keres egy céget, intézményt, iskolát? Kezdje itt:
fatudakozo.hu
woodinfo.hu
woodinfo.eu
Akác
termékek
Magyar-
országról:
hungarobinia.hu
FAIPARI, ERDÉSZETI
apróhirdetések
DÍJMENTESEN

FAIPARI, ERDÉSZETI
szakkönyvek

A pdf-ekhez az Acrobat Reader itt tölthető le:


2015-07-30

Beszámoló a 2006-15. Nemzeti Erdő Programról

A kormany.hu helyen 2015. július 27-én megjelent a 2006-15. Nemzeti Erdő Program (NEP) beszámolója. (Itt letölthető.)

Megosztás:
Megosztás a Facebook-on

 

 

A kormany.hu helyen 2015. július 27-én megjelent a 2006-15. Nemzeti Erdő Program (NEP) beszámolója, melynek vezetői összefoglalója az alábbi:

 


 

A 1110/2004. (X. 27.) Kormány határozatban foglaltak alapján az erdővel kapcsolatos szakmapolitikai elvárásokat a Nemzeti Erdőprogram (NEP) fogalmazza meg a 2006-2015 közötti időszakra. A ciklus végére hazánk erdősültsége 20,8 %, élőfa készletünk becsült anyagi értéke meghaladja az 1000 milliárd forintot. Az erdőtervezett területek 42,8%-a magántulajdonban van. A különféle erdőtelepítési támogatásoknak köszönhetően a magán-erdőgazdálkodók által kezelt erdőterület évente 8297,62 hektárral, míg a 22 állami erdőgazdaság kezelésben lévő erdőterület évente 1161,22 hektárral növekedett átlagosan. A társaságok a 2014. év végére kb. 20 ezer hektárnyi parkerdőt kezelnek, és további 100 ezer hektár erdőben biztosítanak kiemelt közjóléti szolgáltatást. A zöldáram-termelésnek több mint felét, a fűtésszektorban felhasznált bioenergia több mint 60 %-át a hazai erdőkből kikerült faanyag adja.

A teríték adatok és az állománybecslések alapján az erdei vadkár átlagosan csökkent hazánk erdeiben. Az országos szalonka monitoring program egy Európában is egyedülálló adatbázis létrehozásával, sikerrel zárult. Az erdővédelem kiemelt elemeként, átalakult az erdőgazdálkodók adatszolgáltatásán alapuló Országos Erdőkár Nyilvántartási Rendszer: az adatgyűjtés 2012-től lefedi a hazai erdők teljes területét.

Az erdészeti igazgatás jelentős eredménye az új, az erdőről, az erdő védelméről és az erdőgazdálkodásról szóló 2009. évi XXXVII. törvény (Evt.), illetve a végrehajtásáról szóló 153/2009. (XI. 13.) FVM rendelet hatályba lépése volt. A két jogszabály a fenntartható erdőgazdálkodás általános keretfeltételeit rögzíti. Az igazgatás természetvédelmi vonalát érintően elkészült "A körzeti erdőterv Natura 2000 hatásbecslési dokumentáció elővizsgálati szakaszának elkészítéséről" szóló Útmutató, amely biztosítja az erdőtervek Natura 2000 szempontú vizsgálatának egységesített szempontrendszer alapján történő végrehajtását.

A nemzetközi kapcsolódásokat érintően jelentős eseménysorozat volt a Kárpátok Egyezményben való aktív részvétel. Ennek eredményeként megszületett a Fenntartható Erdőgazdálkodásról szóló erdészeti jegyzőkönyv, amely hozzájárul régiónk erdőtakarójának hosszútávú fenntartásához. Jelentős esemény volt az ENSZ Erdészeti Fórumának (UNFF) New Yorkban megrendezett 9. ülésszaka is, ahol hazánk elnökségi feladatainak ellátása keretében képviselte az Európai Uniót és sikeresen vezette a tárgyalásokat.

A NEP időszakában kiadott kormányrendeletek rendezték az ENSZ Éghajlat Változási Keretegyezmény, és annak Kiotói Jegyzőkönyve alapján évente összeállításra kerülő nemzeti jelentés erdőgazdálkodási fejezeteinek elkészítését. Köszönhetően a tervszerű, fenntartható erdőgazdálkodásnak, az elmúlt tíz évben a hazai erdők évente 3-4 millió tonna szén-dioxid megkötésével járultak hozzá a klímaváltozás ütemének csökkentéséhez.

A Nemzeti Erdőprogram elmúlt tíz évében az ágazati kommunikáció kiemelt területe volt az erdészeti erdei iskolák működtetése. Ennek keretében az ágazat a társadalom erdővel és erdőgazdálkodással kapcsolatos ismereteinek bővítése, valamint környezetbarát magatartásának fejlesztése láthatóan előremozdult, amely az erdei óvoda- és iskolaszolgáltatók vonatkozásában az új minősítési eljárás, illetve egységes magas szintű követelmény-rendszerrel valósult meg. A minősítési rendszer működtetésének célja a környezettudatosság fontosságának megjelenítése környezeti nevelési, oktatási programokban. Az egységes kommunikáció irányába tett lépések további eredménye A mi erdőnk című magazin megjelentetése is, amely a magyar állami erdészeti részvénytársaságok havonta megjelenő lapja.

 


 

Az összesen 41 oldalas beszámoló itt érhető el teljes terjedelmében, pdf-ben: Értékelő beszámoló a Nemzeti Erdőprogramról

Az érintett témakörök:

1. Vezetői összefoglaló

2. Az értékelő beszámoló elkészítésének célja

3. A Nemzeti Erdőprogram 2006-2015 közötti megvalósítása

   3.1. Az állami erdőgazdálkodás fejlesztése

   3.2. A magán-erdőgazdálkodás fejlesztése

   3.3. Vidék- és területfejlesztés, erdőtelepítés, erdőszerkezet-átalakítás

   3.4. Természetvédelem az erdőkben

   3.5. Modern erdővédelem

   3.6. A fenntartható vadgazdálkodás

   3.7. Racionális fahasznosítás

   3.8. Az erdészeti igazgatás feladatai

   3.9. Kutatás, oktatás és termelésfejlesztés

   3.10. Ember-erdő viszonyának javítása érdekében hatékony kommunikáció az erdőről

4. A Nemzeti Erőprogramról szóló értékelő beszámoló összefoglalása

5. Mellékletek

 

Érdekes az anonim szerkesztési megoldás, hogy az anyagon nem szerepel hogy kikészítette. A személyek nyilván többen voltak, de még csak a kiadó minisztérium, illetve annak erdészetért felelős részlegének neve sincs rajta.

Forrás: kormany.hu

Kapcsolódó:

 

A magángazdaságok kezében az erdőtelepítés jövője napigazdasag.hu 2015-07-29

A Napi Gazdaság cikkírója e címmel a beszámoló egy elemét emelte ki az anyagban szereplő sok egyéb közül.

 

Dunaker Kft - Alapítva 1986

LEITZ Hungária Szerszám Kft

STIHL - Nemzedékekre tervezve.

Erdészeti gépek, eszközök, muszerek, kiegészítok kereskedelme.

ERFARET Tudásközpont

FATUDAKOZÓ - az online faipari cégtár




 A FATÁJ lapot kiadja a FAGOSZ
Minden jog fenntartva. All rights reserved.