FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken. Beszámolók, riportok, sajtószemle, ...
FELIRATKOZÁS FATÁJ-Online hírlevélre.
Kérem jelezze szakterületét, cégét, annak kapcsolóit.
Hivatkozás:
Ha felhasználja bármely cikket a FATÁJ-ból, hivatkozzon rá annak kapcsolójával is.

STIHL - nemzedékekre tervezve

FATUDAKOZÓ 5 éves a jelenlegi rendszer - segítünk keresni
Faipari gépek -> Stonewood Kft
HUNNIA FAGÉP - Jó magyarnak lenni!
FORMANCE Kft
FATÁJ nyitólap
FATÁJ archívum:

FATÁJ-online
médiaajánlat
pdf

FAGOSZ, Fagazdasági Országos Szakmai Szövetség
A FAGOSZ a FATÁJ kiadója.

Husqvarna Magyarország Kft - Erdészeti és kertészeti gépek kereskedelme. HUSQVARNA, JONSERED, PARTNER, GARDENA.

FAGOSZ filmtár a Hazai Erdésznél

Nemzeti kincsünk az erdő - 40 kisfilm

Erdészeti és Faipari Dolgozók Szakszervezete

Magán Erdotulajdonosok és Gazdálkodók Országos Szövetsége

Országos Erdészeti Egyesület

Hobbi Faesztergálás


Dr. Gerencsér Kinga: Fafeldolgozás mobil szalagfűrésszel
(A 2002-ben megjelent kiadvány online változata.)

Keres egy céget, intézményt, iskolát? Kezdje itt:
fatudakozo.hu
woodinfo.hu
woodinfo.eu
Akác
termékek
Magyar-
országról:
hungarobinia.hu
FAIPARI, ERDÉSZETI
apróhirdetések
DÍJMENTESEN

FAIPARI, ERDÉSZETI
szakkönyvek

A pdf-ekhez az Acrobat Reader itt tölthető le:


2016-12-15

Népszerű a fa az építőipar és az energiatermelés miatt

Az összes fakitermelésből származó termék termelése nőtt az elmúlt hat évben, míg a kereskedelem volumene valamelyest mérséklődött, összegezte a piaci trendeket az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezete (FAO). A növekedés az ázsiai gazdaságoknak, az Egyesült Államok építőiparának és a bioenergia-igénynek tudható be.

Megosztás:
Megosztás a Facebook-on


Mindeközben a fából és papírból készült termékek nemzetközi kereskedelmi értéke 236 milliárd dollárra csökkent tavaly a 2014-es 267 milliárd dollárhoz képest.

 

Népszerű a pellet

 

A megújuló energiához kapcsolódó célkitűzések miatt felfutóban van a bioenergia Európában, ami a pelletgyártásban tízszeres növekedést indukált az elmúlt tíz évet vizsgálva. A globális adatokat tekintve 2015-ben 28 millió tonna pelletet állítottak elő, 47 %-kal többet, mint 2012-ben.

 

Ebből csak a balti államok része 3 millió, és ezzel megelőzték Németországot és Kanadát is, és a világ második legnagyobb pelletelőállító térségévé léptek elő az Egyesült Államok után. Észtország, Lettország és Litvánia a világon előállított pellet 11 %-át gyártják és a globális kereskedelemből 17 %-ban részesednek.

 

A pellet iránti kereslet leginkább kontinensünkön és Észak-Amerikában jelentős: az Egyesült Államok és Kanada együttesen a teljes pelletgyártás majdnem 40 %-ért felelnek, míg az Egyesült Királyság, Dánia és Olaszország az előállított pellet mintegy 80 % szívják föl.

 

Gyors növekedés az OSB lapoknál

 

Az úgynevezett OSB lapról (oriented strand board) először közölt információt a FAO, és mindjárt 7 %-os növekedést regisztrált, ami kétszerese a hagyományos fa építőlapokénak.

Az OSB lap egy préselt faforgácslap, melyet jellemzően az építőipar használ. Észak-Amerikában a 90-es években futott fel és terjedőben van Európában is.

 

Az elektronikus média is közbeszól

 

A grafikai célra (nyomtatásra és írásra) szánt papír előállítása tavaly 3 millió tonnára zsugorodott - ez 1999 óta nem volt ilyen alacsony. A trend egyértelműen tükrözi az elektronikus média térhódítását, ami eleinte Észak-Amerikában és Európában volt domináns, de most már a világon mindenhol megfigyelhető.

 

Ezzel szemben terjed az újrahasznosított papír. Ebből évente 225 millió tonnát használnak, ami a papíralapanyag több mint a felét teszi ki. Ez 2013-hoz viszonyítva 4 %-os, 2000-hez képest azonban már 54 %-os emelkedést jelent.

Több mint száz év adatai

 

A FAO évkönyvet a szervezet alapítása óta, 1947 óta adják ki minden évben. A fakitermelésből származó termékek adatait 1961 óta követik nyomon, ezek teljes egészében elérhetők a megújult FAOSTAT adatbázisban. Emellett digitalizálták és online hozzáférhetővé tették Európa és Észak-Amerika fatermelés és -keresdelmi statisztikáit, amit 1913 óta vezetnek.

 

Forrás: FAO

 

Dunaker Kft - Alapítva 1986

LEITZ Hungária Szerszám Kft

Erdészeti gépek, eszközök, muszerek, kiegészítok kereskedelme.

FATUDAKOZÓ - az online faipari cégtár
 A FATÁJ lapot kiadja a FAGOSZ
Minden jog fenntartva. All rights reserved.