FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken. Beszámolók, riportok, sajtószemle, ...
FELIRATKOZÁS FATÁJ-Online hírlevélre.
Kérem jelezze szakterületét, cégét, annak kapcsolóit.
Hivatkozás:
Ha felhasználja bármely cikket a FATÁJ-ból, hivatkozzon rá annak kapcsolójával is.

STIHL - Nemzedékekre tervezve

Mátyás Fakereskedo Kft
METAMOB - akciós MetaGO ajánlata
HUNNIA FAGÉP - Jó magyarnak lenni!
Faipari gépek -> Stonewood Kft
FATÁJ nyitólap
FATÁJ archívum:

FATÁJ-online
médiaajánlat
pdf

FAGOSZ, Fagazdasági Országos Szakmai Szövetség
A FAGOSZ a FATÁJ kiadója.


FAGOSZ filmtár a Hazai Erdésznél

Nemzeti kincsünk az erdő - 40 kisfilm

Erdészeti és Faipari Dolgozók Szakszervezete

Magán Erdotulajdonosok és Gazdálkodók Országos Szövetsége

Országos Erdészeti Egyesület

Hobbi Faesztergálás


Dr. Gerencsér Kinga: Fafeldolgozás mobil szalagfűrésszel
(A 2002-ben megjelent kiadvány online változata.)

Keres egy céget, intézményt, iskolát? Kezdje itt:
fatudakozo.hu
woodinfo.hu
woodinfo.eu
Akác
termékek
Magyar-
országról:
hungarobinia.hu
FAIPARI, ERDÉSZETI
apróhirdetések
DÍJMENTESEN

FAIPARI, ERDÉSZETI
szakkönyvek

2017-05-29

KEFAG Zrt. kulcsosházat avatott Solton

Május 26-án avatták fel a KEFAG Zrt. kulcsosházát, melyet a Solti Csemetekert használaton kívüli leromlott műhely és irodaépületéből alakítottak át.

Megosztás:
Megosztás a Facebook-on

 

Először Sulyok Ferenc, a KEFAG Zrt. vezérigazgatója köszöntötte az avatási ünnepre egybegyűlteket a Solti Csemetekertben felújítással létrehozott új kulcsosház avató ünnepségén. Köszöntötte a természetjárókat és a leendő természetjárókat, s megköszönte a jó időt, amit magukkal hoztak.

A "Bejárható Magyarország Program" több alapot feltételez. Az alföldi emberek vendégszeretete, mint erős alap közismert, ez azonban kevés a Program sikeréhez. Ahhoz mint lépőkövek szükségesek a megfelelő szálláshelyek, találkozási pontok, hogy közvetíthessük mi erdészek a környezet, az egészséges életmód tiszteletét, szeretetét.

A KEFAG működési területének nyugati végvárában, Solton vagyunk: A Kiskunság peremén, a Duna mentén, a nagyon fontos gazdasági objektumunk, a Solti Csemetekertünk szomszédságában. Szimbolikus üzenet a jövőnek: erdészeti csemetekert mellé kívánjuk csalogatni a vendégeket, ez is közrejátszott abban, mikor kollegákkal ötleteltünk azon: hol is tervezzünk, hozzunk létre új szálláshelyet a Kiskunságban, illetve annak peremén. Egyik választásunk erre a helyszínre esett.

Itt korábban egy igazi lepukkant szocreál lapostetős használaton kívüli műhely és irodaépület állt. Úgy gondoltuk: nagyon jó elhelyezkedésű ingatlan, méltó lenne, ha megújítanánk. Azonban nem várt akadályokba ütköztünk: Duna árterén, Natura 2000 területen a hatályos szabályozási terv szerint változtatási tilalom volt érvényben, ami hideg zuhanyként érte a jó ötleten felbuzdult kis csapatunkat. Nem adtuk föl és ebben nagyon nagy segítséget kaptunk a helyiektől. Külön kiemelem Solt város polgármesterét, jegyzőjét, a képviselő testületet, akik pártállástól függetlenül támogatták azt: keressük meg az arany középutat, hogy a szabályozási terv módosításával ne ezt a szocreál állapotot hagyjuk itt az idők végezetéig.

 

 

Ahogy a hátam mögötti épület is mutatja: sikerült ezt elérni és bízom abban, hogy ennél jóval többet is lehet. Ugyanis azzal, hogy faltörő kosként a KEFAG Zrt. a helyi szabályozási tervet módosította, ezzel kiengedtük a szellemet a palackból. Akár újabb turisztikai beruházások is megvalósulhatnak itt a Duna árterén. Nem volt egyszerű feladatunk a tervezéstől kezdve, figyelemmel a szabályok merevségére. Így külön köszönettel tartozom tervezőnknek Tóthné Szigeti Ágotának; köszönet illeti a kivitelezőket a kecskeméti Bau-General Kft kollektíváját. Természetesen kollégáimat is nagy köszönet illeti, akik ebben tevékenyen részt vettek, munkájuk komoly elismerést érdemel. Semmi sem működik megfelelő ellenőrzés nélkül, nem hagyom ki műszaki ellenőrünket sem Markó urat, köszönöm az ő munkáját is.

Megvalósult ez a kulcsos ház, melyhez az Földművelésügyi Minisztérium 30 millió Ft tőkeemelést adott, s ehhez társaságunk 52 M Ft saját erőt tett, így nettó 82 M Ft-ból hoztuk létre, amit az ünnepi beszédet követően mindenki megcsodálhat. 303 m2 hasznos alapterületen szolgáljuk a természetjárókat, legyenek erdészek, vadászok, túrázók, horgászok, s véletlenül se utolsó sorban - érsek úrra tekintve - a zarándokok, mint kiemelt potenciális vendégkörünkre is felhívnám a figyelmet.

A kulcsosház helyszínének kiválasztásánál szempont volt a térség és ezen helyszín előnyös elhelyezkedése. Innét 3 km-re van a Magyar Zarándokút egy szakasza. A Duna töltésén vezet az EuroVelo-6 nemzetközi kerékpárút. Amint kifordulunk itt az 52-es főútra, keresztezzük a Dunaföldvárt Solttal összekötő kerékpárutat, és a vízi sportok adta előnyöket sem felejteném ki e felsorolásból.

 

 

Nem akartuk túlzsúfolni ezt az épületet: mindössze 12 férőhelyet hoztunk létre a hatalmas épületben. 4 szoba: 2 négyágyas, 2 kétágyas. Ugyanakkor a társalgóban több mint 30-an kényelmesen elférhetnek.

Ezzel a kulcsosházzal a KEFAG Zrt. a nyolcadik szálláshelyét hozta létre a Kiskunságban és térségében, így összesen 213 fő számára biztosítunk pihenési lehetőséget. Minden természetszeretőnek kívánom, hogy megelégedéssel használják, vegyék igénybe szolgáltatásunkat, szálláshelyünket.

 

Eztán dr. Bitay Márton Örs államtitkár mondta el avató beszédét.

Tegnap volt alkalmam a Köztársasági Elnöki Hivatalban járnom, ahol az új Erdőtörvénnyel kapcsolatban beszélgettünk. Ennek során szóba került, hogy mely munkákat látnak el az erdészek, s a végén megállapítottuk, hogy ami a közigazgatási belterületen kívül van, azt mind az erdészek csinálják. Erre kérdezte beszélgető partnerem: ezek szerint mindenhez értenek? Erre eszembe jutott a székely vicc: mindenhez is!

A közjóléti funkciókhoz is így kezdtünk el érteni. Senkinek sem az volt a végzettsége, hogy turistaházakat építsen, egyetemi tanulmányaik során nem arra gondoltak, hogy tömegével közjóléti funkciókat fognak létesíteni. Hála a jó Istennek megváltozott a világ. Itt a mögöttem lévő képen is a homo-szovjetikusz maradványa látható bal oldalon és az újkori Magyarország lábnyoma pedig itt a jobb oldalon. Bele kellett tanulni ezekbe a munkákba, s hála a jó Istennek, egyre több olyan feladatot látnak el a magyar erdőgazdaságok, melyek nem az alaptevékenységükhöz tartoznak. Annak idején Sopronban nem ezt tanulták az egyetemen, de mégis belejöttek. Így jött a csillagvizsgáló, kilátók, csónakházak, bicikli tárolók. Az esőbeálló, az útépítés, a kisvasút már régen is hozzá tartozott az erdész munkájához. Mára pedig több tucat ilyen kiránduló központot adtunk át.

Ez igen jó helyen van a zarándokút, a bicikliút, a vízi turizmus szempontjából és sok szép látványosság van itt a környéken. Nagyon bízunk benne, hogy ezeket a látványosságokat a magyar emberek az ilyen turistahelyek útba ejtésével látogatják meg. A számok az ilyen átadó ünnepségen talán nem annyira érdekesek, így csak röviden: több mint 15 Md Ft értékben készültek már hasonló közjóléti beruházások, melyeket azok az erdőgazdaságok végezték, melyekről sok negatív véleményt hallhattunk, de ez érdekes módon nem került bele a sajtóanyagokba, ahogy az sem, hogy ezen összeg döntő többségét saját maguk állítják elő, a saját eredményükből fordítják e célra. Sajátjuk alatt persze értsük: mindannyiunké, hiszen állami tulajdonról van szó. Mégis a cég által megtermelt nyereségből valósulnak meg ezek a beruházások.

Azt kívánom magunknak, hogy még jó sok ilyen átadáson kelljen izzadjunk ilyen meleg szép kora-nyári napon, s mindenkit bíztatok arra, hogy nézzék meg ezeket a látogató helyeket. A bakancsos turizmus árképzésébe illeszkedő, nem magas árfekvésű, nem nehezen megközelíthető, nem elérhetetlen terület. Nyitott állami erdő, nyitott közjóléti funkció.

Nagyon örülök annak, hogy a Földművelésügyi Minisztérium pénzzel, segítséggel, tapasztalattal hozzájárulhatott ehhez a közjóléti létesítményhez is. Remélem nagyon sokan fogják használni ezt a turistaházat is. Gratulálok mindenkinek, aki részt vett ebben a munkában.  

 

A köszöntők sorát Kalmár Pál, Solt város polgármestere folytatta, majd Sulyok Ferenc, Bitay Márton és Kalmár Pál elvágták a nemzeti szín szalagot, végül dr. Bábel Balázs, kalocsa-kecskeméti érsek megáldotta az épületet.

 

 

A felszólalások előtt, illetve közben a solti Vécsey Károly Általános Iskola és AMI fúvós zenekara zenélt, illetve Szabó Kocsis Zsuzsanna, a KEFAG Zrt. munkatársa énekelt.

 

 

A megnyitót követte az épület bejárása.

 

 

S hogy róla se feledkezzünk meg: az esemény moderátora Makra Zsuzsanna volt, a KEFAG Zrt. PR referense.

 

 

 


 

S hogy a magasból is áttekintésünk legyen a környékről és a házról:

 

 

Június 6-diki kiegészítés: A Hazai Erdész beszámolója a solti kulcsosház átadásáról, mely június 3-án volt látható az ECHO TV-ben.

 

 


 

Tájékoztatás a solti kulcsosház igénybe vételéhez:

 

A Solti Kulcsosház a dunaföldvári híd közelében, a solti Kis-Dunaág mentén, a KEFAG Zrt. Solti Csemetekertjének közvetlen közelében 303 m2-en szolgálja a természetben kikapcsolódásra vágyókat. A földszinten étkező, konyha, vizesblokkok, a tetőtérben pedig saját fürdőszobával rendelkező szobaegységek (2 db 4 ágyas és 2 db 2 ágyas szoba) találhatóak. A kulcsosház önellátó jelleggel üzemel, étkezést nem biztosítunk. A Solti Kulcsosház ideális helyszíne a túrázást, horgászatot, vadászatot, kerékpározást követő megpihenésnek, családi rendezvényeknek, baráti összejöveteleknek, kisebb konferenciáknak és értekezleteknek.

Helyszín: Solt, Felsőrévbér 23. GPS: 46.814603700, 18.956806803 Megközelítés: A solti Kis-Duna-hídtól az 52-es számú főúton haladva Solt irányába kb. 100 m után jobbra a táblákkal jelzett úton.

Látnivalók, programlehetőségek a közelben: Solt egyik legszebb műemlék jellegű épülete az 1816-ban épült Vécsey-kastély, amely ma egy 38.000 kötetes könyvtárként funkcionál. A Pincefalu Meleghegyen (500-600 pincéjével) a település jellegzetes színfoltja. Tájház és pusztaprogramokat kínál a közeli Révbérpuszta. A solti szabadstrand és a dunaföldvári termálfürdő a vízi sportok szerelmeseinek is programlehetőséget kínál. Túraútvonalak a közelben: Solt-Dunaföldvár kerékpárút (350 m-re); Magyar Zarándokút (2,8 km-re); EuroVelo6 nemzetközi kerékpárút (1,2 km-re)

Étkezési és/vagy ételrendelési lehetőség: Kurta Kocsma Vendéglő (Solt, Kecskeméti út 72.); Sport Café & Pizzéria (Solt, Aranykulcs tér 1.); Halászcsárda (Dunaföldvár, Hősök tere 25.)

Szállásfoglalás, információ: KEFAG Zrt. Észak-Kiskunsági Erdészet, Pásztor Zoltán kerületvezető erdész. Telefon: +36 (30) 689 73 48 E-mail: pasztorz@kefag.hu Gondnok: Mucsi Józsefné Margit +36 (30) 732 52 48 (Érkezést megelőzően időpont egyeztetés szükséges!)

Bérleti díj (max.12 főre, CSAK A TELJES ÉPÜLET FOGLALHATÓ!) Péntektől vasárnapig és ünnepnap: 40.000 Ft/éj, Hétfőtől csütörtökig: 32.000 Ft/éj, + egyszeri fenntartási díj: 7.000 Ft/alkalom (nincs idegenforgalmi adó). 5 vagy több éjszaka egyidejű foglalása esetén 15% kedvezmény a teljes árból. SZÉP kártya elfogadóhely.

A beszédek és a kapott nyagok alapján
összeállította: Mőcsényi Miklós
Fotó: Mőcsényi Miklós

 

PFIFFER BÚTOR

KUHN Rakodógép Kft

Dunaker Kft - Alapítva 1986

LEITZ Hungária Szerszám Kft

Erdészeti gépek, eszközök, muszerek, kiegészítok kereskedelme.

FATUDAKOZÓ - az online faipari cégtár




 A FATÁJ lapot kiadja a FAGOSZ
Minden jog fenntartva. All rights reserved.