FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken. Beszámolók, riportok, sajtószemle, ...
FELIRATKOZÁS FATÁJ-Online hírlevélre.
Kérem jelezze szakterületét, cégét, annak kapcsolóit.
Hivatkozás:
Ha felhasználja bármely cikket a FATÁJ-ból, hivatkozzon rá annak kapcsolójával is.

STIHL - Nemzedékekre tervezve

Mátyás Fakereskedo Kft
METAMOB - akciós MetaGO ajánlata
HUNNIA FAGÉP - Jó magyarnak lenni!
Faipari gépek -> Stonewood Kft
FATÁJ nyitólap
FATÁJ archívum:

FATÁJ-online
médiaajánlat
pdf

FAGOSZ, Fagazdasági Országos Szakmai Szövetség
A FAGOSZ a FATÁJ kiadója.


FAGOSZ filmtár a Hazai Erdésznél

Nemzeti kincsünk az erdő - 40 kisfilm

Erdészeti és Faipari Dolgozók Szakszervezete

Magán Erdotulajdonosok és Gazdálkodók Országos Szövetsége

Országos Erdészeti Egyesület

Hobbi Faesztergálás


Dr. Gerencsér Kinga: Fafeldolgozás mobil szalagfűrésszel
(A 2002-ben megjelent kiadvány online változata.)

Keres egy céget, intézményt, iskolát? Kezdje itt:
fatudakozo.hu
woodinfo.hu
woodinfo.eu
Akác
termékek
Magyar-
országról:
hungarobinia.hu
FAIPARI, ERDÉSZETI
apróhirdetések
DÍJMENTESEN

FAIPARI, ERDÉSZETI
szakkönyvek

2016-11-10

Átadták a Swiss Krono új OSB üzemét Vásárosnaményban

Átadták a svájci Swiss Krono Group mintegy 30 milliárd forintos beruházással felépített, OSB-lapokat gyártó új faipari üzemét november 9-én a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Vásárosnaményban szerdán.

Megosztás:
Megosztás a Facebook-on

 

 

A gyárat 2016. november 9-én, Ines Kaindl-Benes, a SWISS KRONO GROUP Igazgatótanácsának elnökasszonya és dr. Szabó László, Külgazdasági és Külügyminisztérium parlamenti államtitkára és Filep Sándor, Vásárosnamény polgármestere közösen nyitották meg, számos politikai és gazdasági vendég jelenlétében.

 

 

A megnyitó ünnepséghez a késztermék raktárt rendezték át, OSB rakatokkal lehatárolva a teret.

 

Ines Kaindl-Benes, a Swiss Krono Group igazgatótanácsának elnöke az ünnepségen arról beszélt, az új gyár az 1988-ban alapított egykori - 2011-ben bezárt - Interspan Faipari Kft. telephelyén létesült, újraindítása ezért egyaránt nagy jelentőséggel bír a családi vállalkozásként indult svájci cég és a térség számára is. Az új gyár építési munkálatai 2015 őszén kezdődtek, a termelés újraindításán 1600 gépszerelő dolgozott.

 

 

A Swiss Krono Magyarország Kft. évente 300 ezer köbméternyi OSB-lapot fog gyártani, ezzel a cégcsoport össztermelési mennyisége az eddigi körülbelül 1,5 millió köbméterről egyötödével bővül. Főként az építőiparban felhasznált OSB-lapokat elsősorban itthon és a környező országok piacain értékesítik. A luzerni székhelyű Swiss Krono több mint ötven éve gyárt faipari termékeket, a családi vállalkozás a laminált forgácslap, MDF-lap, OSB-lap, laminált padlóburkoló és dekorlemez-gyártás tekintetében Európa vezető gyártói közé tartozik.

 

Az eseményen Szabó László, a Külgazdasági és Külügyminisztérium parlamenti államtitkára elmondta, az egykori faforgácslapgyár területén megvalósított fejlesztéshez több milliárd forintos vissza nem térítendő támogatást kapott a társaság magyarországi vállalata. A gyárban a legmodernebb technológiával dolgoznak, a beruházás több mint száz munkahelyet teremtett a Beregben - tette hozzá.

 

 

Az ország gazdasági teljesítményére kitérve Szabó László hangsúlyozta, 2015-ben az export értéke 90 milliárd euró volt, ez az adat négy százalékkal több a GDP-teljesítménynél, a munkahelyek száma elérte a rendszerváltás előtti szintet. Csak a Nemzeti Befektetési Ügynökség (HIPA) által kezelt projektek közül 64-et sikerült lezárni és az ügynökség által menedzselt programokkal több mint 16 ezer új munkahely jöhetett létre - tette hozzá. Megemlítette, a faipar komoly válságon ment keresztül az elmúlt években, de a helyzet mára normalizálódott és ez részben a Swiss Krono fejlesztésének is köszönhető. A HIPA jelenleg 8 svájci vállalattal folytat tárgyalásokat, amelyek révén közel 1600 új munkahely jöhet létre, és mintegy 108,6 millió euró, azaz több mint 33,5 milliárd forint kerülhet befektetésre - emlékeztetett Szabó László.

 

 

Az üzemavatás résztvevőit Filep Sándor, Vásárosnamény polgármestere is köszöntötte. Kiemelte e cég jelentőségét a város és vonzáskörzete szempontjából.

 

 

A köszöntő beszédeket követően Ines Kaindl-Benes, a Swiss Krono Group igazgatótanácsának elnöke egy 6 millió Ft-os csekket adott át a váronak a Városi Sportcsarnok világításának felújítására.

 

 

Mindezt táncbemutató követte.

 

 

Végül Szabó László, a Külgazdasági és Külügyminisztérium parlamenti államtitkára, Ines Kaindl-Benes, a Swiss Krono Group igazgatótanácsának elnöke és Filep Sándor, Vásárosnamény polgármestere átvágták a speciálisan erre az alkalomra készített svájci-magyar-Swisskrono szalagot.

 

 

Az események sorát az üzemlátogatás zárta.

 

A konszern 11 telephellyel rendelkezik, amelyek Svájcban, Németországban, az Egyesült Államokban, Oroszországban, Ukrajnában, Lengyelországban és Franciaországban találhatók.

 

 

A SWISS KRONO GROUP az 1966-ban a menznaui (Svájc) Ernst Kaindl vállalkozó által alapított Kronospan cégből alakult ki A cégcsoport árbevétele mára elérte az 1,6 milliárd Eurót és 4.500 embernek ad munkát. (A 2014/15-ös üzleti évben a csoport kb. 1,8 milliárd svájci frankos forgalmat bonyolított le.)

 

A gyár lelke, a legmodernebb ContiRoll® berendezés (terítő és prés), amelyen az új SWISS KRONO OSB bright lapot állítanak elő. Ez dekoratív, világos felületű OSB lap, amely a hagyományos építőipari felhasználása mellett, igényes belső építészeti célokra is alkalmas. Az új SWISS KRONO OSB lapot elsősorban a hazai és a környező országok piacain értékesítésíti a cég, s így termékeivel a SWISS KRONO ismételten képviselteti magát a régióban. A kiváló minőségű áruval lehetőség nyílik  nyugat- és délkelet-európai, valamint - a specialitásokkal -  ázsiai piacok elérésére is.

 

 

 

A késztermék raktárban a rakatokon a fenti felirat volt látható.

 

Kínában gyakrabban használnak OSB-t dekorációs célokra, mint Európában. A SWISS KRONO OSB bright a maga attraktív, világos felületével, ideális erre. A magyar gyár Japánban, különleges Anti-Slip (csúszásmentes) felülettel gyártott SWISS KRONO OSB-t értékesít. Az így gyártott termék megfelel a Japánban elvárt magas minőségi követelményeknek is. 

 

Fotó: Balázs Attila / SWISS KRONO Kft.

 

Az első SWISS KRONO OSB bright lapot a teszt során már 2016. júniusában legyártották.

A termék rendelkezik CE tanúsítvánnyal, a DIN EN 13986-nek megfelelően, 100 %-ban formaldehidmentes kötőanyaggal gyártják. Mutatós, világos felületének köszönhetően, a hagyományos szerkezeti felhasználási területek mellett, tökéletesen alkalmas látvány és dekorációs célokra is a belsőépítészetben.

A SWISS KRONO OSB bright lapok világos színét, a nyárfa felhasználásának köszönheti. A lapok emisszió-szegények és egészségre érzékeny területeken is alkalmazhatóak. A ContiFinish® eljárással gyártott OSB lapok teherhordó célokra, nedves körülmények között is kiválóan alkalmazhatók. A tetőfelületeken felhasználásnál az Anti-Slip felülettel gyártott SWISS KRONO OSB lapokat ajánlja a Swiss Krono.

 

SWISS KRONO OSB bright alkalmazási területei:

- Fal-, tető- és mennyezetburkolás

- Födémeknél járófelületnek

- Faszerkezetként családi házakban

- Ipari tartószerkezet kiegészítésénél

- Hétvégi házak, nyaralók gyártásához

- Tetőborításnál, mely nagyobb biztonsági intézkedéseket követel meg

- Óvodák, kórházak, iskolák építéséhez

- Padlók, bútorok, belső építészet

- Dekoratív belsőépítészet

- Csomagoló ipar

 

A SWISS KRONO TEC AG vezetésének és az építési munkálatok projektvezetőjének, dr. Matthias Iredinek az irányítása alatt, az elmúlt kilenc hónapban 1.600 gépszerelő dolgozott azon, hogy az egykori faforgácslapgyár helyén ismét termelés induljon el. Hendrik Hecht, ügyvezető úr, a projekt megálmodója nagyon örül, hogy elindult a SWISS KRONO OSB bright lapok termelése és ezzel együtt annak is, hogy jövőre nézve, ígéretes lehetőségek adódnak a magyar telephely számára.

A magyar gyárat a legmodernebb Siempelkamp gyártmányú gépekkel szerelték fel. A SWISS KRONO, a niederrhein-i gyártótól már a negyedik OSB gyártósorát rendelte meg. A SWISS KRONO instrukciói alapján a Siempelkamp leányvállalatával, a Sicoplan céggel közösen tervezte meg a berendezést. A 8. generációjú, 28,8 m-es ContiRoll® présre többek között jellemző a pontosság, a felületen egyenletes nyomáselosztás és a költségtakarékos hatékony termelés.

A Prod-IQR.maintenance és a Prod-IQR.quality irányítástechnikai rendszerek speciális automatizálisi technológiával biztosítják a megbízható működést. "A legmodernebb technikával felszerelve gyártunk SWISS KRONO OSB bright lapokat. A folyamatos ContiRollR présnek köszönhetően, az ügyfeleink magas minőségi elvárásainak eleget tudunk tenni és a SWISS KRONO GROUP össztermelési mennyisége az eddigi kb. 1,5 millió köbméterről egy ötöddel bővülhet" - hangsúlyozta elégedettséggel Seregi Barnabás, a magyarországi SWISS KRONO Kft. ügyvezetője.

A gyártható lapok vastagsága: 6-40 mm, szélessége: 2.450-2.820 mm, hossza: 4.800-6.300 mm. A lapsűrűség: 570-660 kg/m3

A gépsor kapacitása: napi 1.060 m3, illetve évi 300.000 m3 OSB.

 

SWISS KRONO az OSB/3 bright három fajtáját fogja gyártani: az alap terméket, a csúszásmentest és a csiszoltat. Az ezekhez tartozó táblaméret és vastagság kombinációk és a részletes műszaki tulajdonságok irán a gyártónál kell érdeklődni.

 

A SWISS KRONO Kft. ügyvezetői:

 

Hecht Hendrik

A SWISS KRONO GmbH Deutschland ügyvezető igazgatója, A SSWISS KRONO TEX GmbH & Co. KG ügyvezető igazgatója, A SWISS KRONO Kft. Magyarország ügyvezető igazgatója

Született: 1972-ben.

Üzemgazdaságtani tanulmányait a Montpellier-i Egyetemen (Franciaország) és a Potsdami Egyetemen végezte.

2000-2003 Cégvezető, igazgatósági asszisztens a KRONOTEX GmbH-nál.

2008-2012 Ügyvezető igazgató a T.O.V. Kronoukraine cégnél.

2003 óta az INTERSPAN Kft., ill. a SWISS KRONO Kft. Magyarország ügyvezető igazgatója.

2012 óta a KRONOPLY GmbH, ill. a SWISS KRONO GmbH és a KRONOTEX GmbH & Co. KG, ill. a SWISS KRONO TEX GmbH & Co. KG ügyvezető igazgatója.

 

Seregi Barnabás

A SWISS KRONO Kft. Magyarország ügyvezető igazgatója

Született: 1968-ban.

Bachelor tanulmányok elektromos és elektronikus mérnöki szakon, MBA (Master of Business Administration) tanulmányok a Budapesti Corvinus Egyetemen.

1995-2011 Vállalatvezető / Sales Manager az INTERSPAN Kft.-nél.

2011-2015 Real Estate Agency Franchise Partner az Otthon-Centrumnál.

2015 óta az INTERSPAN Kft., ill. a SWISS KRONO Kft. Magyarország ügyvezető igazgatója.

 

Kázmér Szilárd

A SWISS KRONO Kft. Magyarország ügyvezető igazgatója.

Született: 1975-ban.

Tanulmányokat folytatott a Miskolci Egyetem Gazdasági és műszaki mérnöki karán és a a Nyugat-magyarországi Egyetem Erdőmérnöki Karán.

1996-2012 Az INTERSPAN Kft. vezérigazgatója.

2013 a F.I.T. Timber Growth Fund Ltd. farostlemez-osztály vezetője.

2014-2015 A RONOFRANCE SAS karbantartási osztály vezetője.

2015 óta az INTERSPAN Kft., ill. a SWISS KRONO Kft. Magyarország ügyvezető igazgatója.

 

 

Végül egy film a gyár felépítéséről, hiszen ezzel a filmmel kezdődött a gyáravatás ünnepsége.

 

Szerkesztette: Mőcsényi Miklós az
MTI (hvzs\gfp) közlemény,
a Swiss Krono sajtóanyag
és a helyszín alapján
Fotó: Mőcsényi Miklós,
illetve a képaláírás szerint,
a 3 ügyvezető fotója: Swiss Krono.

 

Dunaker Kft - Alapítva 1986

LEITZ Hungária Szerszám Kft

Erdészeti gépek, eszközök, muszerek, kiegészítok kereskedelme.

FATUDAKOZÓ - az online faipari cégtár




 A FATÁJ lapot kiadja a FAGOSZ
Minden jog fenntartva. All rights reserved.