FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken. Beszámolók, riportok, sajtószemle, ...
FELIRATKOZÁS FATÁJ-Online hírlevélre.
Kérem jelezze szakterületét, cégét, annak kapcsolóit.
Hivatkozás:
Ha felhasználja bármely cikket a FATÁJ-ból, hivatkozzon rá annak kapcsolójával is.

STIHL - nemzedékekre tervezve

FATUDAKOZÓ 5 éves a jelenlegi rendszer - segítünk keresni
Faipari gépek -> Stonewood Kft
HUNNIA FAGÉP - Jó magyarnak lenni!
FORMANCE Kft
FATÁJ nyitólap
FATÁJ archívum:

FATÁJ-online
médiaajánlat
pdf

FAGOSZ, Fagazdasági Országos Szakmai Szövetség
A FAGOSZ a FATÁJ kiadója.

Husqvarna Magyarország Kft - Erdészeti és kertészeti gépek kereskedelme. HUSQVARNA, JONSERED, PARTNER, GARDENA.

FAGOSZ filmtár a Hazai Erdésznél

Nemzeti kincsünk az erdő - 40 kisfilm

Erdészeti és Faipari Dolgozók Szakszervezete

Magán Erdotulajdonosok és Gazdálkodók Országos Szövetsége

Országos Erdészeti Egyesület

Hobbi Faesztergálás


Dr. Gerencsér Kinga: Fafeldolgozás mobil szalagfűrésszel
(A 2002-ben megjelent kiadvány online változata.)

Keres egy céget, intézményt, iskolát? Kezdje itt:
fatudakozo.hu
woodinfo.hu
woodinfo.eu
Akác
termékek
Magyar-
országról:
hungarobinia.hu
FAIPARI, ERDÉSZETI
apróhirdetések
DÍJMENTESEN

FAIPARI, ERDÉSZETI
szakkönyvek

2016-05-10

Erdei kerékpárutat avattak Királyrét és Nógrád között

Az Ipoly Erdő Zrt. idén is megrendezte a már hagyománnyá vált Királyréti Erdei Kisvasút Napját, ahol a környezettudatosság jegyében immár nemcsak az erdei vasút, hanem a kerékpározás szerelmeseire is kiemelt figyelmet fordítottak.

Megosztás:
Megosztás a Facebook-on


Fotók: Kőmíves András

A Királyréti Erdei Kisvasút Napjára érkezőket a királyréti parkolóba érve egy rögtönzött "színpad fogadta, sőt a játszótér felé vezető utat nemzeti színű szalag zárta el.Mindez azért, mert ünnepélyes keretek között adta ezen a napon át Dr. Harrach Péter országgyűlési képviselő, Némethné Pintér Csilla (Szokolya), Szórágy Gyuláné (Nógrád), Neubaer Rudolf (Kismaros) polgármesterek és Kiss László, az Ipoly Erdő Zrt. vezérigazgatója a börzsönyi kerékpárutakat körbezáró szakaszt.  Dr. Harrach Péter beszédében kiemelte, hogy a térségben számos fejlesztés történt az Ipoly Erdő Zrt. közreműködésével, melyek a térségnek oly fontos turisztikai ágazaot erősítették. Ezek közül is rendkívül fontos a kisvasutak fejlesztése, aminek egyik legismertebb helyszíne éppen a királyréti. Hamarosan azonban egy kisvasúti szempontból hasonlóan fontos összekötő szakasz is elkészül Márianosztra és Nagyirtás között, mint a most átadandó a kerékpárosoknak. A Királyrét és Nógrád közti kerékpározható makadámút lehetővé teszi, hogy például Kismarosról elindulva Királyréten, Nógrádon át kerekezhessünk a Diósjenő-Kemence, majd az Ipoly-völgyben, aztán az EuroVelo hálózatra csatlakozva visszajuthassunk a kiindulási állomásunkra.

 

Kiss László vezérigazgató beszédében hangsúlyozta, hogy a mostani szakasszal egy 100 km-es kerékpározható hálózat is megnyílik a kerékpárosok számára, mely a családok számára is biztonságos közlekedést tesz lehetővé.

A mostani fejlesztésnek köszönhetően a kisvasúthoz kapcsolódva - ahol gőzvontatású nosztalgiavonatoktól kezdve korszerű környezetbarát motorkocsikig (pl.: napelemes) sokféle szerelvény közlekedik - a Börzsöny egyedülálló természeti szépségeinek nagy része immár két keréken is megcsodálható lesz.  A Budapest-Szob vasútvonal felől pedig kényelmesen és egyben környezettudatosan is megközelíthetjük.

 

A kerékpározható út átadásaként elindult egy környezettudatos bringatúra is, ami után a távot sikeresen teljesítők között értékes nyereményeket sorsoltak ki.

Az új, mintegy 4 km hosszú kerékpározható útszakasz egy olyan közel száz kilométer kerékpározható úthálózatot egészít ki, melynek segítségével a túrázni vágyók a Börzsönyt időjárás biztos utakon bejárhatják.  Az eddigi fejlesztések során már számos pihenőhely, vendégház, turistaház, és kirándulóközponttal gyarapodott a hegység. A kerékpárosok ezeken a helyeken, illetve a Nagymarosi Bringaponton is kölcsönözhetnek kerékpárt, ez utóbbi helyszínen az esetleges  szerelésben, de vásárlásban is szívesen segítenek.

A Királyrét - Nógrád kerékpározható út felújítását az Észak-Magyarországi Operatív Program  - Magyar Természetjáró Szövetség partnereként - az OKK nyomvonalának egyszeri kisléptékű felújítása kerékpározhatóvá tétele című pályázati projekt forrásainak bevonásával finanszíroztuk. A Börzsönyben ebből a forrásból létrehoztunk nemcsak ezt a 4 km kerékpározható utat, de felújítottunk 10 km aszfaltozott utat, egy hidat, két forrást és két pihenőhelyet is. A projekt összköltségéből a Börzsönyi projektelemekre fordított összeg: 54 679 672 Ft volt.

Az Ipoly Erdő Zrt. különleges figyelmet fordít arra, hogy a rá bízott természeti kincsek védelmén túl olyan ökoturisztikai infrastruktúrát alakítson ki, mely nemcsak a térségben, de hazánkban is egyedülálló.

 

A kerékpározható út átadásáról készített képeket ide kattintva lehet megtekinteni.


Forrás: Ipoly Erdő Zrt.

 

Dunaker Kft - Alapítva 1986

LEITZ Hungária Szerszám Kft

Erdészeti gépek, eszközök, muszerek, kiegészítok kereskedelme.

FATUDAKOZÓ - az online faipari cégtár
 A FATÁJ lapot kiadja a FAGOSZ
Minden jog fenntartva. All rights reserved.