FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken. Beszámolók, riportok, sajtószemle, ...
FELIRATKOZÁS FATÁJ-Online hírlevélre.
Kérem jelezze szakterületét, cégét, annak kapcsolóit.
Hivatkozás:
Ha felhasználja bármely cikket a FATÁJ-ból, hivatkozzon rá annak kapcsolójával is.

STIHL - Nemzedékekre tervezve

Mátyás Fakereskedo Kft
METAMOB - akciós MetaGO ajánlata
HUNNIA FAGÉP - Jó magyarnak lenni!
Faipari gépek -> Stonewood Kft
FATÁJ nyitólap
FATÁJ archívum:

FATÁJ-online
médiaajánlat
pdf

FAGOSZ, Fagazdasági Országos Szakmai Szövetség
A FAGOSZ a FATÁJ kiadója.


FAGOSZ filmtár a Hazai Erdésznél

Nemzeti kincsünk az erdő - 40 kisfilm

Erdészeti és Faipari Dolgozók Szakszervezete

Magán Erdotulajdonosok és Gazdálkodók Országos Szövetsége

Országos Erdészeti Egyesület

Hobbi Faesztergálás


Dr. Gerencsér Kinga: Fafeldolgozás mobil szalagfűrésszel
(A 2002-ben megjelent kiadvány online változata.)

Keres egy céget, intézményt, iskolát? Kezdje itt:
fatudakozo.hu
woodinfo.hu
woodinfo.eu
Akác
termékek
Magyar-
országról:
hungarobinia.hu
FAIPARI, ERDÉSZETI
apróhirdetések
DÍJMENTESEN

FAIPARI, ERDÉSZETI
szakkönyvek

2017-04-26

Rendezvénysorozat Széchényi Zsigmond halálának 50. évfordulója alkalmából

Áprilisban a magyar vadászati kultúra kimagasló alakjára, Széchényi Zsigmondra emlékeztünk.

Megosztás:
Megosztás a Facebook-on

 

Gróf Széchényi Zsigmond a Fejér megyei Sárpentelén gyermekeskedett. Itt tanult meg édesapja szárnyai alatt vadászni. Az írói vénával megáldott vadász könyveinek köszönhetően vált elfogadottá a hazai vadászirodalom. A kastélynak, melyben egykor élt, mára nyoma sincs, csak egy emlékkő és a kápolnatemető kertjében nyugvók nevei emlékeztetnek a régmúlt időkre.

 

 

 

A híres vadász, utazó, író halálának 50. évfordulójának alkalmából ünnepélyes rendezvénysorozatot szerveztek. A megemlékezés április 19-én irodalmi esttel vette kezdetét, amelyet a Vörösmarty Társaság tartott. Április 22-én a Fejér Megyei Természetbarát Szövetség és a Székesfehérvár Városi Természetbarát Szövetség "Széchényi Zsigmond emléktúrát" szervezett az érdeklődők számára.

 

 

A szombati megemlékezés alkalmából a Szent Kereszt felmagasztalása templom sírkertjében, a szülők sírja mellett a VADEX Mezőföldi Zrt., a Fejér Megyei Önkormányzat és az OMVK Fejér Megyei Szervezete emlékkeresztet állított. A díszes, tölgyfából készült emlékművet Spányi Antal megyés püspök áldotta meg. A rendezvényen díszvendégként köszönthették Gróf Széchényi Zsigmondné Mangi nénit, a neves magyar író, vadász feleségét.

 

 

A megemlékezés alkalmából Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes üdvözlő levelét hallgathatták meg a résztvevők, aki így fogalmazott köszöntőjében: "A 20. század második felének történelme igen hálátlanul bánt el kései utódával s mindazzal az ősi hagyománnyal, amit Széchenyi Zsigmond képviselt. A sárpentelei szülői ház is rommá lett. Ő maga pedig egyszeriben nincstelenné és osztályidegenné vált. De tartását nem vehették el tőle, mindhalálig hű fia maradt hazájának. Öröm és megtiszteltetés, hogy egykori hűséges társa, örökségének megtartója, felesége, Mangi néni megtiszteli a vadászokat és együtt emlékezik velünk férje halálának 50. évfordulóján..."

 

 

 

 

A felolvasást követően Ugron Ákos, helyettes államtitkár köszöntője következett, majd Széchenyi Zsigmond helyi kötődését kiemelve emlékezett Dr. Molnár Krisztián, a Fejér Megyei Közgyűlés elnöke. A megemlékezés koszorúját a VADEX Mezőföldi Zrt. nevében Majoros Gábor vezérigazgató úr, valamint Kisteleki Péter és Balsay Miklós nyugalmazott vezérigazgató urak helyezték el a kereszt lábánál.

 

 

A templom közelében található emléktáblánál L. Simon László, országgyűlési képviselő úr beszédében a gróf írói munkásságára emlékezett. Az emléktáblát a Földművelésügyi Minisztérium nevében Ugron Ákos Gábor helyettes államtitkár úr, a Fejér Megyei Önkormányzat nevében Dr. Molnár Krisztián elnök úr, az OMVK Fejér Megyei Szervezete nevében Pechtol Lajos és Pechtol János, a Fejér megyei Széchenyi Zsigmond Vadásztársaság nevében Sénik István úr, valamint a Székesfehérvár Városi Természetbarát Szövetség nevében Asbóth Katalin , a Fejér megyei Természetbarát Szövetség nevében pedig Durmitsné Baizs Rózsa koszorúzta meg.

Az emléknap alkalmából több mint száz meghívott és az esemény iránt érdeklődő látogató érkezett az ünnepélyes megemlékezésre. A Bakony Vadászkürt Egylet kürtszólójával kísérte végig a rendezvényt. A megemlékezést április 25-én "Széchényiek Sárpentelén" című tudományos konferenciával zárták, amelyet a Magyar Nemzeti Levéltár Fejér Megyei Levéltára szervezett.

Forrás: VADEX

 

 

Április 22-én Sárpentelén került sor a Gróf Széchenyi Zsigmond halálának 50. évfordulójára rendezett megemlékezésre a Szent Kereszt Felmagasztalása templom sírkertjében és a mellette lévő "Holfelder-ház" udvarán. A rendezvényen beszédet mondott Ugron Ákos Gábor állami földekért felelős helyettes államtitkár és L. Simon László országgyűlési képviselő. A díszvendég Gróf Széchenyi Zsigmondné, Mangi néni volt.

 

 

PFIFFER BÚTOR

KUHN Rakodógép Kft

Dunaker Kft - Alapítva 1986

LEITZ Hungária Szerszám Kft

Erdészeti gépek, eszközök, muszerek, kiegészítok kereskedelme.

FATUDAKOZÓ - az online faipari cégtár




 A FATÁJ lapot kiadja a FAGOSZ
Minden jog fenntartva. All rights reserved.