FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken. Beszámolók, riportok, sajtószemle, ...
FELIRATKOZÁS FATÁJ-Online hírlevélre.
Kérem jelezze szakterületét, cégét, annak kapcsolóit.
Hivatkozás:
Ha felhasználja bármely cikket a FATÁJ-ból, hivatkozzon rá annak kapcsolójával is.

STIHL - nemzedékekre tervezve

FATUDAKOZÓ 5 éves a jelenlegi rendszer - segítünk keresni
Faipari gépek -> Stonewood Kft
HUNNIA FAGÉP - Jó magyarnak lenni!
FORMANCE Kft
FATÁJ nyitólap
FATÁJ archívum:

FATÁJ-online
médiaajánlat
pdf

FAGOSZ, Fagazdasági Országos Szakmai Szövetség
A FAGOSZ a FATÁJ kiadója.

Husqvarna Magyarország Kft - Erdészeti és kertészeti gépek kereskedelme. HUSQVARNA, JONSERED, PARTNER, GARDENA.

FAGOSZ filmtár a Hazai Erdésznél

Nemzeti kincsünk az erdő - 40 kisfilm

Erdészeti és Faipari Dolgozók Szakszervezete

Magán Erdotulajdonosok és Gazdálkodók Országos Szövetsége

Országos Erdészeti Egyesület

Hobbi Faesztergálás


Dr. Gerencsér Kinga: Fafeldolgozás mobil szalagfűrésszel
(A 2002-ben megjelent kiadvány online változata.)

Keres egy céget, intézményt, iskolát? Kezdje itt:
fatudakozo.hu
woodinfo.hu
woodinfo.eu
Akác
termékek
Magyar-
országról:
hungarobinia.hu
FAIPARI, ERDÉSZETI
apróhirdetések
DÍJMENTESEN

FAIPARI, ERDÉSZETI
szakkönyvek

2016-10-03

Többezren vettek részt a Kutatók Éjszakáján Sopronban

Fókuszban a jövő kis kutatói idén is: Szeptember utolsó péntekén ismét kitárták kapuikat a Nyugat-magyarországi Egyetem épületei, laboratóriumai és Ligneum látogatóközpontja a Kutatók Éjszakáján, összesen közel 50 különböző program várta az érdeklődőket.

Megosztás:
Megosztás a Facebook-on

 

Együtt ünnepeltek Európa kutatói a kutatás iránt érdeklődő közönséggel: az idei már a tizenegyedik alkalom volt, hogy a tudomány sokszor titokzatosnak vagy a hétköznapoktól távolinak tűnő világa megmutatta szórakoztató oldalát. A látogatók bepillanthattak a különleges, máskor nem látogatható helyszínekre, megismerkedhettek a kutatókkal és a folyamatokkal, ahogy "az élet, a világmindenség meg minden" titkait megfejtik.

 

 

A Nyugat-magyarországi Egyetem 2007-ben kapcsolódott be először a rendezvénysorozatba, idén 10. alkalommal tárultak fel a csodák az Egyetem korszerű laboratóriumaiban, a Botanikus kertben, és a Ligneum látogatóközpontban.

 

 

Prof. Dr. Németh Róbert tudományos és külügyi rektorhelyettes a megnyitón elmondta: a Kutatók Éjszakája fontos küldetése, hogy megismertesse a fiatalokkal a kutatói pályát, annak szépségeivel és nehézségeivel együtt, népszerűsítse a természettudományokat, és megmutassa, hogy kutatónak lenni izgalmas hivatás.

 

 

A Ligneumban közel 1.300 fő ismerkedhetett meg a tudomány titokzatos világával, a látogatókat többek között Leonar3Do háromdimenziós bemutató, fafelismerés, műszeres favizsgálat és erőpróba, természetfotó kiállítás, a kicsiket arcfestés és játszóház várta. Esti tárlatvezetésre hívott mindenkit az ország legrégebbi gerinces állattani gyűjteménye, munkába állt a minigatter, akusztikai bemutatón is részt vehettek az érdeklődők. Megszólalt a fában élő zene a Horváth József Alapfokú Művészeti Iskola növendékeinek segítségével.

 

 

Óriási érdeklődés övezte a Simonyi Károly Kar lézerfényes akadálypályáját és a lézervágót, ahol a nagyobbak készíthettek névre szóló ajándéktárgyat, valamint a terméktervezés nélkülözhetetlen eszközének számító 3D nyomtatót is, az elkészült apró modellekért nagy volt a tülekedés. Kapás van címmel horgászbot úszók tengere várta az érdeklődőket, akik a készítés fortélyait, az úszókhoz használt legkönnyebb fafajt, a balsa fát is megismerhették.

 

 

 

Az Erdőmérnöki Kar programjain idén több, mint kétezren vettek részt. Az ásvány- és talajmonolitgyűjteményt az idén is több mint 100-150 résztvevő látogatta meg, a meteorológiai állomásnál a szélút-hosszmérő-verseny nyerte el a közönség tetszését. A kémiai laborban a hétköznapi életben előforduló anyagokhoz kapcsolódó látványos kísérletek segítettek a minket körülvevő világ jobb megismeréséhez. Elmaradhatatlan program volt a klímakvíz és a vadgazdálkodási gyűjtemény bemutatása is, utóbbiban a vadászat-vadgazdálkodás rejtelmeivel ismerkedtek a látogatók. Közel 200 látogató vett részt a gyógyhatású teakészítmények kóstolgatásában, és sokan voltak kíváncsiak a ragadozó növényekre is, ezek közül pár fajt élőben is megcsodálhattak a látogatók. A bányavilágytási kiállításon igazi kuriózumoknak számító bányamécseseket mutattak be.

 

 

A Közgazdaságtudományi Kar idei év programja a "Kalandozások az EU-ban!" nevet viselte, a kapott útlevélbe ügyességgel vagy tudással lehetett pecséteket szerezni.  Bábeli zűrzavart okoztak a nemzetek nyelvtörői, a trükkös matematikai feladatoknak a legbátrabbak vágtak neki, s fejtörést okoztak a pénzÜgyes kérdések is. Az uniós országok zászlóit, autójelzéseit, a fővárosokat már szinte mindenki képes volt a megfelelő országra ráhelyezni.  Az élelmiszer-ellátási láncokat jól szemléltette a földrajzos különítmény a túró rudi példáján. Nagy Britanniához kapcsolódóan lehetet többek között teát felismerni, kekszet kóstolni és kekszes-teás dobozt tervezni.

 

 

Benedek Elek Pedagógiai Karon az érdeklődők tesztelhették saját szociális készségeiket, az eredmények kiértékeléséhez pedig egyéni tanácsadás formájában segítséget kaptak.  A mesegyermekkorban betöltött szerepéről szóló előadásban arról hallhattunk, mekkora segítséget nyújtanak a mesék a világ megértéséhez, majd a késő esti időpont ellenére nagy érdeklődéssel kísért előadásban a háborúk világába tekinthettek be az érdeklődők a Korán értelmezésén keresztül.

 

NymE, Iszak Noémi

 

Dunaker Kft - Alapítva 1986

LEITZ Hungária Szerszám Kft

Erdészeti gépek, eszközök, muszerek, kiegészítok kereskedelme.

FATUDAKOZÓ - az online faipari cégtár
 A FATÁJ lapot kiadja a FAGOSZ
Minden jog fenntartva. All rights reserved.