FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken. Beszámolók, riportok, sajtószemle, ...
FELIRATKOZÁS FATÁJ-Online hírlevélre.
Kérem jelezze szakterületét, cégét, annak kapcsolóit.
Hivatkozás:
Ha felhasználja bármely cikket a FATÁJ-ból, hivatkozzon rá annak kapcsolójával is.

STIHL - nemzedékekre tervezve

FATUDAKOZÓ 5 éves a jelenlegi rendszer - segítünk keresni
Faipari gépek -> Stonewood Kft
HUNNIA FAGÉP - Jó magyarnak lenni!
FORMANCE Kft
FATÁJ nyitólap
FATÁJ archívum:

FATÁJ-online
médiaajánlat
pdf

FAGOSZ, Fagazdasági Országos Szakmai Szövetség
A FAGOSZ a FATÁJ kiadója.

Husqvarna Magyarország Kft - Erdészeti és kertészeti gépek kereskedelme. HUSQVARNA, JONSERED, PARTNER, GARDENA.

FAGOSZ filmtár a Hazai Erdésznél

Nemzeti kincsünk az erdő - 40 kisfilm

Erdészeti és Faipari Dolgozók Szakszervezete

Magán Erdotulajdonosok és Gazdálkodók Országos Szövetsége

Országos Erdészeti Egyesület

Hobbi Faesztergálás


Dr. Gerencsér Kinga: Fafeldolgozás mobil szalagfűrésszel
(A 2002-ben megjelent kiadvány online változata.)

Keres egy céget, intézményt, iskolát? Kezdje itt:
fatudakozo.hu
woodinfo.hu
woodinfo.eu
Akác
termékek
Magyar-
országról:
hungarobinia.hu
FAIPARI, ERDÉSZETI
apróhirdetések
DÍJMENTESEN

FAIPARI, ERDÉSZETI
szakkönyvek

2016-04-22

Korszerűsítenék a székelyföldi faipart

A fa hatékony felhasználására összpontosít a napokban zajló brassói Expowood faipari vásár és kiállítás, amit idén tizenötödik alkalommal szerveznek a Cenk alatti városban.

Megosztás:
Megosztás a Facebook-on


A szervezők az Intarzia&Castor folyóirat szerkesztősége szerint arra biztatják a vállalkozókat, hogy az utolsó forgácsot is felhasználják, hiszen mára már megtanulták értékelni a fát, és arra törekednek, hogy a termelési hulladékot is feldolgozzák.

 

Az április 20-23. között zajló rendezvényen hagyományosan a fakitermelés és -feldolgozás piacvezető vállalkozásai vesznek részt, az erdőkitermelés módszereit mutatják be a gyakorlatban, számvezérlésű gépeket, feldolgozási technológiákat ismertetnek. Idén kiemelt fontosságot kapott a fa mint energiahordozó, így bemutatják a pellett, a brikett, a biomassza, faőrlemény előállításának különböző módszereit. Az ágazatban dolgozók ilyenkor teljes termékskálájukkal előrukkolnak, a faháztól a bútorig minden termék helyet kap a kiállításon. Több mint 4000 négyzetméteren 84 kiállító 220 márkát mutat be, a legtöbben a CNC marógépet vonultatják fel, és első alkalommal egy ipari robot is látható. Az Expowood a fások találkozóhelyeként is meghatározza magát, legfontosabb támogatói a különböző szakmai szervezetek, klaszterek.

 

Kádár Rezső, a háromszéki Prowood faipari klaszter ügyvezetője a Krónika érdeklődésére elmondta, fontosnak tartják a regionális kiállításokat, mert tapasztalatuk szerint ezeken könynyebben eljutnak a célközönséghez, mint a nagy, nemzetközi vásárokon, ezért a kis- és közepes vállalkozók nagy számban vesznek részt. Ugyanakkor a székelyföldi faipar képviselői is ráébredtek, hogy kénytelenek technológiát vásárolni, különben nem tudnak piacképes árakkal előrukkolni, hiszen a kézi munkaerő az egyik legdrágább része az előállítási folyamatnak.

 

"Gondot jelent, hogy a legújabb technológia szinte megfizethetetlen egy helyi kisebb vállalkozó számára, zsebből biztosan nem tudják megvásárolni, a hitel pedig nagyon kockázatos, nagy szerződések kellenek, hogy egy ilyen korszerű szerkezet működési költségei mellett még a hitelrészleteket is kihozza. A legújabb, de legkisebb, csak ötfejes CNC marógép is 100 ezer euróba kerül. Ellenben ha nem újítunk, nem ruházunk be, akkor lassan kiszorulunk a piacról" - fogalmazta meg Kádár Rezső.

 

A faipari klaszterek közös platformja ezért csütörtökön az Expowoodon a pályázati lehetőségek bemutatásával próbált a vállalkozók segítségére sietni. Az egyszerűbb vidékfejlesztési programoktól a nagyobb lélegzetű, európai uniós finanszírozási lehetőségeket is ismertették. Kádár Rezső fontosnak tartja, hogy a vállalkozók is megfogalmazhatták észrevételeiket, sokan nehezményezik, hogy túl bonyolultak a kiírások, azonkívül a közbeszerzés során kénytelenek a legalacsonyabb árat figyelembe venni, így a kínai gépeket kellene megvásárolniuk, ám azok általában gyenge teljesítményűek, nem elég hatékonyak. Abban bíznak, hogy az idei kiírásokban már figyelembe veszik a jobbító észrevételeiket.

Forrás: kronika

 

Dunaker Kft - Alapítva 1986

LEITZ Hungária Szerszám Kft

Erdészeti gépek, eszközök, muszerek, kiegészítok kereskedelme.

FATUDAKOZÓ - az online faipari cégtár
 A FATÁJ lapot kiadja a FAGOSZ
Minden jog fenntartva. All rights reserved.