FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken. Beszámolók, riportok, sajtószemle, ...
FELIRATKOZÁS FATÁJ-Online hírlevélre.
Kérem jelezze szakterületét, cégét, annak kapcsolóit.
Hivatkozás:
Ha felhasználja bármely cikket a FATÁJ-ból, hivatkozzon rá annak kapcsolójával is.

STIHL - Nemzedékekre tervezve

Mátyás Fakereskedo Kft
METAMOB - akciós MetaGO ajánlata
HUNNIA FAGÉP - Jó magyarnak lenni!
Faipari gépek -> Stonewood Kft
FATÁJ nyitólap
FATÁJ archívum:

FATÁJ-online
médiaajánlat
pdf

FAGOSZ, Fagazdasági Országos Szakmai Szövetség
A FAGOSZ a FATÁJ kiadója.


FAGOSZ filmtár a Hazai Erdésznél

Nemzeti kincsünk az erdő - 40 kisfilm

Erdészeti és Faipari Dolgozók Szakszervezete

Magán Erdotulajdonosok és Gazdálkodók Országos Szövetsége

Országos Erdészeti Egyesület

Hobbi Faesztergálás


Dr. Gerencsér Kinga: Fafeldolgozás mobil szalagfűrésszel
(A 2002-ben megjelent kiadvány online változata.)

Keres egy céget, intézményt, iskolát? Kezdje itt:
fatudakozo.hu
woodinfo.hu
woodinfo.eu
Akác
termékek
Magyar-
országról:
hungarobinia.hu
FAIPARI, ERDÉSZETI
apróhirdetések
DÍJMENTESEN

FAIPARI, ERDÉSZETI
szakkönyvek

2016-02-26

Tüntettek a Romsilva alkalmazottai

Mintegy 1500 erdész tüntetett szerdán Bukarestben, a kormány épülete előtt a faanyag értékesítésére vonatkozó, 2015/924-es számú határozat miatt, amely állításuk szerint egyrészt korlátozza a Romsilva állami erdészet kitermelői és feldolgozói tevékenységét, egyes cikkelyei ugyanakkor ellentmondanak az alkotmánynak, illetve az erdészeti törvénynek.

Megosztás:
Megosztás a Facebook-on


A tiltakozás résztvevői - akiknek többsége a Romsilva alkalmazottja - a kormányhatározat azonnali módosítását követelték a kabinettől, emellett állami támogatást kértek az erdőtulajdonosok számára a nem fenntartható kitermelés visszaszorítása érdekében.

 

A News.ro hírportál beszámolója szerint Marian Stoicescu, az erdők védelmével foglalkozó egyesület elnöke rámutatott: a határozat 74. és 75. cikkelye lehetőséget biztosít arra, hogy az állam tulajdonában lévő fenyveseket különböző érdekcsoportoknak szolgáltassák ki, ezzel pedig nem marad esély a hosszú távon fenntartható erdőgazdálkodásra.

 

A szakértő azt is elmondta: az említett előírások korlátozzák a Romsilva tevékenységét, ez pedig az erdészet 16 ezer alkalmazottjából közel hétezer elbocsátásához vezethet. A két cikkelyt egyébként az állami erdészetnek a határozat novemberi hatálybalépésétől számítva hat hónapon belül kell gyakorlatba ültetnie. Az előírások azt szabályozzák, hogy a Romsilva milyen feltételek mellett termelheti ki, valamint dolgozhatja fel az állami tulajdonban lévő faanyagot.

 

A megmozdulás résztvevői arra is felszólították a kormányt, hogy tartsa tiszteletben az erdészeti törvény 97. cikkelyét, amely állami támogatás biztosítását írja elő a 30 hektárnál kisebb, magántulajdonban lévő erdőket felügyelőknek. Stoicescu kifejtette: mivel évek óta nem folyósították a segélyt, országszerte több mint 600 ezer erdő maradt felügyeletlenül, ebből elmondása szerint már 400 ezer hektárnyi fát vágtak ki törvénytelenül, az okozott kár pedig eléri a 36 milliárd eurót.

 

A tüntetők azt kérték, hogy vonják felelősségre az erdők tönkretételéért felelős, a törvényt áthágó illetékeseket, ugyanakkor erősítsék meg a Romsilva pozícióját a fenntartható erdőgazdálkodás biztosításáért. A megmozduláson részt vevők "Dolgozni akarunk!", "Mentsétek meg Románia erdőit!" és "Leplezzétek le a famaffiát!" feliratú táblákat tartottak a magasba.

 

A Romsilva tevékenységéről már jó pár hete kiélezett vita zajlik: január közepén ugyancsak Bukarestben fafeldolgozók, erdészek, erdőtulajdonosok és szakszervezeti tagok tüntettek, csakhogy az akkori megmozdulás résztvevői éppen az állami erdészetet bírálták. A faipari alkalmazottak azt kifogásolták, hogy a Romsilva által kiírt idei versenytárgyalásokon a tavalyihoz képest háromszoros áron hirdették meg az áruba bocsátott faanyagot, ugyanakkor amiatt is panaszkodtak, hogy az erdészet és a fafeldolgozók közötti keretszerződések egyoldalúak, ugyanis előbbinek kedveznek.

 

A tüntetés nyomán az ügyet a környezetvédelmi minisztérium és a Versenytanács is kivizsgálta, és mindkét intézmény arra jutott, hogy a Romsilva által megadott kikiáltási árak valóban túl magasak. A szaktárca nemrég a 2015/924-es számú kormányhatározat módosítását is elrendelte: az intézkedés szerint a faanyag értékesítésére szervezett versenytárgyalásokon ugyan továbbra is az állami erdészet, a Romsilva határozza meg a kiindulási árat, de a végső értéket a piac, azaz a tulajdonképpeni licit fogja szabályozni. A rendelkezés keretében azonban a minisztérium nem változtatott a tegnapi tiltakozáson kifogásolt 74. és 75. cikkelyen.

 

Forrás: kronika.ro

 

 

Dunaker Kft - Alapítva 1986

LEITZ Hungária Szerszám Kft

Erdészeti gépek, eszközök, muszerek, kiegészítok kereskedelme.

FATUDAKOZÓ - az online faipari cégtár




 A FATÁJ lapot kiadja a FAGOSZ
Minden jog fenntartva. All rights reserved.