FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken. Beszámolók, riportok, sajtószemle, ...
FELIRATKOZÁS FATÁJ-Online hírlevélre.
Kérem jelezze szakterületét, cégét, annak kapcsolóit.
Hivatkozás:
Ha felhasználja bármely cikket a FATÁJ-ból, hivatkozzon rá annak kapcsolójával is.

STIHL - Nemzedékekre tervezve

Mátyás Fakereskedo Kft
METAMOB - akciós MetaGO ajánlata
HUNNIA FAGÉP - Jó magyarnak lenni!
Faipari gépek -> Stonewood Kft
FATÁJ nyitólap
FATÁJ archívum:

FATÁJ-online
médiaajánlat
pdf

FAGOSZ, Fagazdasági Országos Szakmai Szövetség
A FAGOSZ a FATÁJ kiadója.


FAGOSZ filmtár a Hazai Erdésznél

Nemzeti kincsünk az erdő - 40 kisfilm

Erdészeti és Faipari Dolgozók Szakszervezete

Magán Erdotulajdonosok és Gazdálkodók Országos Szövetsége

Országos Erdészeti Egyesület

Hobbi Faesztergálás


Dr. Gerencsér Kinga: Fafeldolgozás mobil szalagfűrésszel
(A 2002-ben megjelent kiadvány online változata.)

Keres egy céget, intézményt, iskolát? Kezdje itt:
fatudakozo.hu
woodinfo.hu
woodinfo.eu
Akác
termékek
Magyar-
országról:
hungarobinia.hu
FAIPARI, ERDÉSZETI
apróhirdetések
DÍJMENTESEN

FAIPARI, ERDÉSZETI
szakkönyvek

A pdf-ekhez az Acrobat Reader itt tölthető le:


2015-08-27

Huszonöt méteres új kilátót épít a Nyírerdő Zrt. Sóstón

A 2016-os turistaszezon kezdetekor a Sóstóra érkezők már megnézhetik az új kilátót.

Megosztás:
Megosztás a Facebook-on



Lapunk szerdai számában olvashattak arról, hogy Sóstón megkezdődött a kilátó bontása. A Nyírerdő Nyírségi Erdészeti Zrt.-t a bontás részleteiről és a tervekről kérdeztük.

 

Ötvenmillió forint körüli beruházási összeggel számolunk. - Hidas Tibor

 

A társaság Szabolcs-Szatmár-Bereg és Hajdú-Bihar területén mintegy 60 ezer hektár állami tulajdonú erdőterületet kezel. Legfontosabb tevékenysége a hagyományos erdőgazdálkodás: az erdőtelepítés és -felújítás, az erdészeti szaporítóanyag-termelés és -értékesítés, a fafeldolgozás, valamint az ebből származó termékek értékesítése, de ezen túl folyamatosan hajt végre közjóléti beruházásokat.

 

Közjóléti fejlesztés

- Ebbe a sorba illeszkedik a Nyíregyháza-Sóstón álló kilátó felújítása, ami tulajdonképpen a régi kilátó bontásából és helyére egy új, faszerkezetű kilátó építéséből áll - válaszolta megkeresésünkre Hidas Tibor erdőgazdálkodási osztályvezető.

Megtudtuk: a régi kilátó tartószerkezete már olyan mértékben károsodott, hogy felújítása nem volt lehetséges. A bontást egy pályáztatás után kiválasztott vállalkozás végzi. A munka augusztus 25-én kezdődött, s nemcsak a régi faszerkezetet, hanem a beton­alapot is elbontják, szerződés szerint a munkálatokat szeptember 7-éig fejezik be. Arra a kérdésünkre, hogy mi lesz a faszerkezet sorsa, azt a választ kaptuk: a hatályos jogszabályok előírásai szerint a bontási anyagot hulladéklerakóban kell elhelyezni.

 

- Az új torony, mely a zrt. saját beruházásában épül meg, 25 méter magas lesz, 22 méteres kilátószinttel, így a meglévő erdőállomány fölé emelkedik majd - árulta el részleteket az osztályvezető. - Az építés költségei még nem ismertek, a kivitelezők pályáztatása folyamatban van, de az elmúlt évi debreceni projekt tapasztalatai szerint nagyságrendileg 50 millió forint körüli összeggel számolunk. Kiderült: a tervek elkészültek, a kivitelező kiválasztása folyamatban van.

 

- Az idei nyári szezont sem akartuk az építkezéssel zavarni, így a tervek szerint az megvalósítás ősszel kezdődik, úgy, hogy a 2016-os turistaszezon kezdetekor a Sóstóra érkezők már megnézhessék a kilátót - hangsúlyozta Hidas Tibor.

Fontos és példaértékű

- Még 2013-ban állapodott meg a város és a Nyírerdő különböző közjóléti fejlesztésekről, az akkori tervek szerint 2014-ben mintegy 35 millió forintból épült volna fel az új kilátó, ez csúszott át az idei évre - említette Rendes Sándor, az önkormányzat sajtószóvivője. Hozzátette: az elmúlt két évben a Nyírerdő számos fejlesztést fejezett be a városban, például játszótér-felújításokat, filagóriaépítést többek között az Úttörő és a Törpe utcán, Nyírszőlősön illetve Nyírjesen, és ennek keretében épült meg Bujtoson a kosárlabdapálya is.

- Ezek a közjóléti fejlesztések nagyon fontosak a városban, és példaértékű a Nyírerdő társadalmi felelősségvállalása - fogalmazott a szóvivő.

 

Forrás: kelet.hu

 

Dunaker Kft - Alapítva 1986

LEITZ Hungária Szerszám Kft

STIHL - Nemzedékekre tervezve.

Erdészeti gépek, eszközök, muszerek, kiegészítok kereskedelme.

ERFARET Tudásközpont

FATUDAKOZÓ - az online faipari cégtár




 A FATÁJ lapot kiadja a FAGOSZ
Minden jog fenntartva. All rights reserved.