FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken. Beszámolók, riportok, sajtószemle, ...
FELIRATKOZÁS FATÁJ-Online hírlevélre.
Kérem jelezze szakterületét, cégét, annak kapcsolóit.
Hivatkozás:
Ha felhasználja bármely cikket a FATÁJ-ból, hivatkozzon rá annak kapcsolójával is.

STIHL - Nemzedékekre tervezve

Mátyás Fakereskedo Kft
METAMOB - akciós MetaGO ajánlata
HUNNIA FAGÉP - Jó magyarnak lenni!
Faipari gépek -> Stonewood Kft
FATÁJ nyitólap
FATÁJ archívum:

FATÁJ-online
médiaajánlat
pdf

FAGOSZ, Fagazdasági Országos Szakmai Szövetség
A FAGOSZ a FATÁJ kiadója.


FAGOSZ filmtár a Hazai Erdésznél

Nemzeti kincsünk az erdő - 40 kisfilm

Erdészeti és Faipari Dolgozók Szakszervezete

Magán Erdotulajdonosok és Gazdálkodók Országos Szövetsége

Országos Erdészeti Egyesület

Hobbi Faesztergálás


Dr. Gerencsér Kinga: Fafeldolgozás mobil szalagfűrésszel
(A 2002-ben megjelent kiadvány online változata.)

Keres egy céget, intézményt, iskolát? Kezdje itt:
fatudakozo.hu
woodinfo.hu
woodinfo.eu
Akác
termékek
Magyar-
országról:
hungarobinia.hu
FAIPARI, ERDÉSZETI
apróhirdetések
DÍJMENTESEN

FAIPARI, ERDÉSZETI
szakkönyvek

2016-01-20

Robot Race országos középiskolai verseny az NymE-en

Idén Sopronban is elindul a mechatronikai mérnökképzés a Nyugat-magyarországi Egyetem (NymE) Simonyi Károly Műszaki, Faanyagtudományi és Művészeti Karán.

Megosztás:
Megosztás a Facebook-on

Az új szak indulásával egy időben a kar és a soproni Széchenyi István Gimnázium az Autoliv Kft. támogatásával közösen megszervezi az első Robot Race országos középiskolai versenyt. A versennyel a szervezők szeretnének értéket teremteni, és a műszaki beállítottságú diákok közösségi fórumává válni.

A hagyományteremtő versenyre több mint 150 diák jelentkezett - érkeznek csapatok Zalaegerszegről, Győrből, Tatáról, Budapestről, Szolnokról, Pannonhalmáról, Ajkáról, Veszprémből, Székesfehérvárról, Mosonmagyaróvárról és Sopronból -, akik január 15-én, a kar nyílt napjával egybekötött vetélkedőn, három futamon keresztül versenyeznek az értékes nyereményekért. Az első fordulóban robotalkatrészek összegyűjtéséért oldanak meg logikai, illetve gyakorlati feladatokat, a második körben pedig az egyetem Botanikus kertjében keresik meg a hiányzó robotelemeket. Az utolsó futamon a diákok LEGO robotokat programoznak EV3 grafikus nyelven. A robotoknak egy pályán kell feladatokat megoldaniuk, ez lesz a verseny leglátványosabb része.

 

A NymE Simonyi Károly Műszaki, Faanyagtudományi és Művészeti Karának nyílt napján bemutatkozik a mechatronikai mérnökképzés is. Az NymE hat évig működtette Zalaegerszegen a mechatronikai képzést, és a régió igényeihez alkalmazkodva idén először Sopronban is elindítja a képzést. A mechatronika három részterületből tevődik össze: gépészet, villamosság és informatika. Az informatika rohamos fejlődésének köszönhetően a mesterséges intelligencia hordozója az elektronika lett, vagyis az elektronikai és az informatikai szegmensek teljesen beépültek a gépészeti rendszerekbe. A műszaki berendezéseket már nem lehet mechanikai, elektronikus vagy informatikai egységekre szedni, ezért hatékony eredmény csak az egyes területek összefonódásával érhető el. Mindez megköveteli a több műszaki területen jártas szakemberek képzését. A régióba csaknem ezer főre tehető a hiányzó mérnökök száma, ezért fontos, hogy a mérnökszakok újra népszerű életpályamodellé váljanak a diákok számára.

 

A hagyományos egyetemi képzés mellett a hallgatóknak lehetőségük nyílik duális képzési rendszerben is folytatni a mechatronikai mérnökképzést. A duális képzésen a magas szintű egyetemi oktatást kiegészítve értékes szakmai tapasztalatokat szereznek a hallgatók, akik képzésük teljes időtartalma alatt hallgatói juttatást kapnak. A soproni mechatronikai képzés partnerlistáján az Autoliv Kft., a Hirschler Üvegipari Vállalkozás, az IKEA Industry Magyarország Kft., az ADS-Europe, a BFSI Kft. és a Somate Kft. szerepel.

 

Reggeli járat – Robot Race – debütált a mechatronika szak
Interjú a HírTv-ben: Debütált a mechatronika szak a Nyugat-magyarországi Egyetemen: érkeztek hozzánk a Robot Race szervezői - Alpár Tibor, a Nyugat-magyarországi Egyetem műszaki karának dékánja, Tatai Sándor adjunktus - és győztesei.

 

Forrás: NYMEPRESS

 

 

 

Dunaker Kft - Alapítva 1986

LEITZ Hungária Szerszám Kft

Erdészeti gépek, eszközök, muszerek, kiegészítok kereskedelme.

FATUDAKOZÓ - az online faipari cégtár




 A FATÁJ lapot kiadja a FAGOSZ
Minden jog fenntartva. All rights reserved.