FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken. Beszámolók, riportok, sajtószemle, ...
FELIRATKOZÁS FATÁJ-Online hírlevélre.
Kérem jelezze szakterületét, cégét, annak kapcsolóit.
Hivatkozás:
Ha felhasználja bármely cikket a FATÁJ-ból, hivatkozzon rá annak kapcsolójával is.

STIHL - Nemzedékekre tervezve

Mátyás Fakereskedo Kft
METAMOB - akciós MetaGO ajánlata
HUNNIA FAGÉP - Jó magyarnak lenni!
Faipari gépek -> Stonewood Kft
FATÁJ nyitólap
FATÁJ archívum:

FATÁJ-online
médiaajánlat
pdf

FAGOSZ, Fagazdasági Országos Szakmai Szövetség
A FAGOSZ a FATÁJ kiadója.


FAGOSZ filmtár a Hazai Erdésznél

Nemzeti kincsünk az erdő - 40 kisfilm

Erdészeti és Faipari Dolgozók Szakszervezete

Magán Erdotulajdonosok és Gazdálkodók Országos Szövetsége

Országos Erdészeti Egyesület

Hobbi Faesztergálás


Dr. Gerencsér Kinga: Fafeldolgozás mobil szalagfűrésszel
(A 2002-ben megjelent kiadvány online változata.)

Keres egy céget, intézményt, iskolát? Kezdje itt:
fatudakozo.hu
woodinfo.hu
woodinfo.eu
Akác
termékek
Magyar-
országról:
hungarobinia.hu
FAIPARI, ERDÉSZETI
apróhirdetések
DÍJMENTESEN

FAIPARI, ERDÉSZETI
szakkönyvek

2016-01-15

Bezárt a bútorgyár, két havi fizetéssel tartoznak

Befejezte a termelést Békéscsabán egy nagy múltra visszatekintő bútoripari szövetkezet - értesítette lapunkat több dolgozó, panaszkodva, hogy nem fizették ki teljes mértékben a járandóságukat. A vezetés azt mondta, hogy azért szűnnek meg, mert nincs kinek dolgozni, a megrendelő visszamondta az igényléseket.

Megosztás:
Megosztás a Facebook-on

Már csak a biztonsági őrök vannak bent. A dolgozókat hónapok óta nem fizették ki - tette szóvá a Cassandra Békéscsaba Bútoripari Szövetkezet több munkatársa is lapunknak a közelmúltban.

 

- Még nem szűnt meg a szövetkezet, viszont meg fog, hamarosan elindul a felszámolási eljárás - nyilatkozta lapunk megkeresésére Szabó Alfréd ügyvezető. Elmondta, hogy értelmetlenné vált, és így már nincs is termelés a Berényi úti üzemben. Ennek pedig egyszerű oka van: a partner szinte közvetlenül karácsony előtt, tavaly december 21-én visszamondta az összes megrendelést, tehát gyakorlatilag nincs kinek dolgozni.

Szabó Alfréd elismerte, hogy valóban csúszások vannak a járandóságok kifizetésében, a dolgozók decemberben kapták meg az októberi fizetést - igaz, a lapunknak nyilatkozó, névtelenséget kérő munkatársak szerint viszont azt is csak részletekben. A novemberi és decemberi bérrel még tartoznak, az így fennmaradó összeget a bérgarancia-alapból egyenlítenék ki, ugyanis ha nincs termelés, nincs bevétel sem.

 

- A vezetés igyekszik segíteni a dolgozóknak, hogy elhelyezkedhessenek, vannak Békéscsabán is hasonló profillal rendelkező cégek, vállalkozások, ahol akár már el is kezdhetik a közeljövőben a munkát - folytatta Szabó Alfréd.

Az ügyvezető elmondta, hogy a Cassandra Békéscsaba Bútoripari Szövetkezet nagy múltra tekint vissza, 1948 óta működött.

 

Külföldön is jegyezték őket

A Cassandra önmagát "az ország talán legnagyobb bútorgyártó manufaktúrájaként" aposztrofálja. Bútoraik nem futószalagon gyártott tömegcikkek, hanem kézműves termékek: a vállalat modern és klasszikus bútorokat is gyárt. Korábban jelentős volt a cég exporttevékenysége is: leírásuk szerint több mint 500 európai üzletben árulták termékeinket.


"A fának lelke van és nem könnyű vele bánni... a fát ismerni és szeretni kell...
Egy fa bútor olyan mint egy igazi dáma, néha hisztis, mindenféle allűrjei vannak, de valójában ahol megjelenik, beragyogja a teret, kisugárzása, stílusa van. 
Az elmúlt 60 évben különleges bútoraink 500.000-nél is több családnak okoztak örömöt szerte Európában."

Pert lehet indítani, ha csúszik a fizetés

- Amennyiben a munkáltató nem fizeti meg a jogszabályban vagy a munkaszerződésben meghatározott határidőben a munkabért a munkavállaló számára, akkor a munkavállaló munkaügyi pert kezdeményezhet a munkáltatóval szemben. A pert az illetékes közigazgatási és munkaügyi bíróságon kell megindítani keresetlevél benyújtásával - nyilatkozták lapunk érdeklődésére a Gyulai Törvényszéken.

 

Hozzátették, hogy az alaki előírásoknak megfelelő keresetlevélhez csatolni kell valamennyi olyan okiratot, amely információkat tartalmaz a munkaviszony létesítésével, fennállásával, munkabérfizetéssel, esetlegesen a munkaviszony megszűnésével kapcsolatban. A keresetlevélben a munkavállaló más bizonyítást is kezdeményezhet, így például az általa megjelölt tanúk meghallgatását.

 

A keresetlevelet a munkavállaló - aki a munkabér megfizetése iránti per felperese lesz - a bíróságon személyesen, postai vagy elektronikus úton is benyújthatja, továbbá a munkaügyi bíróságon minden héten megtartott ügyfélfogadási napon - panasznapon - jegyzőkönyvbe is mondhatja. Ha a felperes jogi képviselővel kíván eljárni, de a vagyoni-jövedelmi viszonyai miatt nem tud jogi képviselőt meghatalmazni, segítséget kérhet a kormányhivatal gyámügyi és igazságügyi főosztályának igazságügyi osztályán.

A per során a felperest, azaz a munkavállalót a rá háruló bizonyítási teherről a bíró köteles tájékoztatni. A tájékoztatás mindig konkrétan az adott ügyre vonatkozik, igazodik annak egyedi körülményeihez.

Általánosságban elmondható: bizonyítani az alperes, vagyis a munkáltató által vitatott tényeket kell, de főszabály szerint az alperesnek kell bizonyítania azt, hogy a munkabért igenis megfizették.

Forrás: beol.hu

FATÁJ kiegészítés:

A FATÁJ által készített Top100 hazai bútorgyártó 2014-es listáján még a 71. helyen szerepelt a vállalkozás. 2013-ban 62.; 2012-ben 66.; 2010-ben 68.; 2009-ben 85.; 2008-ban 83.; 2007-ben 60.; 2006-ban 56.; 2005-ben 40. helyen végzett. A cég utolsó 5 (mérleggel lezárt) évének főbb számait mutatja az alábbi grafikon.

 

 

 

Dunaker Kft - Alapítva 1986

LEITZ Hungária Szerszám Kft

Erdészeti gépek, eszközök, muszerek, kiegészítok kereskedelme.

FATUDAKOZÓ - az online faipari cégtár




 A FATÁJ lapot kiadja a FAGOSZ
Minden jog fenntartva. All rights reserved.