FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken. Beszámolók, riportok, sajtószemle, ...
FELIRATKOZÁS FATÁJ-Online hírlevélre.
Kérem jelezze szakterületét, cégét, annak kapcsolóit.
Hivatkozás:
Ha felhasználja bármely cikket a FATÁJ-ból, hivatkozzon rá annak kapcsolójával is.

STIHL - Nemzedékekre tervezve

Mátyás Fakereskedo Kft
METAMOB - akciós MetaGO ajánlata
HUNNIA FAGÉP - Jó magyarnak lenni!
Faipari gépek -> Stonewood Kft
FATÁJ nyitólap
FATÁJ archívum:

FATÁJ-online
médiaajánlat
pdf

FAGOSZ, Fagazdasági Országos Szakmai Szövetség
A FAGOSZ a FATÁJ kiadója.


FAGOSZ filmtár a Hazai Erdésznél

Nemzeti kincsünk az erdő - 40 kisfilm

Erdészeti és Faipari Dolgozók Szakszervezete

Magán Erdotulajdonosok és Gazdálkodók Országos Szövetsége

Országos Erdészeti Egyesület

Hobbi Faesztergálás


Dr. Gerencsér Kinga: Fafeldolgozás mobil szalagfűrésszel
(A 2002-ben megjelent kiadvány online változata.)

Keres egy céget, intézményt, iskolát? Kezdje itt:
fatudakozo.hu
woodinfo.hu
woodinfo.eu
Akác
termékek
Magyar-
országról:
hungarobinia.hu
FAIPARI, ERDÉSZETI
apróhirdetések
DÍJMENTESEN

FAIPARI, ERDÉSZETI
szakkönyvek

2016-05-11

Új köntösben tündököl a Tiszaigari Arborétum

Május 9-én a kor kívánalmainak megfelelően felújított és számos növényfajjal bővített, új létesítményekkel gazdagodott arborétumot avatott a NEFAG Zrt. Tiszaigaron.

Megosztás:
Megosztás a Facebook-on

 

 

A rendezvényen az arborétum új parkolójában Hajnal Imre erdővédelmi és kommunikációs vezető köszöntötte a vendégeket majd Dégi Zoltán, a mintegy 32 ezer hektár állami tulajdonú erdőterületet kezelő NEFAG Zrt. vezérigazgatója mondott beszédet. "A megnövekedett társadalmi igényeknek megfelelve az erdők közjóléti funkciójának magas színvonalú biztosítása a NEFAG Zrt. működésének egyik alappillérévé vált az elmúlt évek során" - hangsúlyozta Dégi Zoltán, aki hozzátette: a közelmúltban többek között kibővítették a Karcagi Parkerdő futópályáját, felújították a pótharaszti erdőőri lakot, tanösvényt alakítottak ki, és a Széchenyi Parkerdő területét is megnövelték.

A 2015-ben megkezdődött beruházásnak köszönhetően a Tiszaigari Arborétumban parkoló és fogadóépület létesült. Utóbbiban a NEFAG saját termékeit - mézet, szappant, stb. - is megvásárolhatják a látogatók. A vendégeket gyönyörű kun kapu fogadja, de felújították a gazdasági épületet és a régi irodaépületet kulcsos házzá alakították át, ahol szállás is foglalható (4 szobában 16 ágy). Mindemellett a sétautakat rendbe tették, a táblákat pedig kicserélték, így a fafajokat és a helytörténeti érdekességeket is megismerhetik a látogatók. A növényállomány bővítése 43 darabból álló tölgy fajtagyűjtemény kialakításával kezdődött, amelyet 65 cserje- és 14 rózsafajta ölel körül.

 

 

Az ünnepi műsor részeként Korda Ágnes népdalénekes előadását is meghallgathatta a szépszámú közönség.

Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter beszédében kiemelte: "amit ránk bíztak az elődök, azt nekünk kötelességünk megőrizni". Hozzátette, hogy a Tiszaigari Arborétum rejtett kincs, amelyet a távolabb élők többsége még csak nem is ismer. A fejlesztésnek köszönhetően azonban a csodálatos parkkal bővült a Tisza-tó régiójának turisztikai kínálata. "Ahhoz, hogy Tiszaigar fejlődni tudjon, munkahelyek szükségesek. A turizmus pedig segít ebben" - mondta Fazekas Sándor, aki kiemelte, hogy ezt a célt szolgálja az elmúlt években megkezdett térségi munka, amelynek köszönhetően megújultak a települések templomai, fejlesztették a kerékpáros turizmust, és a következő időszakban további hasonló beruházásokat terveznek a térségben.

A szalagátvágás után a vendégek körbejárhatták az arborétumot, majd a séta végén felavatták Széky Péter tiszaigari földbirtokos és okleveles hadmérnök emléktábláját. Az arborétum megteremtője 149 éve alapította a gyönyörű parkot, ahol Szilágyi László polgármester is megemlékezett a kezdetekről: "Aki fát ültet, erdőt telepít, az a jövőnek dolgozik. Széky Péter is a jövőnek dolgozott, és aki ezt teszi, az önző ember nem lehet" - hangsúlyozta Tiszaigar első embere.

 

 

 

Az ünnepség végén Bitay Márton Örs állami földprogramért felelős államtitkár mondott pohárköszöntőt, amelyben az erdők közjóléti funkciójának fontosságára hívta fel a figyelmet. Hozzátette: abban reménykednek, hogy a Tiszaigari Arborétum olyan célpont lesz, aminek köszönhetően még több ember érkezik a Tisza-tó térségébe.

 

Az Arborétum térképe a felújításra készült kiadványban:

 

 

Az Arborétum a googlemaps-en, a terület grafikai kiemelésével:
(Itt a tölgy bemutató helye még üres, hiszen csak hosszabb idő után frissül majd a légifotó.)

 

 

A látogatás rendje:

Április 1. - október 31.: 8:00-17:00

November 1. - március 31. (hétfőtől-péntekig): 8:00-16:00, hétvégén bejelentkezéssel.

Előzetes bejelentkezés esetén szakmai vezetést biztosít a NEFAG.

Érdeklődni a +36-20-382-9563 telefonon Blaskó Mihály arborétum vezetőnél lehet.

 

Itt, az alábbi képre kattintva megtekinthető az eseményen készült 49 felvétel:

 

 

Jász-Nagykun-Szolnok megyében és Pest megye déli részén, mintegy 32 ezer hektár állami tulajdonú erdőterület vagyonkezelését végzi a NEFAG Nagykunsági Erdészeti és Faipari Zártkörűen Működő Részvénytársaság. A társaság alapvető tevékenységként az erdőgazdálkodás valamennyi ágazatát műveli három erdészeti egység keretein belül. 

A kezelésében lévő parkerdők, erdei iskola, vadaspark, erdei játszótér, kerékpárút és sok egyéb, a közjót szolgáló létesítmény, mind az ide látogatók kikapcsolódását szolgálja. A közjóléti létesítmények között kiemelt jelentőségű a szolnoki Erdei Művelődési Ház és Vadaspark valamint a Tiszaigari Arborétum működtetése és fenntartása. A NEFAG Zrt. a korábbi években megtermelt eredményének jelentős részét fordítja közjóléti fejlesztésekre.

A közjóléti célú ráfordítások éves nagyságrendje meghaladja a 60 millió Ft-ot.  Az elmúlt néhány év alatt a Karcagi Parkerdő futópályájának bővítése, a Pótharaszti erdőőri lak és tanösvény kialakítása, a szolnoki Széchenyi Parkerdő területének bővítése, illetve ugyanitt egy szilárd burkolattal ellátott kerékpárút kialakítása valósult meg a tervezett fejlesztések közül. Az idei év kiemelt beruházása a Tiszaigari Arborétum felújítása, amely során a cég vezetése olyan fejlesztési elképzeléseket kívánt megvalósítani, mellyel az arborétum színvonalát, a növényállomány fejlesztését magasabb szintre emeli. A Tiszaigari arborétum különlegességét  adja, hogy  a fátlan Hortobágy szélén mintegy oázisként jelenik meg az erdőállományt alkotó 30 méteres mocsári ciprusaival, egyik legnagyobb tölgynemzetséget felvonultató gyűjteményével és a tájban különleges domb és hegyvidékeken honos fafajaival.

 

Történeti áttekintés

Széky Péter tiszaigari földbirtokos és hadmérnök 1867-ben a Habsburg kastélykertek hatására kezdte el a sétakertnek induló arborétum telepítését két kataszteri holdon. Széky a közeli területekről ültetett át több éves erős egyedeket, amelyek jobbára az Alföldön őshonos fafajokból álltak: kocsányos tölgy, fekete nyár, fehér nyár, tiszafa, berkenye, fehér fűz, magas kőris. Az ültetést úgy igyekeztek végezni, hogy az természet közelinek tűnjön.

Munkáját fia ifj. Széky Péter folytatta, aki kilenc holdra bővítette a kertet, barátja a szarvasi Bolza Pál segítségével 1874-ben.   Ekkor vette kezdetét a hazai domb és hegyvidéki elterjedésű fák cserjék, valamint a nem őshonos növényfajok telepítése a sétakertben, ami 1920-ig tartott. Az ültetvény gondozásában ápolásában, kezdetben Springer Antal kertész és Sánta István nyújtott segítséget. A sétakert mellett faiskolát is alapítottak, melynek növényi anyaga az ország számos arborétumában és közterén megtalálható. Az 1880-as évektől gyümölcsfával is foglalkoztak, a kastély közelében melegházat építettek, hogy a szaporítási munkákat itt kezdjék el. A II. világháború után folyamatos volt a fák kivágása, pusztítása. 1951-től a Szolnok Megyei Állami Erdőgazdaság kezelésébe adták az arborétum területét.

 1954-ben kezdődött az értékek felismerése, majd ismét megindult a díszfaiskolai termesztés. 1958-ban a kertet 20 hektárra a növelték. 1976-ban az arborétumot országos jelentőségű természetvédelmi területté nyilvánították.

A NEFAG Zrt. és jogelődjei a folyamatos átalakulástól függetlenül alapvető feladatunknak tekintették az arborétum rendben tartását és a látogatók zavartalan fogadását.  A fejlődés során az anyagi helyzet javulásával nőttek a felhasználható források és lehetett továbbgondolni az arborétum jövőjét.

2015-2016-ban így készült el a fogadó épület a kun kapus bejárattal, a bejárat előtti parkoló, a meglévő gazdasági épületet felújították, valamint az eddig irodaépületként funkcionáló épületet kulcsos házzá átalakították. Részlegesen felújították a sétautakat, teljesen kicserélték a növényjelző táblákat, de újjá épült az arborétumot körbe vevő kerítés is. A növényállomány bővítésének folyamata 43 darabból álló tölgy fajtagyűjtemény kialakításával kezdődött el, melyet 65 cserje- és 14 rózsafajta ölel körül. A fafajokat, a helytörténeti érdekességeket új ismertető, eligazító táblák jelzik.

Az elkészült fejlesztés régi álom teljesülését jelenti mindazok számára, akik szívükön viselték a páratlan értéket képviselő gyűjtemény sorsát és aggódtak a létesítmény jövőjéért. A NEFAG Zrt. a beruházás átadásával egyidejűleg, emléktábla elhelyezésével fejezte ki tiszteletét az alapító, Széky Péter tiszaigari földbirtokos és okleveles hadmérnök alkotása előtt.

Forrás: NEFAG az Erdei programok.hu alapján,
NEFAG sajtóközlemény
Fotó: Mőcsényi Miklós

Kiegészítés:

 

A Hazai Vadász EchoTV-ben május 22-én ment filmje az eseményről. (7:49)

 

 

 

 

Dunaker Kft - Alapítva 1986

LEITZ Hungária Szerszám Kft

Erdészeti gépek, eszközök, muszerek, kiegészítok kereskedelme.

FATUDAKOZÓ - az online faipari cégtár




 A FATÁJ lapot kiadja a FAGOSZ
Minden jog fenntartva. All rights reserved.