FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken. Beszámolók, riportok, sajtószemle, ...
FELIRATKOZÁS FATÁJ-Online hírlevélre.
Kérem jelezze szakterületét, cégét, annak kapcsolóit.
Hivatkozás:
Ha felhasználja bármely cikket a FATÁJ-ból, hivatkozzon rá annak kapcsolójával is.

STIHL - nemzedékekre tervezve

FATUDAKOZÓ 5 éves a jelenlegi rendszer - segítünk keresni
Faipari gépek -> Stonewood Kft
HUNNIA FAGÉP - Jó magyarnak lenni!
FORMANCE Kft
FATÁJ nyitólap
FATÁJ archívum:

FATÁJ-online
médiaajánlat
pdf

FAGOSZ, Fagazdasági Országos Szakmai Szövetség
A FAGOSZ a FATÁJ kiadója.

Husqvarna Magyarország Kft - Erdészeti és kertészeti gépek kereskedelme. HUSQVARNA, JONSERED, PARTNER, GARDENA.

FAGOSZ filmtár a Hazai Erdésznél

Nemzeti kincsünk az erdő - 40 kisfilm

Erdészeti és Faipari Dolgozók Szakszervezete

Magán Erdotulajdonosok és Gazdálkodók Országos Szövetsége

Országos Erdészeti Egyesület

Hobbi Faesztergálás


Dr. Gerencsér Kinga: Fafeldolgozás mobil szalagfűrésszel
(A 2002-ben megjelent kiadvány online változata.)

Keres egy céget, intézményt, iskolát? Kezdje itt:
fatudakozo.hu
woodinfo.hu
woodinfo.eu
Akác
termékek
Magyar-
országról:
hungarobinia.hu
FAIPARI, ERDÉSZETI
apróhirdetések
DÍJMENTESEN

FAIPARI, ERDÉSZETI
szakkönyvek

2016-12-14

Tovább nő a kereslet az NymE SKK-n végző mérnökök iránt

Óriási lehetőségeket tartogatnak a mérnöki szakmák azoknak, akik most tervezik saját vagy gyermekük pályaválasztását. A Sopronban végzetteket biztos állás várja: ez az egyik fő üzenete az idei második, Simonyi Károly Műszaki, Faanyagtudományi és Művészeti Karon megrendezett állásbörzének.

Megosztás:
Megosztás a Facebook-on

 

 

 

Fél évvel ezelőtt még 26, december 7-én már 36 cég részvételével zajlott a Karon a FAGOSZ, az MBFSZ, az OAFSZ és a PANFA Akkreditált Innovációs Klaszter támogatásával tartott állásbörze, amelyre százötven nyitott pozícióval érkeztek a karrierlehetőséget kínáló vállalatok. "Már a szervezésnél kiderült, hogy óriási érdeklődés fogja övezni az idei második állásbörzét a vállalatok, vállalkozások részéről" - mondta Pakainé Dr. Kováts Judit tanszékvezető egyetemi docens, a rendezvény főszervezője. "A kis- és közepes vállalatoktól a nagyvállalatokon keresztül egészen a multinacionális cégekig érkeztek kiállítók szerte az országból, ami arra utal, hogy a szakmának szüksége van olyan mérnökökre, akiket a Karunk képez."

 

 

 

Biztos állás várja a szektorban a friss diplomásokat

 

Dr. Alpár Tibor dékán szerint a következő évtizedben a mérnöki területeken nagy lesz a kereslet a Sopronban végzettek iránt: "Becsléseink szerint ma már évente legalább két-háromszor annyi hallgatót tudna felvenni a piac a Simonyi Karról, mint ahányan végeznek. Az ágazat fellendült, a megszaporodó feladatokhoz komplex tudással rendelkező szakembereket keresnek a vállalatok. A piaci előnyünk pont ebben rejlik: a tervezéstől a kivitelezésen keresztül a gyártástechnológiáig és a folyamatmérnöki feladatokig komplex oktatási rendszerben gondolkozunk, bevonjuk a hallgatókat a műhelymunkákba és projektekbe. A tapasztalataink alapján végzettjeink gond nélkül el tudnak helyezkedni bármely hazai vagy nemzetközi vállalatnál." Mindez pedig azt jelenti, hogy a Karon frissen végzett faipari mérnököket, mechatronikai mérnököket, informatikusokat, belső építészeket, grafikusokat és ipari termék és formatervező mérnököket biztos állás várja a piacon.

 

 

Az érdeklődés nem véletlen: az iparág a néhány évvel ezelőtti megtorpanás után fellendülőben van, a faipari ágazatban felső vagy középfokú szakképesítéssel összességében több ezer szakemberember tudna elhelyezkedni. A faipari klaszterbe tömörült cégek, vállalatok figyelemmel kísérik a Simonyi Károly Kar képzéseit, igényt tartanak a hallgatókra és a friss diplomás szakemberekre is. A Kar és az ipari szereplők már korábban is szoros kapcsolatot ápoltak: a ma futó és frissen indított képzéseket a munkaerőpiac szereplőivel együttműködve a valós igényekhez igazították, a bázisiskolai rendszer kialakításával pedig már a szakoktatástól egészen a kamarai jogosultságot biztosító posztgraduális képzésekig teljes vertikumban folyik a jövő mérnökeinek képzése Sopronban.

 

 

Hosszú távra terveznek a cégek

 

Schmidt Katalin, a Pannon Fa- és Bútoripari Klaszter elnöke, a Lignomat Kft. ügyvezető igazgatója szerint a foglalkoztatással kapcsolatos szakmai kérdések sok izgalmat tartogatnak még. Nagy szüksége van az iparágnak a minőségi, jól képzett munkaerőre, a jövő nagy kihívása pedig, hogy a fiatalok már középiskolás korban megismerjék és megszerethessék az említett pályák szépségét. A szakember úgy látja, a mai fiatalokban megvannak azok a plusz készségek és képességek, amelyekkel biztosan meg tudják találni a helyüket a szakmában. A Lignomat Kft.-nél több pozícióba is várják a jelentkezőket, az elvárásokkal kapcsolatban pedig kiemelte: a cég filozófiájának megfelelően a hosszú távú perspektívában gondolkozó, dolgozni és fejlődni vágyó fiatalokat keresik.

 

 

Hallgatóknak és vállalatoknak is előnyt jelent a duális képzés

 

A faipari vállalatok már felismerték a duális képzésben rejlő lehetőségeket, amely ugyan több energia-befektetést igényel a hagyományos képzéssel szemben, azonban a hallgatóknak az életpályamodell, az anyagi függetlenség és a munkatapasztalat jó lehetőséget jelenthet egy tudatos jövő építésre. Többek között a Kertáról érkezett Lumber-Fa Kft. tervei között is szerepel a duális képzéshez csatlakozás, a jelenleg nyitott pozíciókkal kapcsolatban pedig elmondták: a diploma nem alapfeltétele a felvételnek, ennél is fontosabb a szaktudás, a szakma szeretete, a gyakorlatiasság és rátermettség. Az állásbörze kitűnő lehetőséget kínál arra, hogy a vállalat és a pályázók megismerkedjenek egymással, az első benyomás kiemelkedő jelentőségű - később azonban több körös felvételi eljáráson is tesztelik a jelentkezők szakmai ismereteit.

 

Szakmai gyakorlatra és  teljes munkaidős állásra is várják a jövő mérnökeit

 

A GYSEV Zrt. Humán Erőforrás Szervezetének szakemberei úgy látják, a hozzájuk érkező fiatalok tudatosan keresnek állást, érdeklődésük középpontjában a hosszú távú karrierlehetőségek állnak. A GYSEV-nél jelenleg többek között gépész és villamosipari végzettségű területekre várják a jelentkezőket, nem csak "full time" állásra, hanem szakmai gyakorlatra is. Az ideális munkavállalóval kapcsolatban elmondták: a cég alapértékei közé tartozik a jövőorientáció, a siker- és tudásközpontúság, ennek megfelelően nyitott, kreatív, rendszerben és folyamatokban gondolkodni tudó munkavállalókat keresnek.

 

 

Szerteágazó mérnöki lehetőségek itthon és a nagyvilágban

 

Az állást kínálók sora bizonyítja: Sopron nem csak azoknak jelent perspektívát, akik faipari mérnökként képzelik el jövőjüket. Bár a világban zajló ökológiai változások, az előtérbe kerülő megújuló energiaforrások és építőanyagok következményeként a jövő egyik legfontosabb iparága kétségkívül a faipar lesz, a Simonyi Károly Karon azok is megtalálják a számításaikat, akik grafikusként, ipari termék- és formatervezőként, informatikusként, vagy épp mechatronikai mérnökként tervezik a jövőjüket és az autóiparban, a logisztikai vagy épp a kommunikációs szektorban helyezkednének el. Mindezt kitűnően bizonyítja, hogy az idei második állásbörzén már olyan vállalatok is csatlakoztak a kiállítók egyre bővülő sorához, mint az Ericsson Magyarország Kft., a GYSEV Zrt., az Autoliv Kft. vagy az AUDI Hungaria Motor Kft., akik több mint 60 nyitott pozícióval érkeztek Sopronba.

 

Képek, szöveg: Iszak Noémi

 

Dunaker Kft - Alapítva 1986

LEITZ Hungária Szerszám Kft

Erdészeti gépek, eszközök, muszerek, kiegészítok kereskedelme.

FATUDAKOZÓ - az online faipari cégtár
 A FATÁJ lapot kiadja a FAGOSZ
Minden jog fenntartva. All rights reserved.