FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken. Beszámolók, riportok, sajtószemle, ...
FELIRATKOZÁS FATÁJ-Online hírlevélre.
Kérem jelezze szakterületét, cégét, annak kapcsolóit.
Hivatkozás:
Ha felhasználja bármely cikket a FATÁJ-ból, hivatkozzon rá annak kapcsolójával is.

STIHL - Nemzedékekre tervezve

Mátyás Fakereskedo Kft
METAMOB - akciós MetaGO ajánlata
HUNNIA FAGÉP - Jó magyarnak lenni!
Faipari gépek -> Stonewood Kft
FATÁJ nyitólap
FATÁJ archívum:

FATÁJ-online
médiaajánlat
pdf

FAGOSZ, Fagazdasági Országos Szakmai Szövetség
A FAGOSZ a FATÁJ kiadója.


FAGOSZ filmtár a Hazai Erdésznél

Nemzeti kincsünk az erdő - 40 kisfilm

Erdészeti és Faipari Dolgozók Szakszervezete

Magán Erdotulajdonosok és Gazdálkodók Országos Szövetsége

Országos Erdészeti Egyesület

Hobbi Faesztergálás


Dr. Gerencsér Kinga: Fafeldolgozás mobil szalagfűrésszel
(A 2002-ben megjelent kiadvány online változata.)

Keres egy céget, intézményt, iskolát? Kezdje itt:
fatudakozo.hu
woodinfo.hu
woodinfo.eu
Akác
termékek
Magyar-
országról:
hungarobinia.hu
FAIPARI, ERDÉSZETI
apróhirdetések
DÍJMENTESEN

FAIPARI, ERDÉSZETI
szakkönyvek

A pdf-ekhez az Acrobat Reader itt tölthető le:


2015-12-11

NymE SKK Faipari Verseny volt Sopronban

December 7-8-án Sopronban meghívásos Faipari Szakmai Versenyt szervezett a NymE SKK a bázisiskolái és saját diákjai részére. Nyertes a Roth Gyula (Sopron) Szakközépiskola Csapata, a második az NymE SKK I. Csapata, a harmadik a Simonyi Károly Szakközépiskola (Pécs) Csapata lett.

Megosztás:
Megosztás a Facebook-on

 

 

A Faipari Verseny tulajdonképpen ráadás volt a Nyugat-magyarországi Egyetem Simonyi Károly Kara által szokásosan évente kétszer szervezett szakmai hét után. A most őszi szakmai hét november 30-tól december 4-ig tartott, hétfőtől péntekig. Ennek előkészítése során támadt a szervezőknek az ötlete, hogy a Karral együttműködő bázisiskolákat meghívva és a Kar diákjai részére is meghirdetve Faipari Versenyt lehetne szervezni. Rövid idő alatt hatékony, kedve, jó versenyt sikerült szervezni, mindenki elégedetten ment haza utána.

A Szakmai Hét és az I. Meghívásos Faipari Szakmai Verseny és Workshop teljes programja

 

A Faipari Verseny 11 csapatának tagjai és kísérő tanárai. (doc)

 

Hétfőn, az első nap délelőtt az írásbeli "vizsgáztatásé" volt. Közben a Kar vezetése és a bázisiskolák képviselői workshop-ot tartottak az együttműködés aktuális ügyeinek megbeszélésére. Ebéd után a diákokkal együtt megtekintették a Ligneumot, az NRRC laboratóriumokat, végül este bejárták a várost, megnézték a nevezetességeket.

 

Kedden reggel 8-kor indult a munka. A helyszín a Faipari Tanüzem volt. A kiosztott műszaki rajz alapján, az odakészített alapanyagból, saját szerszámokkal a 3-3 fős csapatoknak ajtóval és fiókkal szerelt kisszekrényt kellett elkészíteni. A korpusz és a fiók anyaga szélességtoldott fenyőtábla, a fiókfenék HDF. A korpuszt köldökcsappal, a fiókkávát egyenes fogazással kellett összeállítani. Segítette a munkát az előre elkészített mintadarab. Az eredeti terv szerint a kész munkadarabot bioolajjal felületkezelni is kellett volna, de már a munka közepe táján kiderült, hogy ezt el kell hagyni, nem fér bele az időbe. (A felületkezelést majd a Tanüzem oldja meg, mielőtt a szekrényeket átadják a Soproni Kozmutza Iskolának.) Így is volt aki pár perccel túlcsúszott a megadott időkorláton, igaz mások meg hamarabb végeztek.

 

A kisszekrény műszaki leírása, nézeti és metszeti rajza. (A leírás és a rajzok a kapcsoló segítségével érhetőek el.)

 

 

A szekrényke készítésének munkáját minden csapatnak meg kellett szakítania rövid időre, hogy felmenjenek egy emelettel feljebb és ott 4 különböző témában még gyakorlati ismereteiket bemutassák.

Dr. Horváth Norbert, a Faanyagtudományi Intézet munkatársa fafaj felismerésre buzdította a versenyzőket.

Gosztola Szabolcsnak, a Roto Elzett Vasalatkereskedelmi Kft. munkatársának azt kellett bemutatniuk a versenyzőknek, hogy az asztalra jól összekeverve kirakott nyíló-bukó ablakhoz való vasalat sok alkatrészét össze tudják-e állítani úgy egymás mellé, ahogy a leendő ablakban lenniük kellene.

Dr. Daku Lajos, a Szolvegy Kft. ügyvezető igazgatója és Ecseri József a Henkel Magyarország Kft. ragasztó értékesítője ragasztóismeretből vizsgáztatta a versenyzőket.

Pálóczy Bertalannál pedig szerszámismeretből arra kellett felelni, hogy a LEITZ Hungária Kft. asztalra kirakott sokféle körfűrészének melyike milyen anyagokhoz és vágástípusokhoz, műveletekhez való.

 

 

 

Az eseményt támogatták:

IKEA Industry Magyarország Kft. a fa alapanyagokkal

FOREST HUNGARY Kereskedelmi és Szolgáltató Kft. a vasalatokkal

SZOLVEGY Vegyipari Kft. ragasztóval és ragasztóismereti gyakorlattal

HENKEL Magyarország Kft. ragasztóval és ragasztóismereti gyakorlattal

ROTO ELZETT Vasalatkereskedelmi Kft. vasalat összeállítási gyakorlattal

Leitz Hungária Szerszám Kereskedelmi és Szolgáltató Kft. körfűrész szerszámismereti gyakorlattal

ÁRKOSSY Bútor Szolgáltató és Kereskedelmi Kft. felületkezelő olajjal

EFFIX-Marketing Kft. az esemény marketing előkészítésével

FATÁJ-online faipari-erdészeti szaklap média szolgáltatással

 

 

A versenyen összesen 11 csapat indult, csapatonként 3-3 fővel. A 9 szakközépiskola:

Hefele Menyhért Építő- és Faipari Szakképző Iskola Szombathely,

Vörösmarty Mihály Ipari Szakképző Iskola és Kollégium Székesfehérvár,

Jelky András Szakképző Iskola, Kollégium és Nevelési Tanácsadó Baja,

Kozma Lajos Faipari Szakközépiskola Budapest,

Deák Ferenc és Széchenyi István Szakközép és Gimnázium Zalaegerszeg,

Simonyi Károly Szakközépiskola és Szakiskola Pécs,

Naszály-Galga Szakképzés Szervezési Társaság Király Endre Ipari Szakközépiskola Vác,

Roth Gyula Gyakorló Szakközépiskola és Kollégium (NyME) Sopron,

Handler Nándor Szakképző Iskola Sopron.

A Nyugat-magyarországi Egyetem Simonyi Károly Karát pedig két csapat, az 1. és a 2. képviselte.

 

 

A verseny zsűrijének elnöke Tóth György, a Tanüzem vezetője volt, s a zsűriben részt vett Kálnai Levente Euroskills bajnok, most 3. éves faiparos egyetemi hallgató, a kísérő tanárok közül pedig sorsolással: Kós László Vácról, Cserteiné Filó Ágnes Bajáról és Pagonyné Mezősi Marietta Szombathelyről.

 

 

A verseny végén dr. Alpár Tibor dékán elmondta: Ahogy beszélgettem itt a kolléganőkkel, kollégákkal, úgy érzem, hogy nem volt hiábavaló senkinek, izgalmas és eredményes volt ez a két nap valamennyiünk számára. Örülök, hogy kicsit bepillantást nyerhettetek ebbe a környezetbe, itt Sopronban, ahol a képzésink működnek. Szeretném megköszönni a szervezőknek: dr. Fehér Sándornak, Ott Ágotának a sok munkát, amit belefektettek ebbe a szervezésbe. Tóth Györgynek, a Tanüzem kollégáinak, munkatársainak, akik létrehozták, megtervezték a feladatokat, a külső kollégáknak, akik a további gyakorlatokat: ragasztási, szerszámismereti, vasalat összeállítási gyakorlatokat vezették. Dr. Horváth Norbert kollégámnak, aki a faanyagismereti gyakorlatokat vitte. Továbbá valamennyi zsűritagnak, aki részt vett a zsűrizésben: oktatótársak mind a középiskolai, mind az egyetemi vonalról, illetve egy Skills bajnok is részt vett ebben. Köszönöm a munkájukat, alapos munkát végeztek. Megvártuk őket, hogy értékelni tudják az elkészített munkákat. Mindannyian nyertünk ezzel a rendezvénnyel: barátságot, ismeretséget, kikapcsolódást. Vannak díjazottak. Úgy láttam, összeállt az első három helyezett. Kis technikai kérés lenne. A kupa vándorkupa, ahogy tegnap hallhattuk. Erre minden évben a győztes rágravíroztatja az intézménye nevét és az évszámot. Majd a következő évben a következő díjazott teheti meg. Így gyűlni fog a kupán a történelem. Amelyik intézmény háromszor nyeri meg, az megkaphatja örökre a kupát mindazokkal a vésetekkel, amik addig rákerültek.

Mindehhez dr. Alpár Tibor még hozzátette, hogy legutóbb volt szerencséje részt venni a Szakma Sztár országos versenyen, s tapasztalata szerint több itteni munka sokkal jobb minőségű volt, mint amit ott lehetett tapasztalni, aminek nagyon örült és gratulált mindenkinek.

 

Eztán Fehér Sándor minden kísérőtanárnak az iskolák részére és a két egyetemi csapatnak is egy-egy csomagot adott át kisebb ajándékokkal és oktató könyvvel.

Utána átadott egy különdíjat, amit a Roto Elzett Vasalatkereskedelmi Kft. ajánlott fel annak a csapatnak melyről úgy látta a gyár képviselője, hogy a legjobban dolgoztak a vasalattal. A különdíjat a bajai Jelky András Szakközépiskola csapata érdemelte meg.

 

 

3. helyezést ért el a Simonyi Károly Szakközépiskola és Szakiskola (Pécs) csapata, akiknek a díjat Ecseri József, a Henkel Magyarország Kft. ragasztó értékesítője adta át a díjat.

 

 

A 2. helyezett a Nyugat-magyarországi Egyetem SKK 1. csapata lett. A díját a Szolvegy Kft. ajánlotta fel, de dr. Daku Lajos ügyvezető igazgatónak sajnos el kellett már utaznia, így a díjat dr. Alpár Tibor dékán adta át.

 

 

Az 1. helyezett, pedig, amely csapat a versenyben a legjobban teljesített és egy évre hazaviheti a vándorkupát, őrizheti és rágravírozhatja az iskola nevét, ez nem más, mint a Roth Gyula Gyakorló Szakközépiskola és Kollégium (NyME) (Sopron) csapata, s a díjat dr. Alpár Tibor, a Kar dékánja adta át.

 

 

Tóth György végül bemutatta, hogy a részfeladatokban mely csapatok érték el az első három helyet és milyen %-os értékekkel.

Az írásbeli eredmények alapján 74,5%-ot ért el és ezzel a legjobb lett a Roth Gyula Szakiskola. A 2. helyezett lett a zalaegerszegi Deák Ferenc Szakközépiskola 66,5%-kal, 3. lett a bajai Jelky András Iskola.

A fenti teremben a négy részfeladat végrehajtásában megint a Roth Gyula Szakközépiskola volt a legjobb 93%-os teljesítménnyel, 2. lett a bajai Jelky András Szakközépiskola 84,5%-kal, a 3. pedig a fehérvári Vörösmarty Mihály Szakképző Iskola 79,5%-kal.

A termék elkészítésében a legjobb lett a Roth, a 2. a pécsi Simonyi Károly Iskola, és azonos pontszámmal szintén 2. az NymE 1. Csapata.

Így jött össze a részfeladatokból az összesített első 3 helyezés. A további részletekkel most ne húzzuk az időt. Azt docens úr majd úgyis elküldi levél kíséretében, hogy ki milyen feladatra hány pontot kapott.

Fehér Sándor azzal búcsúzott: Bízom benne, hogy jövőre ugyanígy találkozunk itt. Hagyományteremtő céllal hoztuk létre ezt a versenyt, melyet mindig Karácsony előtt megszervezünk a továbbiakban. Bízom benne, hogy több támogatónk is lesz, és talán még több iskola is csatlakozik a bázisiskolai együttműködéshez. Jövőre találkozunk ugyanitt.

 

Az elkészült versenydarabokat pedig az Egyetem és a versenyzők a Soproni Kozmutza Flóra Egységes Gyógypedagógiai Módszertani Intézmény, Általános Iskola és Speciális Szakiskola részére ajánlották fel.

 

Az összes csapat kísérőtanáraikkal:

 

 

Végül: aki még több képet szeretne látni, itt talál összesen 130 felvételt a verseny második napjáról.

 

Fotó és a cikk: Mőcsényi Miklós

 

Dunaker Kft - Alapítva 1986

LEITZ Hungária Szerszám Kft

STIHL - Nemzedékekre tervezve.

Erdészeti gépek, eszközök, muszerek, kiegészítok kereskedelme.

ERFARET Tudásközpont

FATUDAKOZÓ - az online faipari cégtár




 A FATÁJ lapot kiadja a FAGOSZ
Minden jog fenntartva. All rights reserved.