FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken. Beszámolók, riportok, sajtószemle, ...
FELIRATKOZÁS FATÁJ-Online hírlevélre.
Kérem jelezze szakterületét, cégét, annak kapcsolóit.
Hivatkozás:
Ha felhasználja bármely cikket a FATÁJ-ból, hivatkozzon rá annak kapcsolójával is.

STIHL - Nemzedékekre tervezve

Mátyás Fakereskedo Kft
METAMOB - akciós MetaGO ajánlata
HUNNIA FAGÉP - Jó magyarnak lenni!
Faipari gépek -> Stonewood Kft
FATÁJ nyitólap
FATÁJ archívum:

FATÁJ-online
médiaajánlat
pdf

FAGOSZ, Fagazdasági Országos Szakmai Szövetség
A FAGOSZ a FATÁJ kiadója.


FAGOSZ filmtár a Hazai Erdésznél

Nemzeti kincsünk az erdő - 40 kisfilm

Erdészeti és Faipari Dolgozók Szakszervezete

Magán Erdotulajdonosok és Gazdálkodók Országos Szövetsége

Országos Erdészeti Egyesület

Hobbi Faesztergálás


Dr. Gerencsér Kinga: Fafeldolgozás mobil szalagfűrésszel
(A 2002-ben megjelent kiadvány online változata.)

Keres egy céget, intézményt, iskolát? Kezdje itt:
fatudakozo.hu
woodinfo.hu
woodinfo.eu
Akác
termékek
Magyar-
országról:
hungarobinia.hu
FAIPARI, ERDÉSZETI
apróhirdetések
DÍJMENTESEN

FAIPARI, ERDÉSZETI
szakkönyvek

2016-03-16

Galyatetői kilátó az Architizer Awards döntőjében

A nemzetközi zsűri beválogatta az újjáépített galyatetői kilátót az Architizer A+ Awards finalistái közé a Renováció kategóriában. Szavazzon a kilátóra!

Megosztás:
Megosztás a Facebook-on

 

A nemzetközi zsűri beválogatta az újjáépített galyatetői kilátót az Architizer A+ Awards finalistái közé a Renováció kategóriában, kaptuk a hírt Vass-Eysen Árontól, a torony egyik tervezőjétől. Ez a díj egy nagyon rangos nemzetközi elismerés, amit az architizer.com alapított három éve a Wall Street Journal Magazinnal és a Webbys-el közösen.

Több mint száz kategóriában szakmai zsűri válogatja ki a jelöltek közül a legjobbakat, de van külön közönségszavazás is. A szavazást most nyitották meg, aki azt akarja, hogy ismét magyar győztese legyen a díjnak, ezen az oldalon szavazhat a kilátótoronyra. Az elmúlt években nyolcvanmillióan nézték meg a jelölteket, és kétszázezren szavaztak.

 

Fotó: galyakilato.hu

 

FATÁJ kiegészítés: A szavazási helyen 2016. 03. 16-án 13:44-kor igazán jó nyerő pozícióban volt a galyatetői kilátó. Kattanjon rá, szavazzon rá Ön is!

S még egy megjegyzés az ügyhöz: az építtető az EGERERDŐ Zrt.

 

 

Azt, hogy a magyarok nem esélytelenek a közönségdíjra, mutatja, hogy 2014-ben a 4-es metró Sporaarchitects által tervezte két látványos megállója, a Fővám és a Gellért téri állomás lett a győztes, sőt még a szakmai zsűri díját is elhozták a Buszpályaudvarok és vasúti megállók kategóriában. Sőt, mellettük az Art1st Design Stúdió is elhozta az Építészet+Sound kategória mind szakmai, mind közönségdíját a Budapest Music Centerrel.

Tavaly is volt két döntős magyar projekt, a Hello Wood International Architecture Camp művészeti tábor az Építészet és tanulás kategóriában, a Kazinczy utca és a Gozsdu udvar közelében álló Kocka bár (Minusplus Custom Made Architecture) pedig a Bárok és klubok kategóriában jutott a legjobbak közé, a Hello Wood végül megnyerte a zsűri és a közönségdíjat is.

 

A nyáron átadott kilátótornyot az Index már 2015 márciusban megszemlélte. Mint akkor írtuk, a 960 méter magasan álló Péter-hegyese kilátó 1934-ben épült, öt évvel megelőzve a galyatetői Nagyszálló átadását. Eredeti magassága 17 méter volt, 2013-ban még ronda vasketrec óvta a tetején a turistákat a kizuhanástól. A tetőteraszra rozsdás és rozoga belső csigalépcsőn lehetett feljutni, a kilátást több oldalról is akadályozták a környező fák koronái.

A Nartarchitects építészeit rögtön megragadta a torony szép, négy az egyhez aránya. Beindult a fantáziájuk, tudták, ahhoz, hogy a kilátót használhatóvá tegyék, meg kell magasítani. Először fatoldáson gondolkodtak, később pedig a belső csigalépcső folytatásában. Hamar kiderült azonban, hogy a lépcső már nem felel meg a mai építésügyi szabályzásnak (OTÉK), túl keskeny.

Ezért külső lépcsősorban kellett keresni a megoldást. Így találták ki a külső kettős lépcsőspirált (egy felkaptatóknak, egy pedig a lefelé érkezőknek), amit a kiszélesített acélszerkezetre húzott  rozsdamentes, kézi fonású sodronyból készült hártyával borítottak. A torony belseje így felszabadult, és el lehetett benne helyezni a magasításhoz szükséges betongerendákat, valamint a föld alatt is egy erősebb alapot kapott az építmény. 

 

Nyersbeton színes kajütablakokkal

A 13 méteres vasbeton magasítással, valamint az acélszerkezetes kiszélesítéssel megmaradt a torony négy az egyhez aránya is. Mint Vass-Eysen Áron mondta, szánt szándékkal döntöttek a manapság divatos látszóbeton mellett: fontos volt a korszellem megjelenése mellett az is, hogy időtálló anyagból készüljön a toldás. Menet közben jöttek rá, hogy a magasítással képződött három olyan belső helyiség a torony tetején, amiket jól ki lehetne használni.

Így jött az ötlet, ha már úgyis túrázók használják a tornyot, legyen három puritán szoba, amit bivakszállásként használhatnak. A tervek szerint a majdnem ezer méteren levő helyiségek faderékaljain háromszor öt hálózsákos turista fér el. A földre helyezett farácson kívül más bútorzat nincs a szobákban.

A fal nyers beton, rajta kerek kajütablakokkal, amelyeket színes üvegek fednek. A helyiségben két lámpa van. Egyet bentről lehet felkapcsolni, a másik programozható, és ha nincs vendég, este automatikusan felkapcsol. A torony ezáltal éjszaka érdekes díszfényeket kap, de mint a tervező elmondta, arra azért vigyáztak, hogy ne legyen fényszennyezés. Bár a berendezés puritán, a szállásokat konnektorral és wifivel látják el. A helyiségek szintén kerek, hobbitlak-ajtóhoz hasonlító bejáratai sem öncélúak, azért lettek ilyen formájúak, hogy a lépcsősornál ne kelljen külön pihenőket kialakítani.

 

Frissítés: Még egy magyar tervezőre lehet szavazni

Az Architizer A+ Awards Köztéri bútorok kategóriában szintén van egy magyar finalista: a VPI Betonmanufaktúra a Croma modulos betonpaddal, rájuk itt lehet szavazni.

 

FATÁJ kiegészítés: 2016. 03. 16-án 13:50-kor itt is nagyon jól áll a magyar versenyző, őt is érdemes még megtámogatni néhány szavazattal:

 

Forrás: index.hu

 

Dunaker Kft - Alapítva 1986

LEITZ Hungária Szerszám Kft

Erdészeti gépek, eszközök, muszerek, kiegészítok kereskedelme.

FATUDAKOZÓ - az online faipari cégtár




 A FATÁJ lapot kiadja a FAGOSZ
Minden jog fenntartva. All rights reserved.