FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken. Beszámolók, riportok, sajtószemle, ...
FELIRATKOZÁS FATÁJ-Online hírlevélre.
Kérem jelezze szakterületét, cégét, annak kapcsolóit.
Hivatkozás:
Ha felhasználja bármely cikket a FATÁJ-ból, hivatkozzon rá annak kapcsolójával is.

STIHL - nemzedékekre tervezve

FATUDAKOZÓ 5 éves a jelenlegi rendszer - segítünk keresni
Faipari gépek -> Stonewood Kft
HUNNIA FAGÉP - Jó magyarnak lenni!
FORMANCE Kft
FATÁJ nyitólap
FATÁJ archívum:

FATÁJ-online
médiaajánlat
pdf

FAGOSZ, Fagazdasági Országos Szakmai Szövetség
A FAGOSZ a FATÁJ kiadója.

Husqvarna Magyarország Kft - Erdészeti és kertészeti gépek kereskedelme. HUSQVARNA, JONSERED, PARTNER, GARDENA.

FAGOSZ filmtár a Hazai Erdésznél

Nemzeti kincsünk az erdő - 40 kisfilm

Erdészeti és Faipari Dolgozók Szakszervezete

Magán Erdotulajdonosok és Gazdálkodók Országos Szövetsége

Országos Erdészeti Egyesület

Hobbi Faesztergálás


Dr. Gerencsér Kinga: Fafeldolgozás mobil szalagfűrésszel
(A 2002-ben megjelent kiadvány online változata.)

Keres egy céget, intézményt, iskolát? Kezdje itt:
fatudakozo.hu
woodinfo.hu
woodinfo.eu
Akác
termékek
Magyar-
országról:
hungarobinia.hu
FAIPARI, ERDÉSZETI
apróhirdetések
DÍJMENTESEN

FAIPARI, ERDÉSZETI
szakkönyvek

2016-04-11

Országos átlag felett növelte eredményeit az NymE

A Nyugat-magyarországi Egyetem mind az összes, mind az első helyes jelentkezés tekintetében jobb eredményeket produkált az országos átlagnál: az összes jelentkező tekintetében 6%-kal, míg az első helyes jelentkezéseknél 10%-os növekedést tudott elérni a tavalyi évhez képest.

Megosztás:
Megosztás a Facebook-on


A 2016-os általános felsőoktatási felvételi eljárás első számait hétfőn publikálta a felvi.hu. Országosan 5%-kal növekedett az összes jelentkező száma a felsőoktatási intézményekbe, taroltak a gazdaságtudományi, pedagógiai és műszaki területek képzései. A Nyugat-magyarországi Egyetemre összesen 6%-kal jelentkeztek többen, mint tavaly. Azok aránya, akik az általuk választott intézmények sorrendjében első helyen jelölték meg az egyetemet, 10%-kal növekedett a tavalyi évhez képest. További kedvező változást hozhat a diákok érettségi eredményeitől függő sorrend módosítási lehetősége júniusban, és az augusztusi pótfelvételi.

 

Többen jelentkeztek országosan

2015-ben az általános felvételi eljárásban (a szeptemberben induló képzésekre) több, mint 105 ezren adták be országosan a jelentkezésüket, idén ez a szám megnövekedett: a február 15-i jelentkezési határidőig 111.162-en nyújtották be jelentkezési lapjaikat, amely 5%-os növekedést jelent a tavalyi számokhoz képest. A jelentkezők 72%-a az alapképzésbe igyekszik. A legnépszerűbb területeken nincs változás, a gazdaságtudományi, pedagógiai és műszaki képzésekre jelentkeztek a legtöbben az országban: a három terület az összes jelentkezés több mint 60%-át fedi le.

 

Javított az NYME

A Nyugat-magyarországi Egyetem mind az összes, mind az első helyes jelentkezés tekintetében jobb eredményeket produkált az országos átlagnál: az összes jelentkező tekintetében 6%-kal, míg az első helyes jelentkezéseknél 10%-os növekedést tudott elérni a tavalyi évhez képest. Ezzel az eredménnyel a magyarországi felsőoktatási intézmények felső harmadához tartozik az egyetem.

Idén 2204 jelentkező rangsorolta első helyre az NymE-t, közülük a soproni Scarbantia Egyetemi Központba 1311 fő, a szombathelyi Savaria Egyetemi Központba 893 fő adta be első helyen a jelentkezését.

 

Működhet a "megújuló tudásközpont" -stratégia

Mint ismeretes, a 2015-ös intézményi racionalizálás során a győri és mosonmagyaróvári karok, valamint a zalaegerszegi képzés kiváltak az egyetemből, az egyetem januártól Sopronban és Szombathelyen, összesen hat karral működik tovább. A megújulás gazdasági vonulatai mellett a stratégiai célok is kikristályosodtak: az egyes képzési területeken erősebb fókusszal, és pontosabb távlati célokkal tud fejleszteni az intézmény. A hazánkban unikális oktatást jelentő erdőmérnöki és faipari mérnöki képzések mellett nagyrégiós és országos viszonylatban a legfontosabb területeknek a pedagógusképzés teljes vertikumát, a sporttudományokat és rekreációt, valamint közgazdaságtudományi és üzleti képzéseket jelölték meg az egyetem vezetői. Ezen túlmenően városi és térségi igényeket hivatott kielégíteni a szombathelyi gépészmérnöki, valamint a soproni mechatronikai képzés.

A kijelölt célokat az első számok láttán sikerült tartani, a legfontosabb területeken jelentős fejlődés tapasztalható, ráadásul a stratégiában meghatározott több új képzés is el tud indulni szeptembertől.

A kari adatokat rövidesen közöljük.

 

Egyszer változtatható a sorrend, augusztusban jön a pótfelvételi

Az e-felvételi felületet április végén nyitják meg: egy alkalommal lehet sorrendet módosítani július 12-ig. Ezt az érettségi eredménye befolyásolja, vagyis a változtatások június vége körül várhatók. Az egyszeri sorrendmódosítás lehetőségével akkor érdemes élni, ha valamely okból megváltozott az a preferencia-sorrend, ami alapján a jelentkező rangsorolta az általa kiválasztott intézményeket. A jelentkezőket pedig arra bíztatja az egyetem, hogy bármilyen kérdésük esetén keressék bizalommal az érintett munkatársakat. Augusztus elején, az oktatásért felelős miniszter döntése alapján pótfelvételi eljárás is meghirdethető azoknak, akik jelentkeztek az általános eljárás során, de nem vették fel őket, vagy nem adtak be jelentkezést egyetlen felsőoktatási intézmény által meghirdetett, szeptemberben indított képzésre sem. Akiket a pótfelvételi során felvesznek, szintén szeptemberben kezdhetik meg tanulmányaikat. A pótfelvételiben már csak egyetlen helyre lehet jelentkezni.

 

Megvannak az első felvételi számok

Országos átlag felett növelte eredményeit a Nyugat-magyarországi Egyetem (2. rész)

Korábban beszámoltunk a Nyugat-magyarországi Egyetem összesített intézményi eredményeiről a felvi.hu legfrissebb publikált adatai alapján, amely a 2016 szeptemberében induló képzésekre beadott jelentkezések megoszlását taglalja. Az egyetem összességében mind az első helyes, mind az összes jelentkezés tekintetében javította az egy évvel korábbi eredményeit, most a kari elemzések következnek.

 

Erdőmérnöki Kar: az unikális képzéseket gondozó karon tradicionálisan az erdőmérnöki osztatlan szak a legnépszerűbb: államilag finanszírozott képzésre első helyen 60-an adták be jelentkezésüket, az összes jelentkező e szakra 102 fő volt. Idén összesen 63-an jelentkeztek vadgazda mérnöki és 61-en természetvédelmi mérnöki szakra, legalábbis ami a nappali, államilag finanszírozott képzési formákat illeti. A vadgazda mérnöki szak levelező formában is népszerűnek bizonyult: első helyen 19-en, összesen 44-en jelentkeztek a képzésre.

 

Simonyi Károly Műszaki, Faanyagtudományi és Művészeti Kar: az országosan egyedülálló faipari mérnök képzést is gondozó kar az utóbbi években jelentősen fejlesztette képzési palettáját, illetve idén hirdette meg először a mechatronikai mérnök alapképzését Sopronban. A korábban Zalaegerszegen az intézmény által gondozott képzés szeptembertől visszakerül a soproni Alma Materbe, az itt újdonságnak számító szak máris szép eredményeket ért el: összesen 42-en, első helyen 15-en jelentkeztek. A kar tradicionális, egyben legnépszerűbb képzése a faipari mérnöki képzés, amelyre összesen 75-en, első helyen 50-en jelentkeztek. Tervezőgrafika szakra idén kiemelkedő az érdeklődés, összesen 110-en, első helyen 42-en adták be a jelentkezésüket. Formatervezés szakra 23 első helyes és 70 összes jelentkezés jutott, míg a gazdaságinformatikai alapképzésre 42 összes jelentkező fele első helyen jelölte meg az egyetemet. E szakok mind növelni tudták a tavalyi eredményeiket.

Benedek Elek Pedagógiai Kar: a pedagógusképzés egyik bástyájaként minden tekintetben jól teljesített a soproni kar, első helyen 29%-kal, az összes jelentkezői számot tekintve pedig 23%-kal tudta növelni a tavalyi eredményeket. Az országos élvonalba tartozó karon a legnépszerűbb szaknak az óvodapedagógus képzés bizonyult, első helyen összesen 266-an adták be jelentkezésüket erre a szakra, ebből 144-en adták be nappali és 122-en levelező képzésre. Nem panaszkodhat a csecsemő- és kisgyermeknevelő szak sem, hiszen a bölcsődei dolgozóknak is meghirdetett életpályamodellnek köszönhetően első helyen 78-an jelentkeztek levelező képzésre.

Berzsenyi Dániel Pedagógusképző Kar: Az egyetem legnagyobb karára - amely meghatározó szerepet tölt be a Nyugat-Dunántúlon, a régióban a pedagógusképzés fellegvára - összesen 2230 jelentkezést nyújtottak be. Ebből 705 fő jelölte meg első helyen a Berzsenyi Dániel Pedagógusképző Kart, amely így mind az elsőhelyes, mind pedig az összes jelentkezők számát tekintve vezeti az egyetem jelentkezési létszámait. A tanító- és tanárképzési szakok illetve szakpárok mellett a 2016-os felvételi eljárásban is kiemelkedően nagy érdeklődés mutatkozik a sporttudományok és a rekreáció iránt. A szombathelyi képzési központba jelentkezett összesen 893 fő 45 százaléka pedagógus szeretne lenni (399 fő). A sporttudományra összesen 143 fő jelentkezett. Ezek a képzések a Nyugat-magyarországi Egyetem stratégiájában is kitüntetett szerepet játszanak, így a közeljövő, minőségelvet követő intézményi fejlesztésekben is fontos szerepet játszanak.

Közgazdaságtudományi Kar: Az első számok alapján a Soproni Közgáz az idei általános eljárás nyertese: első helyen 40%-kal, az összes jelentkezést tekintve 30%-kal növelte a tavalyi számokat. A KTK-t első helyen megjelölők száma 450 volt, összesen 853-an adták be a karra a jelentkezésüket. Erős jelentkezési számokkal, biztosan indul szeptembertől a turizmus-vendéglátás szak, amelyen Kulturális örökség menedzsment, Ökoturizmus, Vendéglátás, Wellness és egészségfejlesztés szakirányú modulokat választhatnak a leendő hallgatók. Az új alapképzéssel már a teljes paletta elérhető a szakképzésektől a mesterképzésig a karon, az alapképzésre első helyen 43-an, míg összesen jóval több mint százan jelentkeztek. A már tradicionális képzések is kiegyensúlyozott képet mutatnak: a turizmus után a pénzügy és számvitel alapképzésre adták be legtöbben jelentkezésüket Sopronban, e mellett a többi alapképzés és a felsőoktatási szakképzések is igen népszerűek. A stratégiában megfogalmazottak alapján Szombathelyen indított Számvitel mesterképzés szintén szép számokkal büszkélkedhet.

Természettudományi és Műszaki Kar: A természettudományos tanárképzést és környezettudományi doktori képzést is végző szombathelyi karra jelentkező 563 diákból 188 fő jelölte ezt a kart elsőként. A tavalyi évben indult a duális formában is működő gépészmérnöki alapképzés, amely rögtön a második legmagasabb pontszámmal rajtolt az országban. Idén is e képzés vezeti a kari népszerűségi listát a 147 összes jelentkezővel. A biológia alapképzés a következő a rangsorban: nappali és levelező, államilag finanszírozott képzésre összesen 90-en jelentkeztek, harmadik helyet foglalja el a műszaki menedzser alapképzés: nappali és levelező, államilag finanszírozott képzésre összesen 88 jelentkezővel. A geográfus mesterképzés továbbra is népszerű: nappali és levelező, államilag finanszírozott képzésre összesen 29-en jelentkeztek.

Forrás: NYMEPRESS

 

Dunaker Kft - Alapítva 1986

LEITZ Hungária Szerszám Kft

Erdészeti gépek, eszközök, muszerek, kiegészítok kereskedelme.

FATUDAKOZÓ - az online faipari cégtár
 A FATÁJ lapot kiadja a FAGOSZ
Minden jog fenntartva. All rights reserved.