FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken. Beszámolók, riportok, sajtószemle, ...
FELIRATKOZÁS FATÁJ-Online hírlevélre.
Kérem jelezze szakterületét, cégét, annak kapcsolóit.
Hivatkozás:
Ha felhasználja bármely cikket a FATÁJ-ból, hivatkozzon rá annak kapcsolójával is.

STIHL - Nemzedékekre tervezve

Mátyás Fakereskedo Kft
METAMOB - akciós MetaGO ajánlata
HUNNIA FAGÉP - Jó magyarnak lenni!
Faipari gépek -> Stonewood Kft
FATÁJ nyitólap
FATÁJ archívum:

FATÁJ-online
médiaajánlat
pdf

FAGOSZ, Fagazdasági Országos Szakmai Szövetség
A FAGOSZ a FATÁJ kiadója.


FAGOSZ filmtár a Hazai Erdésznél

Nemzeti kincsünk az erdő - 40 kisfilm

Erdészeti és Faipari Dolgozók Szakszervezete

Magán Erdotulajdonosok és Gazdálkodók Országos Szövetsége

Országos Erdészeti Egyesület

Hobbi Faesztergálás


Dr. Gerencsér Kinga: Fafeldolgozás mobil szalagfűrésszel
(A 2002-ben megjelent kiadvány online változata.)

Keres egy céget, intézményt, iskolát? Kezdje itt:
fatudakozo.hu
woodinfo.hu
woodinfo.eu
Akác
termékek
Magyar-
országról:
hungarobinia.hu
FAIPARI, ERDÉSZETI
apróhirdetések
DÍJMENTESEN

FAIPARI, ERDÉSZETI
szakkönyvek

2016-01-08

Interaktív ismeretszerzés a Tamási Parkerdő tanösvényén

2015. szeptemberében a Gyulaj Erdészeti és Vadászati Zrt. impozáns tanösvényt avatott a Tamási Parkerdőben, melyet decemberben további fejlesztés során még érdekesebbé tettek.

Megosztás:
Megosztás a Facebook-on

A táblák egyik oldalán olvasható részletes tájékoztatást és ismeretanyagot kiegészítve a táblák másik oldalára interaktív foglalkoztató, tanuló felületeket álmodtak és terveztek meg. A Parkerdő elején található az első tábla, interkatív oldala egy hangos térkép, mely a táblára szerelt kis napelemmel működik. A parkerdei és a közvetlen szomszédságában elterülő vadasparki túraútvonalak látnivalói, érdekességei hallhatók, méghozzá magyar, német és angol nyelven. A Parkerdőben sétálók, kirándulók izgalmas rejtvényfejtésbe csöppenek. Kiderül, hogy a feladatok nem is olyan egyszerűek, de annál inkább elgondolkodtatóak, és hívogató a következő tábla rejtvénye. Rácsodálkozik a túrázó, mennyi titkot rejt az erdő, mennyi történetet mesélhetnének a famatuzsálemek és, hogy mennyi mindent nem tudott eddig az erdő, a tó "működéséről" - élővilágáról, erdőgazdálkodásról. A megoldások ellenőrzéséhez megoldó kulcsok segítenek.

 

Társasjáték ez, méghozzá élő társasjáték a szó szoros értelmében: a szokásosnál jóval nagyobb játéktáblán mi, emberek lépkedhetünk a valós, élő tereptárgyak között - amit olvasunk, látunk a táblán, az azonnal tapintható, látható, szagolható is. Újra és újra ráléphetnek a szereplők a táblára - a játék megunhatatlan, hiszen állandóan változik, minden évszakban más aszpektusát láthatjuk a természetnek: hajtást, rügyeket, termést, lombhullást, hótakarót, téli álmot, újjászületést. Évek múltán pedig a társasjáték részei lesznek az újratelepített őshonos fa fajták, melyekről most a táblákon olvashatunk és megfejthetjük, hogy melyik csemetéből mikorra lesznek nagy, árnyat adó fák, ha eléggé vigyázunk rájuk. Vigyázzunk rájuk! A táblákról megtudhatjuk, hogyan is lett ez a szép parkerdő, a híres vadaskert, a gyulaji dámállomány, milyenek voltak a régmúlt Esterházy vadászatai. A régi fotók, az irodalmi idézetek is mind e "tündérkert" varázsáról, hangulatáról mesélnek. Feladatunk, hogy amit őseink ránk hagytak, azt tovább gondozzuk, szakértelemmel gazdálkodjunk vele, frissítsük, újítsuk, ápoljuk, ha beteg. Meséljünk róla például tanösvényen, hogy érthető legyen, mit és miért teszünk mi, erdészek.

A Tanösvény az interaktív feladatokkal kiegészülve kiválóan alkalmas rendhagyó környezetismereti, honismereti, rajz vagy akár irodalom órák megtartására is, távolabbról érkező csoportoknak pedig egy rendhagyó napi órarendet javaslunk mindezekből. Az útvonal mentén kiépített tűzrakó hely, játszótéri eszközök, padok, asztalok állnak rendelkezésre az uzsonnához, vagy akár bográcsozáshoz, szalonnasütéshez.

 

Mind felnőtt-, mind diákcsoportok részére készséggel segítünk kiránduló programjaik összeállításában, szervezésében és túravezetésben.

 

Szeretettel várunk mindenkit izgalmas természetismereti, történelmi, irodalmi kirándulásra a Gyulaj Zrt. Tamási Parkerdei Tanösvényére. Társasjátékozni mindenki szeret!

Forrás: Kudari Hedvig - GYULAJ Zrt.

 

 

 

Dunaker Kft - Alapítva 1986

LEITZ Hungária Szerszám Kft

Erdészeti gépek, eszközök, muszerek, kiegészítok kereskedelme.

FATUDAKOZÓ - az online faipari cégtár




 A FATÁJ lapot kiadja a FAGOSZ
Minden jog fenntartva. All rights reserved.