FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken. Beszámolók, riportok, sajtószemle, ...
FELIRATKOZÁS FATÁJ-Online hírlevélre.
Kérem jelezze szakterületét, cégét, annak kapcsolóit.
Hivatkozás:
Ha felhasználja bármely cikket a FATÁJ-ból, hivatkozzon rá annak kapcsolójával is.

STIHL - Nemzedékekre tervezve

Mátyás Fakereskedo Kft
METAMOB - akciós MetaGO ajánlata
HUNNIA FAGÉP - Jó magyarnak lenni!
Faipari gépek -> Stonewood Kft
FATÁJ nyitólap
FATÁJ archívum:

FATÁJ-online
médiaajánlat
pdf

FAGOSZ, Fagazdasági Országos Szakmai Szövetség
A FAGOSZ a FATÁJ kiadója.


FAGOSZ filmtár a Hazai Erdésznél

Nemzeti kincsünk az erdő - 40 kisfilm

Erdészeti és Faipari Dolgozók Szakszervezete

Magán Erdotulajdonosok és Gazdálkodók Országos Szövetsége

Országos Erdészeti Egyesület

Hobbi Faesztergálás


Dr. Gerencsér Kinga: Fafeldolgozás mobil szalagfűrésszel
(A 2002-ben megjelent kiadvány online változata.)

Keres egy céget, intézményt, iskolát? Kezdje itt:
fatudakozo.hu
woodinfo.hu
woodinfo.eu
Akác
termékek
Magyar-
országról:
hungarobinia.hu
FAIPARI, ERDÉSZETI
apróhirdetések
DÍJMENTESEN

FAIPARI, ERDÉSZETI
szakkönyvek

2016-08-05

Megjelenés előtt a körzeti erdőtervekhez szükséges rendelet

Hamarosan megjelenik a körzeti erdőtervekhez szükséges rendelet, miután lezárul az érintett erdők felmérése - közölte a Földművelésügyi Minisztérium (FM) az MTI érdeklődésére.

Megosztás:
Megosztás a Facebook-on


A fenntartható, és a közérdekkel összhangban álló erdőgazdálkodás kereteit a 10 évre szóló körzeti erdőtervek határozzák meg. Az erdészeti hatóság évente az ország egytizedén - az idén 15 erdőtervezési körzetben, közel 200 000 hektárnyi erdőterületen - méri fel az erdők állapotát, és határozza meg az erdőgazdálkodók következő időszakra szóló haszonvételi lehetőségeit, illetve erdőfenntartási feladatait.

 

Az erdők egy része kiemelten fontos természetvédelmi területeket, illetve turisztikai térségeket is érint, mint például a Balaton-felvidéki Nemzeti Park, a Bükki Nemzeti Park, a Fertő-Hanság Nemzeti Park, valamint a Közép-Tiszai Tájvédelmi körzet, Boronka-melléki Tájvédelmi körzet, Nyugat-Mecsek Tájvédelmi körzet - olvasható a tájékoztatóban.

 

A szaktárca szerint fontos, hogy a körzeti erdőtervezés során az erdőgazdálkodásra vonatkozó általános szabályok mellett az erdőkhöz kötődő minden egyéb közérdekű szempontot, valamint a helyi érdekeket is megfelelően figyelembe vegyék. Ezeket erdőtervezési alapelvekként miniszteri rendeletben határozzák meg.

A szabályozás tartalmazza egyebek mellett az erdők felújítására, nevelésére, védelmére, valamint a fakitermelésre vonatkozó különleges előírásokat, amelyeket az erdők sokféle funkciójának összehangolásával határoznak meg. Más követelményeket fogalmaznak meg például az őshonos tölgyerdők kezelésére, és mást a telepített akácosokra; de különbséget tesznek a védett, vagy védelmi célokat szolgáló erdők, a parkerdők és az elsősorban gazdasági célokat szolgáló erdők között is.

 

A jogszabályt az erdészeti hatóság készíti elő, a hatóság a körzeti erdőtervezést megelőző időszakban az érintett erdőgazdálkodók és hatóságok, valamint az önkormányzatok, az érintett civil szervezetek, továbbá a helyi lakosság bevonásával egyeztető tárgyalásokat tart, majd az elhangzottak alapján a jogalkotási javaslatait felterjeszti az erdőgazdálkodásért felelős miniszternek.

 

Forrás: MTI

 

Dunaker Kft - Alapítva 1986

LEITZ Hungária Szerszám Kft

Erdészeti gépek, eszközök, muszerek, kiegészítok kereskedelme.

FATUDAKOZÓ - az online faipari cégtár




 A FATÁJ lapot kiadja a FAGOSZ
Minden jog fenntartva. All rights reserved.