FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken. Beszámolók, riportok, sajtószemle, ...
FELIRATKOZÁS FATÁJ-Online hírlevélre.
Kérem jelezze szakterületét, cégét, annak kapcsolóit.
Hivatkozás:
Ha felhasználja bármely cikket a FATÁJ-ból, hivatkozzon rá annak kapcsolójával is.

STIHL - Nemzedékekre tervezve

Mátyás Fakereskedo Kft
METAMOB - akciós MetaGO ajánlata
HUNNIA FAGÉP - Jó magyarnak lenni!
Faipari gépek -> Stonewood Kft
FATÁJ nyitólap
FATÁJ archívum:

FATÁJ-online
médiaajánlat
pdf

FAGOSZ, Fagazdasági Országos Szakmai Szövetség
A FAGOSZ a FATÁJ kiadója.


FAGOSZ filmtár a Hazai Erdésznél

Nemzeti kincsünk az erdő - 40 kisfilm

Erdészeti és Faipari Dolgozók Szakszervezete

Magán Erdotulajdonosok és Gazdálkodók Országos Szövetsége

Országos Erdészeti Egyesület

Hobbi Faesztergálás


Dr. Gerencsér Kinga: Fafeldolgozás mobil szalagfűrésszel
(A 2002-ben megjelent kiadvány online változata.)

Keres egy céget, intézményt, iskolát? Kezdje itt:
fatudakozo.hu
woodinfo.hu
woodinfo.eu
Akác
termékek
Magyar-
országról:
hungarobinia.hu
FAIPARI, ERDÉSZETI
apróhirdetések
DÍJMENTESEN

FAIPARI, ERDÉSZETI
szakkönyvek

2016-07-11

Így játszanak a leendő mérnökök

LEGO robotokat programoztak középiskolások a soproni Simonyi Károly Kar nyári táborában július 4-6. között.

Megosztás:
Megosztás a Facebook-on

 

 

Szeptembertől hazatér Sopronba a mechatronikai mérnök képzés, de a jövő ifjú mérnökeinek mentorálása még az egyetem előtt, középiskolás korban kezdődik. A Simonyi Károly Kar, a Széchenyi István Gimnázium szervezésében és az Autoliv Kft. támogatásával megvalósult nyári táborban a fiatalok a mérnöki pálya szépségeivel és kihívásaival ismerkedtek július 4-6. között.

 

A Mechtábor cspata. (Fotó Bucsy Gyöngyvér) (nagyítható)

 

 A januárban megrendezett nagy sikerű országos Robot Race verseny után most három napos táborral várta a szervező Simonyi Károly Kar a műszaki és informatikai érdeklődésű diákokat, amelyhez - mint a korábbi versenyhez is - az Autoliv sopronkövesdi gyáregysége biztosította a LEGO robotokat. A tábort Vass Attila, az Autoliv Kft. ügyvezető igazgatója és dr. Alpár Tibor, a Simonyi Károly Kar dékánja nyitotta meg a Ligneum Nyme Látogatóközpontban.

 

Dr. Tatai Sándor, Vass Attila és Dr. Alpár Tibor a robotok átadó ünnepségén (Fotó Bucsy Gyöngyvér)

 

A táborhoz a robotokat az Autoliv Kft. biztosította (Fotó Bucsy Gyöngyvér)

 

Alpár Tibor elmondta, hogy a műszaki orientáltságú fiatalok jelenthetik a régió munkaerőpiacán mutatkozó több, mint ezer főre tehető mérnökszakember hiányának megoldását. "Az ország minden tájáról érkező középiskolások már most megismerkedhetnek a mérnöki szakma izgalmas, kihívásokkal teli világával, emellett természetesen számos olyan programmal is készültünk, amely a tartalmas kikapcsolódást biztosítja fiataloknak" - tette hozzá a dékán. A megnyitón Vass Attila vezérigazgató adta át a robotokat a fiataloknak. Mint ismeretes, a sopronkövesdi Autoliv Kft. elkötelezett híve a közép- és felsőfokú oktatás támogatásának, a régió egyik legnagyobb foglalkoztatójaként aktívan részt vesz a műszaki, mérnöki utánpótlásnevelésben.  A vállalat évek óta szoros kapcsolatot ápol az Egyetemmel, tavaly pedig a régió iparvállalatai közül elsőként csatlakozott a mechatronikai duális képzéshez, és másodszor támogatta a középiskolásoknak szóló országos rendezvényeket.

 


Első alkalommal látogathattak középiskolások az Autolivbe

A táborban részt vevő közel ötven középiskolás programjában szerepelt a sopronkövesdi gyáregység látogatása is, amely az utasvédelmi berendezéseket fejlesztő és gyártó, stockholmi székhelyű cégcsoport  vállalatcsoport legnagyobb európai, biztonsági öveket gyártó üzemegysége. Az Autoliv Kft. biztonsági rendszerei 100 autómárka 1300 típusába beépítve több, mint 30.000 életet mentenek meg évente, a fejlesztésekhez és gyártásokhoz kapcsolódó mechatronikai rendszerek bemutatása már a szakma valós körülmények közti alkalmazását ismertette meg a fiatalokkal.

A program kuriózuma, hogy első alkalommal nyílt lehetőség középiskolás diákok számára a cégnél látogatást tenni. A sopronkövesdi telephelyre való megérkezéskor Kállay Balázs, az Autoliv Kft. vállalati kommunikációért felelős munkatársa fogadta a csoportot, aki Vass Attila ügyvezető igazgató köszöntője után bemutatta a 2600 főt foglalkoztató gyáregységet és bepillantást nyújtott az innovatív cég minőségtudatos vállalati kultúrájába is. Tóth Géza látványos előadás keretében mutatta be az aktív és passzív utasbiztonsági eszközöket, a biztonsági övek és zárak szerkezetét, működését, majd a diákok autóülésben tesztelhették az övek tényleges működését különböző szimulált szituációkban. Ezt követően - talán a gyerekek számára legizgalmasabb állomáson - a vállalkozó szellemű diákok tesztelhették a csúszópadot is Antal Tamás szakértői közreműködése mellett. A karbantartási részleg munkaállomásain, Török László vezetésével mechatronikai feladatokat végezhettek a diákok, gyakorlatba ültetve a LEGO robotokon való programozási ismereteiket, majd a gyárlátogatás utolsó megállójához érkezve, Gergely Gábor irányítása alatt a biztonsági övek varrásának technikáját próbálhatták ki a tanulók és lehetőségük nyílt a zárak szerelését is kikísérletezni. A táborozók és tanáraik egyaránt az Autoliv Kft. által ajándékozott pólóval távozhattak Sopronkövesdről.

 

3D nyomtató

 

Játszva tanulták a robotok programozását

Az egyetemi foglalkozásokon emellett földrengésszimuláció, mechatronikai laborgyakorlatok, 3D nyomtatás, drónbemutató és ipari robot bemutató is szerepelt a programok között, a tábor egyik legizgalmasabb pontjának mégis a LEGO robotok programozása ígérkezett.

 

Lang Ágota és segítői a Széchenyi Gimnáziumból (Fotó Bucsy Gyöngyvér)

 

Lang Ágota, a soproni Széchenyi István Gimnázium fizika-matematika-informatika szakos tanára a tábor egyik szakmai vezetőjeként elmondta, hogy a foglalkozások célja a fiatalok későbbi pályaválasztásának megkönnyítése, a problémamegoldó képesség és a műszaki szemlélet fejlesztése volt. "A "junior" csoport tagjai játékos feladatokra programozták a robotokat, míg a "haladók" a LEGO szenzorok (távolságmérő, fényszenzor) által adott értékek feldolgozásával és kijelzésével ismerkedtek a két-három fős csoportokban, amelyek mindegyikének rendelkezésére állt egy-egy számítógép a programok elkészítéséhez és egy-egy robot az Autoliv Kft. jóvoltából. A Széchenyi gimnáziumból érkeztek 'robotos' múlttal rendelkező segítők is"- tette hozzá az oktatói munkájáért többszörösen kitűntetett pedagógus.

Ifjú mérnökök és a már működő robot (Fotó #Sopronimechatronika)

 

Interaktív bemutató az Autoliv Kft-nél (Fotó Bucsy Gyöngyvér)

 

Látványos kísérletek a fizika világából 1 (Fotó #Sopronimechatronika)

 

Látványos kísérletek a fizika világából 2 (Fotó #Sopronimechatronika)

 

Látványos kísérletek a fizika világából 2 (Fotó #Sopronimechatronika)

 

A tábor egyetemi szakmai vezetője, Dr. Tatai Sándor egyetemi adjunktus elmondta: motivált, tanulni akaró diákok érkeztek a táborba, akik a műszaki és informatikai érdeklődés mellett szeretnek kísérletezni, alkotni is. "Fontosnak tartjuk az élmény-alapú tanulást, a résztvevők játszva ismerkednek az automatizálás alapjaival. Ha a kreatív és innovatív ötleteket a megfelelő módszerrel és magas szintű szakmai oktatással támogatjuk, az egyetem elvégzése után profi mérnökökként köszönthetjük újra a most középiskolás fiatalokat."-mondta az adjunktus.

 

Programozni a juniorok és a haladók is tanultak (Fotó #Sopronimechatronika)

 

Robotok működés közben (Fotó #Sopronimechatronika)

 

Már a szervezésnél kiderült, hogy a tábort nagy érdeklődés fogja övezni a középiskolások részéről. Sopronból, Szombathelyről, Győrből, Letenyéről, Budapestről, Ajkáról, Nagykanizsáról, sőt Nyíregyházásról is érkeztek csoportok. Pakainé Dr. Kováts Judit tanszékvezető egyetemi docens, a tábor főszervezője elmondta: "A tanulók nyitottan fordulnak az olyan kezdeményezések felé, ahol a szakmai érdeklődésüknek, kíváncsiságuknak megfelelő témákkal foglalkozhatnak a nyári szünidőben is. Mindig nagy öröm olyan fiatalokkal találkozni, akik már most tudatosan foglalkoznak a jövőjükkel, s akiket már hagyományosan újra köszönthetünk a Simonyi Károly Karon. A rendezvény sikeréhez emellett lelkes kollégáink munkája, az Autoliv Kft. részéről Buczkó Balázs projekt mérnökség vezető, Kállay Balázs vállalati kommunikációért felelős munkatárs segítsége és a vállalat támogatása is szükséges volt: ezúton is szeretnénk köszönetünket kifejezni nekik."

Iszak Noémi - NymE SKK

 

Dunaker Kft - Alapítva 1986

LEITZ Hungária Szerszám Kft

Erdészeti gépek, eszközök, muszerek, kiegészítok kereskedelme.

FATUDAKOZÓ - az online faipari cégtár




 A FATÁJ lapot kiadja a FAGOSZ
Minden jog fenntartva. All rights reserved.