FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken. Beszámolók, riportok, sajtószemle, ...
FELIRATKOZÁS FATÁJ-Online hírlevélre.
Kérem jelezze szakterületét, cégét, annak kapcsolóit.
Hivatkozás:
Ha felhasználja bármely cikket a FATÁJ-ból, hivatkozzon rá annak kapcsolójával is.

STIHL - Nemzedékekre tervezve

Mátyás Fakereskedo Kft
METAMOB - akciós MetaGO ajánlata
HUNNIA FAGÉP - Jó magyarnak lenni!
Faipari gépek -> Stonewood Kft
FATÁJ nyitólap
FATÁJ archívum:

FATÁJ-online
médiaajánlat
pdf

FAGOSZ, Fagazdasági Országos Szakmai Szövetség
A FAGOSZ a FATÁJ kiadója.


FAGOSZ filmtár a Hazai Erdésznél

Nemzeti kincsünk az erdő - 40 kisfilm

Erdészeti és Faipari Dolgozók Szakszervezete

Magán Erdotulajdonosok és Gazdálkodók Országos Szövetsége

Országos Erdészeti Egyesület

Hobbi Faesztergálás


Dr. Gerencsér Kinga: Fafeldolgozás mobil szalagfűrésszel
(A 2002-ben megjelent kiadvány online változata.)

Keres egy céget, intézményt, iskolát? Kezdje itt:
fatudakozo.hu
woodinfo.hu
woodinfo.eu
Akác
termékek
Magyar-
országról:
hungarobinia.hu
FAIPARI, ERDÉSZETI
apróhirdetések
DÍJMENTESEN

FAIPARI, ERDÉSZETI
szakkönyvek

2016-10-04

MEGOSZ Nagyrendezvény volt Somogyszobon

A Mocz és Társa Magánerdészet volt a házigazdája a MEGOSZ idei Nagyrendezvényének. A magánerdő és a környezeti nevelés kapcsolata volt a fő témája az eseménynek, melyet gyermekprogram is kiegészített. Rimler Pál Díjjal idén Dr. Sárvári János, a MEGOSZ ügyvezető elnöke munkáját ismerték el.

Megosztás:
Megosztás a Facebook-on

 

 

 

A Nagyrendezvényt László Diána, a Mocz és Társa Magánerdészet Kft. ügyvezetője üdvözölte, többek között ismertetve a MEGOSZ erdővel kapcsolatos környezeti nevelés érdekében indított "Zöld erdőben jártam" nevű programját is.

 

 

A program szabad téren kezdődött, majd a megnyitó után a résztvevők bementek a konferencia terembe.

 

 

Itt elsőnek Jakab István, az Országgyűlés alelnöke, a MAGOSZ elnöke kapott szót. Az 550 ezer magánerdő tulajdonos és 38 ezer erdőgazdálkodó javára is támogatja a jogszabályok (így pl. az Erdőtörvény) szükség szerinti változtatását. Örömmel mondta, hogy az elmúlt 25 évben jelentősen (200 e ha) nőtt a hazai erdők területe, mely többlet elsősorban magántulajdonban jött létre. Szükségesnek látta, hogy a szakirányításhoz ismét legyen támogatás.

 

 

Ugron Ákos Gábor, a Földművelésügyi Minisztérium állami földekért felelős helyettes-államtitkára a készülő Nemzeti Erdőstratégiáról és az Erdőtörvény várható módosításáról beszélt.

 

 

Kis Miklós Zsolt, a Miniszterelnökség agrár-vidékfejlesztésért felelős államtitkára a NAK képviselőjeként (alelnök) is beszélt az osztatlan közös problémáiról, az Erdőtörvény várható változásáról, a Vidékfejlesztési program forrásairól.

 

 

Eller János, Somogyszob polgármestere megemlítette a környéken működő állami és magán erdőgazdálkodókat, s jelezte, hogy ő maga is erdőgazdálkodik, tehát jól ismeri e kör örömeit, gondjait.

 

 

Luzsi József, a MEGOSZ elnöke a hallottakhoz hozzászólását azzal kezdte: "Ugye majd így is lesz?". Hiszen már régóta asztalon van az Erdőtörvény módosítása, már sokszor elmondták, hogy az államnak is nagyon megérné támogatnia az erdészeti szakirányítást. A ráfordítás csak a növekvő kitermeléssel járó értékesítés áfájából többlettel visszajönne. Remélte, hogy valóban minden megígért erdészeti támogatás időben rendelkezésre fog állni. Kiemelte a környezeti nevelés fontosságát: a gyermekek "olyanok, mint a facsemeték, csak ők emberpalánták, de ők a mi jövőnk."

 

 

A fenti beszédek után adták át a MEGOSZ által alapított Rimler Pál díjat, melyet idén dr. Sárvári János, a MEGOSZ ügyvezető elnöke kapott.

 

 

A köszöntők és a díjátadás utáni szakmai konferencia során Dr. Horváth Tamás (NymE EGVI egyetemi adjunktus) az erdőgazdálkodók környezettudatos nevelésbe bevonásáról, Soltész Miklós (az EEMI államtitkár) a közjóléti létesítmények társadalmi igénybevételének lehetőségeiről, majd Mocz András (Mocz és Társa Kft. tulajdonosa) a magánerdészetek közjóléti szerepvállalásban jelentőségéről tartott előadást. Továbbá hallhattunk az erdőtüzek megelőzésének fontosságáról is.

 

 

Ezután ebéd következett.

 

 


 

Az ebédszünetben sajtótájékoztatót adott Kiss Miklós, Ugron Ákos Gábor, Jakab István, Soltész Miklós, Sárvári János és Luzsi József.

 

Új erdészeti tevékenységi formaként, törvénymódosítással már a közeljövőben bekerülhet az erdőtörvénybe az ipari célú erdőtelepítés - közölte a Miniszterelnökség agrár-vidékfejlesztésért felelős államtitkára szombaton Somogyszobon. Kis Miklós Zsolt, a magánerdő-tulajdonosok éves országos találkozójához kapcsolódó sajtótájékoztatón elmondta, hogy várhatóan egyéni képviselői indítványként bekerül a jelenlegi erdőtörvénybe a ma még a jogszabály által el nem ismert, de egyre nagyobb jelentőségű ipari célú erdő fogalma.

 

 

A Magán Erdőtulajdonosok és Gazdálkodók Országos Szövetsége (MEGOSZ) rendezésében tartott programon Kis Miklós Zsolt mint a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara alelnöke egyebek mellett arról is beszélt, hogy több mint 12 ezer magánerdő-tulajdonos tagja van a kamarának, amely az ágazatot érintő időszerű kérdésekben is próbál segíteni. Ilyen például a haszonbérleti szerződések ügye, az osztatlan közös tulajdon erdőterületekre is vonatkozó "anomáliája", a földforgalmi szabályozás kérdése, és kiemelten kezelik az erdőtörvény tervezett módosítását is.

Elmondta, hogy az erdőgazdálkodóknak több mint 100 milliárd forintos pályázati keret áll rendelkezésre a tárcánál kezelt 1300 milliárd forintos összegből. Ezek a pályázati lehetőségek három fő célhoz igazodva környezetvédelemmel kapcsolatos, eszközbeszerzéseket segítő, illetve - összegében a legjelentősebb szeletként - erdőtelepítést segítő kiírások.
Az utóbbi körbe tartozik a klasszikus erdőtelepítésen kívül az ipari célú erdők telepítése. Ezek elterjedéséhez szükség van az erdőtörvény módosítására - jelezte Kis Miklós Zsolt.

 

Ugron Ákos Gábor, a Földművelésügyi Minisztérium állami földekért felelős helyettes államtitkára ennek kapcsán jelezte: a tárca még az ősz folyamán beterjeszti az erdőtörvény átfogó módosítását is, amelynek hamarosan megkezdődik közigazgatási egyeztetése és a társadalmi vitája. A helyettes államtitkár arra is felhívta a figyelmet, hogy a klímaváltozás problémáira erdőtelepítéssel és fahasznosítással lehet a legjobb választ adni. A tárca fontosnak tartja az ipari faültetvények telepítését, amelyeknek a faanyagát hosszú távon lehet hasznosítani.

Kitért arra, hogy a környezeti nevelés kiváló terepei az erdei iskolák. A 22 állami erdőgazdaság 35-öt működtet, a 10 nemzeti parki igazgatóság pedig 15 helyen létesített ilyen intézményt. Követendő példának nevezte, hogy az országban két magánerdő-gazdaság is működtet erdei iskolát, az egyik Napkoron található, a másik Somogyszobon, a Mocz és Társa Magánerdészeti Kft.-nél.

 

Jakab István, az Országgyűlés alelnöke, a Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetségének (Magosz) elnöke a sajtótájékoztatón ismertette: több mint 900 ezer hektár magánerdő van Magyarországon, és több mint 500 ezer magánerdő-tulajdonos van. Ő is hangsúlyozta, hogy a most hatályos erdőtörvény komoly változtatásokra szorul, kifejezetten azért, hogy a magánerdő-tulajdonosok boldogulni tudjanak.

 

Soltész Miklós, az Emberi Erőforrások Minisztériuma egyházi, nemzetiségi és civil társadalmi kapcsolatokért felelős államtitkára az erdők közjóléti szerepére is utalva úgy fogalmazott: hatalmas társadalom- és szemléletformáló szerep hárul a civil szervezetekre a természetvédelem területén is. Fontosnak nevezte azoknak a szerveződéseknek a jelenlétét, amelyek valós tényekről beszélnek, és tesznek is azért, ami fontos a magyarság számára. "Vannak olyanok, akik kikötözik magukat néhány kivágandó fához", de nincsenek tisztában azokkal a változásokkal, amelyeknek köszönhetően az elmúlt 20-25 évben 17-ről 21 százalékra emelkedett az erdősített területek nagysága - fogalmazott Soltész Miklós.

 

Sárvári János, a MEGOSZ ügyvezető elnöke szerint évente több mint egymillió köbméter faanyagot nem termelnek ki, mert négy évvel ezelőtt megszűnt az állami szintű szakirányítás, és ennek következményeként elmaradnak az erdőfelújítások is. Az erdészeti szakirányítás újbóli megteremtése évente mintegy egymilliárd forintot igényelne, ám ez nagy lendületet adna a magánerdő-gazdaságoknak.

 

Luzsi József, a MEGOSZ elnöke összefoglalóként arról beszélt, hogy a több mint 900 ezer hektár magántulajdonú erdő már a meglétével is "szolgáltat", hiszen élhető környezetet biztosít. A rendszerváltás óta 200 ezernél több hektárt telepítettek a magánerdősök Magyarországon, és ezzel az Európai Unióban is jelentős mértékű az egy főre jutó erdőterület mértéke. Ugyanakkor az erdőgazdálkodás mint jelentős munkaigényű ágazat a vidéki munkalehetőségek szempontjából is fontos szerepet játszik.

A sajtótájékoztatóról beszámoló szöveg forrása: MTI


 

Ebéd után Kis Miklós Zsolt a Miniszterelnökség agrár-vidékfejlesztésért felelős államtitkára a Vidékfejlesztési Program (2014-2020) erdészeti jogcímeiről, különös tekintettel az erdészeti géptámogatásról tartott előadást, amivel kapcsolatban konzultációra is volt lehetőség.

A géptámogatást illetően a déli sajtótájékoztatón október végi, november elejei megjelenésről volt szó, az előadási anyagban ugyanakkor decemberi várható időpontot olvashattunk a vetítővásznon, pedig volt aki már előző év decemberére várta ezt.

 

 

A délután hátralevő részében terepi bejárás, erdészeti közjóléti létesítmények, erdőfelújítás és erdészeti gépek (Andreas STIHL Kereskedelmi Kft., VALKON 2007 Kft.) bemutatatása volt. Ezt követte a gyermekprogramok eredményhirdetése, mely során a díjakat Szászfalvi László országgyűlési képviselő adta át.

 

Végül kultúrprogram és vacsora zárta a napot valamennyi, még jelen volt résztvevőnek.

 

Az eseményről 74 fotó az alábbi képcsoportra kattintva tekinthető meg:

 

Mőcsényi Miklós, fotó: Mőcsényi Miklós

 

Kapcsolódó:

 

A meghívó: MEGOSZ Nagyrendezvény, október 1. Somogyszob FATÁJ 2016-09-14

 

Dunaker Kft - Alapítva 1986

LEITZ Hungária Szerszám Kft

Erdészeti gépek, eszközök, muszerek, kiegészítok kereskedelme.

FATUDAKOZÓ - az online faipari cégtár




 A FATÁJ lapot kiadja a FAGOSZ
Minden jog fenntartva. All rights reserved.