FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken. Beszámolók, riportok, sajtószemle, ...
FELIRATKOZÁS FATÁJ-Online hírlevélre.
Kérem jelezze szakterületét, cégét, annak kapcsolóit.
Hivatkozás:
Ha felhasználja bármely cikket a FATÁJ-ból, hivatkozzon rá annak kapcsolójával is.

STIHL - nemzedékekre tervezve

FATUDAKOZÓ 5 éves a jelenlegi rendszer - segítünk keresni
Faipari gépek -> Stonewood Kft
HUNNIA FAGÉP - Jó magyarnak lenni!
FORMANCE Kft
FATÁJ nyitólap
FATÁJ archívum:

FATÁJ-online
médiaajánlat
pdf

FAGOSZ, Fagazdasági Országos Szakmai Szövetség
A FAGOSZ a FATÁJ kiadója.

Husqvarna Magyarország Kft - Erdészeti és kertészeti gépek kereskedelme. HUSQVARNA, JONSERED, PARTNER, GARDENA.

FAGOSZ filmtár a Hazai Erdésznél

Nemzeti kincsünk az erdő - 40 kisfilm

Erdészeti és Faipari Dolgozók Szakszervezete

Magán Erdotulajdonosok és Gazdálkodók Országos Szövetsége

Országos Erdészeti Egyesület

Hobbi Faesztergálás


Dr. Gerencsér Kinga: Fafeldolgozás mobil szalagfűrésszel
(A 2002-ben megjelent kiadvány online változata.)

Keres egy céget, intézményt, iskolát? Kezdje itt:
fatudakozo.hu
woodinfo.hu
woodinfo.eu
Akác
termékek
Magyar-
országról:
hungarobinia.hu
FAIPARI, ERDÉSZETI
apróhirdetések
DÍJMENTESEN

FAIPARI, ERDÉSZETI
szakkönyvek

2016-05-31

Faanyag nyomon követéssel az illegális fakitermelés ellen

A NÉBIH február végi felmérése szerint az illegális fakitermelés a legnagyobb probléma a faanyag kereskedelmi lánc szereplőinek. A felmérés a hatósági ellenőrzések tervezését segíti. Emellett a NÉBIH a tudatos vásárlói magatartás elterjedését segítő széles körű tájékoztató programot is indít.

Megosztás:
Megosztás a Facebook-on

 

 

 

Az illegális fakitermelők elleni sikeres fellépés érdekében a faanyag kereskedelmi lánc szereplői és a NÉBIH közti szoros együttműködésére van szükség. E közös munka első állomásaként a NÉBIH február végén kérdőíves felmérést végzett az erdőgazdálkodók és a faipari szereplők körében. A kérdőívek kitöltése névtelenül és önkéntes alapon történt. A válaszok 54%-a magánerdő-gazdálkodóktól érkezett, míg a kitöltők 30%-a állami erdőgazdálkodók, 16%-a pedig faipari vállalkozások voltak.

A felmérés többek között arra kereste a választ, hogy a faanyag kereskedelmi lánc szereplői mennyire ismerik a hazai szabályozás részleteit, nyilvántartási, adatszolgáltatási kötelezettségeiket, valamint milyen problémákat tapasztalnak munkájuk során. A válaszokból kiderült, hogy a magán és az állami erdőterületen gazdálkodók 90%-ának jelentős piaci versenyhátrányt jelent a falopás és az illegálisan forgalmazott fa. A jelenség a faipari vállalkozások 70%-ának is gondot okoz. A kitöltők döntő többsége szerint az illegálisan kitermelt faanyag leginkább tűzifaként kerül forgalomba.

 

Az illegális fakitermelés világszintű probléma, és bár Európában jóval kisebb mértékű, mint a világ más tájain, így is komolyan veszélyezteti az erdők egészségi állapotát, a biológiai sokféleséget. Emellett jelentős gazdasági hátrányt okoz a jogkövető kereskedelmi szereplők és a vásárlók számára. Az Európai Unió külön cselekvési tervet dolgozott ki, hogy az illegális fakitermelésből származó faanyagok, valamint az ezekből készült termékek ne kerülhessenek piaci forgalomba, emellett rendeletben szabályozta a faanyagok és fatermékek nyomonkövethetőségének biztosítását.

A felmérés eredményei alapján a NÉBIH jövőbeni ellenőrzéseinél a tűzifa-kereskedelem kerül a középpontba. Az akciókat más hatóságokkal, de elsősorban az állami adóhatósággal együttműködve végzik majd a szakemberek. Széles körű tájékoztató program is indul, amivel a hatóság a tudatos vásárlói magatartás elterjedését és a jogkövető szereplők munkáját szeretné segíteni. A programban az aktuális tudnivalókról és az ellenőrzések tapasztalatairól is szó lesz.

 

 

A faanyagterméklánc felügyeletéért is felelős NÉBIH célja egy olyan nyilvántartási és ellenőrzési rendszer működtetése, amely a jogkövető szereplők és a vásárlók érdekeit szolgálja. A hatóság minden lehetséges eszközzel korlátozza a jogszerűtlen fakitermelést, kereskedelmi tevékenységet folytatók mozgásterét.

Forrás: NÉBIH

 

 

 

 

Kapcsolódó:

 

Dr. Nagy Dániel előadásai:

Beszámoló az 50. FAGOSZ Fakonferenciáról FATÁJ 2016-04-04

Beszámoló a 49. FAGOSZ Fakonferenciáról FATÁJ 2015-11-25

valamint:

EUTR hengeresfa szállítójegy tervezet 2016-04-29

EUTR - az FM új rendelete április 27-től hatályos 2016-04-15

és a FATÁJ további EUTR-rel kapcsolatos írási, melyek a fenti cikkek végi kapcsolókkal, vagy a FATÁJ-ban "EUTR"-re keresve megtalálhatóak.

 

 

 

 

Dunaker Kft - Alapítva 1986

LEITZ Hungária Szerszám Kft

Erdészeti gépek, eszközök, muszerek, kiegészítok kereskedelme.

FATUDAKOZÓ - az online faipari cégtár
 A FATÁJ lapot kiadja a FAGOSZ
Minden jog fenntartva. All rights reserved.