FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken. Beszámolók, riportok, sajtószemle, ...
FELIRATKOZÁS FATÁJ-Online hírlevélre.
Kérem jelezze szakterületét, cégét, annak kapcsolóit.
Hivatkozás:
Ha felhasználja bármely cikket a FATÁJ-ból, hivatkozzon rá annak kapcsolójával is.

STIHL - Nemzedékekre tervezve

Mátyás Fakereskedo Kft
METAMOB - akciós MetaGO ajánlata
HUNNIA FAGÉP - Jó magyarnak lenni!
Faipari gépek -> Stonewood Kft
FATÁJ nyitólap
FATÁJ archívum:

FATÁJ-online
médiaajánlat
pdf

FAGOSZ, Fagazdasági Országos Szakmai Szövetség
A FAGOSZ a FATÁJ kiadója.


FAGOSZ filmtár a Hazai Erdésznél

Nemzeti kincsünk az erdő - 40 kisfilm

Erdészeti és Faipari Dolgozók Szakszervezete

Magán Erdotulajdonosok és Gazdálkodók Országos Szövetsége

Országos Erdészeti Egyesület

Hobbi Faesztergálás


Dr. Gerencsér Kinga: Fafeldolgozás mobil szalagfűrésszel
(A 2002-ben megjelent kiadvány online változata.)

Keres egy céget, intézményt, iskolát? Kezdje itt:
fatudakozo.hu
woodinfo.hu
woodinfo.eu
Akác
termékek
Magyar-
országról:
hungarobinia.hu
FAIPARI, ERDÉSZETI
apróhirdetések
DÍJMENTESEN

FAIPARI, ERDÉSZETI
szakkönyvek

2017-06-09

Kisvíztározókat mutatott be a Szombathelyi Erdészeti Zrt. terepi programján

A Szombathelyi Erdészeti Zrt. az Európai Fenntarthatósági Hét alkalmából 2017. június 7-én egy terepi program keretén belül bemutatta az Őrségi Nemzeti Park Igazgatósággal közösen kialakított kisvíztározóit.

Megosztás:
Megosztás a Facebook-on

 

Az európai országok egy részében nemzeti szinten már komoly hagyományokkal bíró Fenntarthatósági Hét 2015-ben vált olyan, egész Európát érintő kezdeményezéssé, mely célja minél több fenntarthatósággal kapcsolatos szervezet, tevékenység, kezdeményezés bemutatása a széles közvéleménynek. Így az emberek nem csak száraz tudományos tényeken keresztül szembesülnek fenntarthatósági kérdésekkel, hanem közösségükön keresztül maguk is aktív részeseivé válnak a kezdeményezésnek. A fenntarthatósági hét legfontosabb feladata, hogy kialakítsa az aktuális társadalmi, így a demográfiai, szociális, gazdasági és környezeti problémákkal kapcsolatos felelős gondolkodást, és ezekre találjon megfelelő megoldásokat.

 

 

A Szombathelyi Erdészeti Zrt. az Őrségi Nemzeti Park Igazgatósággal közösen létrehozott konzorcium tagjaként részt vett az "Erdei élőhely rekonstrukció Vas megye védett természeti területein" című KEOP pályázat benyújtásában, ahol "Az erdei vízháztartást szabályozó kisvíztározók" létesítését vállalta, és valósította meg 2013-ban. 2017-ben az Európai Fenntarthatósági Hét rendezvénysorozatához az erdőgazdaság e kisvízállások környezetre gyakorolt pozitív hatásainak bemutatásával kapcsolódott.

 

 

A rendezvény során beszédet mondott V. Németh Zsolt a Földművelésügyi Minisztérium környezetügyért, agrárfejlesztésért és hungarikumokért felelős államtitkára, Markovics Tibor az Őrségi Nemzeti Park Igazgatóság igazgatója és Varga Péter közjóléti és pályázatkezelési csoportvezető.

A programon részt vettek a csákánydoroszlói Csaba József Általános Iskola diákjai. Az iskola 8. osztályos tanulói az Országos Értéktár verseny megyei fordulójában 1. helyezést értek el, melyhez ezúton is gratulálunk.

 

Környezetük klímájára, termőhelyi viszonyaira, az ott megjelenő növénytársulásokra, így az erdőkre, és a védett állatfajok állományaira is pozitív hatással vannak az erdei kisvíztározók - mondta V. Németh Zsolt környezetügyért, agrárfejlesztésért és hungarikumokért felelős államtitkár Szombathelyi Erdészeti Zrt. által, az Európai Fenntarthatósági Hét alkalmából rendezett terepi programon.

Az államtitkár beszédében kifejtette: a pár éve létrehozott, helyi kisvízállások fő célja, hogy a globális felmelegedés okozta szárazodási folyamatokat lassítsák, és ezzel párhuzamosan elősegítsék az új vizes élőhelyek kialakulását, a vízhez kötődő fajok megjelenését, illetve a kiemelkedő természeti értékek megőrzését. Az eseményen emlékeztette a jelenlévőket, hogy az Európai Fenntarthatósági Hetet 2015 óta május 30. és június 5. között rendezik meg az Európai Unió országaiban, így hazánkban is.

Magyarország is kiveszi a részét a fenntartható fejlődés támogatásában: az ENSZ keretrendszer 15. céljához, a természeti értékeink megőrzéséhez, a biodiverzitás csökkenésének megállításához, a környezeti állapot javításához Magyarországon jelenleg soha nem látott mértékű támogatási forrás áll rendelkezésre. A 2007 és 2013 közötti időszakban közel 2300 milliárd forintot, a mostani uniós költségvetési ciklus végéig, 2020-ig pedig az operatív programok és az Európai Unió más tematikus programjai keretében több, mint 2800 milliárd forint támogatást fordíthatunk környezet- és természetvédelmi beruházásokra - közölte az államtitkár.

 

 

A kisvízállások létesítésének célja a vízvisszatartás eredményeként a globális felmelegedés okozta szárazodási folyamatok lassítása, új vizes élőhelyek kialakulása, a vízhez kötődő fajok megjelenése, és nem utolsó sorban a kiemelkedő természeti értékek megőrzése.

Az elmúlt évtizedben tapasztalt kedvezőtlen környezeti változások a szubatlanti klímával jellemzett Őrséget is elérték. Ennek eredménye, hogy az időszakos vízfolyások, valamint a kisebb vízállások eltűntek. Megszűnésükkel védett fajok állományai kerültek veszélybe, így elsősorban az itt élő kétéltűek, közülük is a sárgahasú unka, a barna varangy, a gyepi béka, a pettyesgőte, alpesigőte és alpesi tarajosgőte, emlősök közül a vízicickány és Miller vízicickány, illetve a tavi denevér, míg madarak közül a fekete gólya. A vízhez kötött rovarok, mint például a szitakötők, léte szempontjából ugyancsak fontos az ilyen víztározók létesítése.

Napjaink környezeti folyamataira jellemző, hogy a szélsőséges csapadékjelenségek gyakoribbá válása következtében, rövid idő alatt, előre nem jelezhető időpillanatban, nagy mennyiségű eső hullik egy adott területre. Ilyenkor a vízzáró talajfelszínen a csillapítás nélkül, nagy energiával lezúduló víztömeg jelentős eróziós károkat okoz. Ugyanakkor a terület élővilága szempontjából ez a víztömeg nem tud hasznosulni, tehát a klíma szárazodásának az élővilágra gyakorolt negatív hatását nem képes ellensúlyozni.

 

Az előbb leírt kedvezőtlen környezeti folyamatok mérséklésére három kisvíztározó létesült, melyek közül kettőt tekintettek meg a terepi program résztvevői Szatta és Pankasz községek határában. A harmadik Csörötnek határában található. Valamennyi időszakos vízfolyásra épült.

A környezetre gyakorolt kedvező élőhelyi hatásokat már most, a létesítésüket követő 4. évben megtapasztalhatjuk, a vizes élőhelyhez kötött növényfajok megtelepedését követően az előbb felsorolt védett állatfajok állományainak megjelenésével. E tavak vadgazdálkodási szempontból is jelentőséggel bírnak, hiszen biztosítják - különösen a nyári csapadékmentes időszakban - a helyi vadállomány vízszükségletét.

Az erdei kisvíztározók környezetük klímájára, termőhelyi viszonyaira, az ott megjelenő növénytársulásokra, így az erdőkre is hatással vannak. Egy adott területen előforduló erdőtársulás természeteségi mutatóját, fafajösszetételét alapvetően a terület növényföldrajzi, meteorológiai, hidrológiai, talajtani, földtani, domborzati viszonyai határozzák meg. A felsorolt környezeti tényezőkből látható, hogy a víz, mint meghatározó elem, befolyással van a termőhely minőségére.

Egy adott területet elfoglaló, egyre magasabb szervezettségű növénytársulások egymásutánisága a szukcesszió. Ez addig halad előre, míg a kialakult növénytársulás a termőhely nyújtotta maximális ökológiai lehetőséget el nem éri. Amennyiben azonban bármelyik tényező nem elég kedvező, a szukcesszió a többi kedvező feltétel megléte ellenére is megreked egy adott szinten. Hazánk klimatikus viszonyai között ez a korlátozó tényező legtöbbször - különösen az utóbbi időben - a víz.

Ezért is fontos, hogy gazdálkodjunk jól vizeinkkel, a vízzel, az egyik legértékesebb természeti erőforrásunkkal, mert a víz maga az élet, és ami él, annak kell a víz!

Forrás: szherdeszet.hu, kormany.hu,
Fotó: Szombathelyi Erdészeti Zrt.

 

PFIFFER BÚTOR

KUHN Rakodógép Kft

Dunaker Kft - Alapítva 1986

LEITZ Hungária Szerszám Kft

Erdészeti gépek, eszközök, muszerek, kiegészítok kereskedelme.

FATUDAKOZÓ - az online faipari cégtár




 A FATÁJ lapot kiadja a FAGOSZ
Minden jog fenntartva. All rights reserved.