FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken. Beszámolók, riportok, sajtószemle, ...
FELIRATKOZÁS FATÁJ-Online hírlevélre.
Kérem jelezze szakterületét, cégét, annak kapcsolóit.
Hivatkozás:
Ha felhasználja bármely cikket a FATÁJ-ból, hivatkozzon rá annak kapcsolójával is.

STIHL - Nemzedékekre tervezve

Mátyás Fakereskedo Kft
METAMOB - akciós MetaGO ajánlata
HUNNIA FAGÉP - Jó magyarnak lenni!
Faipari gépek -> Stonewood Kft
FATÁJ nyitólap
FATÁJ archívum:

FATÁJ-online
médiaajánlat
pdf

FAGOSZ, Fagazdasági Országos Szakmai Szövetség
A FAGOSZ a FATÁJ kiadója.


FAGOSZ filmtár a Hazai Erdésznél

Nemzeti kincsünk az erdő - 40 kisfilm

Erdészeti és Faipari Dolgozók Szakszervezete

Magán Erdotulajdonosok és Gazdálkodók Országos Szövetsége

Országos Erdészeti Egyesület

Hobbi Faesztergálás


Dr. Gerencsér Kinga: Fafeldolgozás mobil szalagfűrésszel
(A 2002-ben megjelent kiadvány online változata.)

Keres egy céget, intézményt, iskolát? Kezdje itt:
fatudakozo.hu
woodinfo.hu
woodinfo.eu
Akác
termékek
Magyar-
országról:
hungarobinia.hu
FAIPARI, ERDÉSZETI
apróhirdetések
DÍJMENTESEN

FAIPARI, ERDÉSZETI
szakkönyvek

2017-06-28

Digitális fakereskedelem a finn magánerdők javára

Az új e-piac az egész erdészeti szektor közös teljesítménye. A finn magánerdők össze fája ezentúl egy helyen adható el. A finn (erdei) faértékesítésnek már több mint 90%-a része e szolgáltatásnak.

Megosztás:
Megosztás a Facebook-on

 

 

Az új online szolgáltatással a finn magánerdőkből elérhető összes fa egy helyen adható el. Már a júliusi szabadságok előtt mintegy egy millió m3 fát fog forgalmazni ez a szolgáltatás. Májusban nyitott az új elektronikus fakereskedelmi piactér Finnországban. A Kuutio (kuutio = kocka) szolgáltatás úgy tűnik, hogy a maga nemében az egyetlen az egész világon. Segít az erdőtulajdonosnak megtalálni a vevőket és szerződést kezdeményezni ugyanakkor. (Szerk: A szolgáltatás honlapja csak finn nyelvű, hiszen csak a finn magánerdősök részére készült.)

 

Fotó: Erkki Oksanen

 

A Kuutio-t a Suomen Puukauppa Oy fejlesztette ki. Ezt a céget az erdészeti szektor összes jelentős vállalkozása alapította. Aku Mäkelä, a cég ügyvezetője szerint a finn faértékesítés több mint 90%-a már része ennek a szolgáltatásnak. "A Kuutio az egész erdészeti szektor közös erőfeszítése, közösen tervezték meg a fa vevők és eladók. Jelentős, hogy nem versenyzünk egyetlen operátorral (közbejött szereplővel) sem." mondja Mäkelä.

Az e-szolgáltatás célja, hogy piacra vigye a fát és megszólítsa erre a passzívabb erdőtulajdonosokat is - akik gyakran városlakók -, hogy fájuk egy részét adják el. Becslések szerint több tízezer ilyen finn erdőtulajdonos van. Több fára van szükség az új erdőipari beruházások miatt.

"A Kuutio javítja a versenyt is a fakereskedelemben. A piaci mechanizmus segíteni fog a megfelelő faár elérésében," mondja Mäkelä.

 

Új vevők az erdészeti cégek részére

Több mint 600 ezer finn családi erdő tulajdonos van, akiknek a 12 millió ha erdeje a finn erdők mintegy 60%-a. Tavaly a magánszemélyek 100 ezer tranzakciót hoztak létre. Szokásosan a családi erdő tulajdonos a fájára szerződést vagy az erre szakosodott szakmai szervezetek, mint pl. az Erdőgazdálkodó Szövetségek által kötik meg, vagy maguk közvetlenül szerződnek a vevővel. Sauli Brander, a UPM (papír, rétegeltlemez, ...) fabeszerzési és erdészeti elnökhelyettese nagyon üdvözölte az új e-piacot, mert az aktiválhatja az erdőtulajdonosokat a fájuk eladására. A cég örömmel jegyezte meg, hogy az online szolgáltatás valóban hozott új vevőket és az ügyleteket közvetlenül az erdőtulajdonosokkal hozzák létre.

 

A világ legjobb erdőforrás adata támogatja

A Kuutioban ügyletet kezdeményezni egyszerű. Nem kell semmit sem tudnia a saját erdejéről. Regisztrálás után az erdőtulajdonos letöltheti a saját erdejének adatait, majd kötést kezdeményezhet néhány kattintással számítógépről, vagy mobil eszközről. Az olyan e-szolgáltatás, mint a Kuutio Finnország kiterjedt és akkurátus erdő forrás adata (erdőállomány adattára) alapján lehetséges. A Kuutio az adatokat közvetlenül a metsään.fi-ből (finnül és svédül működik) nyeri, mely helyen minden magánszemély már régóta képes saját erdejének minden adatát ellenőrizni.

A Finn Erdészeti Központ (Finnish Forest Centre = Suomen metsäkeskus, a Mezőgazdasági és Erdészeti Minisztériumhoz tartozó Erdőszolgálat) lézer szkenneléssel, légifotózással és terepi ellenőrzéssel gyűjti az erdőállomány adatokat. Az adatbázis nem csak az erdő méretét és a fa mennyiségét, hanem a fafajokat, átmérőt, kort és a fák darabszámát is mutatja. A metsään.fi javaslatot is tesz az erdőgazdálkodásra, a fakitermelésre, megmutatja az értékes természeti helyeket és a természetvédelmi javaslatokat.

"Finnország erdőállomány adattára egyedi a világon. Ezt használva az erdőtulajdonos eldöntheti, hogy mit szeretne tenni az erdejével," mondja Mäkelä. "A Kuutioban az erdőtulajdonos becslést is kap a faeladási árbevételéről a Finn Természeti Erőforrások Intézet friss statisztikáira alapozva."

A szerződéskötési igény mellett kapcsolatfelvételi kérést is lehet kezdeményezni a Kuutioban. Szakértői segítséget kérhet például az erdőgazdálkodás terén. A szerződések, a válaszok kényelmesen tárolhatóak a Kuutioban az eddig használt külön e-levelek helyett.

 

Virágzik a fakereskedelem

Mindazonáltal még a Kuutio sem teszi oly egyszerűvé a fakereskedelmet, mint például egy autó eladását. A fa árát nem lehet előre tudni, mivel minden kötés a köbméterenkénti áron alapul. Lehetetlen előre kiszámítani: mennyi rönköt vagy papírfa-rostfát ad kis átmérőjű fákból az adott terület. A végső ár akkor alakul ki, amikor a fákat ledöntik és megmérik. Még a Kuutio használata mellett is az erdőtulajdonosnak ismernie kell erdejét, hogy összehasonlíthassa az ajánlatokat. A tényleges alku közvetlenül az eladó és a vevő között jön létre, nem a Kuutio által.

 

Fotó: Erkki Oksanen

 

Petri Takalo, a Päijänne Forestry Management Association (kb erdészeti integrátor) ügyvezető igazgatója azt reméli, hogy sok erdőtulajdonos továbbra is a szakértőkön keresztül fogja eladni a fáját a jövőben is. Az erdőgazdálkodási szövetségeknek tapasztalatuk van már a környékük vevőivel kapcsolatban. A szövetség erdészeti szakértője friss becslést készít a kitermelésre szánt erdőről az ajánlatkérés előtt. Takalo szerint az e-kereskedelem a szövetségnek is könnyíti a munkáját azzal, hogy az ajánlatok egy szolgáltatáson keresztül gyűjthetőek be. A digitális piactér azoknak a magánszemélyeknek hozza a legjobb hasznot, akik ismerik erdejüket és elég szaktudásuk van, hogy magok hozzák meg kereskedelmi döntéseiket.

Jól időzítették az új fapiac nyitását, hiszen a finn fakereskedelem éppen az emelkedés jeleit mutatja az idén. Ahogyan az Finnországban ez megszokott: a fa iránti kereslet meghaladja a kínálatot.

"Továbbra is semmi más nem hoz jobb árat, mint a versenyképes ajánlat és ezt alkalmaztuk az Erdőgazdálkodási Szövetségben már évek óta," mondja Takalo.

 

-------

A Finn Természeti Erőforrások Intézete szerint a tavalyi fakitermelés 31,8 millió m3 volt, ami 3,3 millió m3-rel több, mint a megelőző évi. A fűrészáru termelés várhatóan az ezredforduló csúcs adatát fogja megközelíteni.

Forrás: Finnish Forest Association
Szerző: Anna Kauppi
Ford: MM

 

PFIFFER BÚTOR

KUHN Rakodógép Kft

Dunaker Kft - Alapítva 1986

LEITZ Hungária Szerszám Kft

Erdészeti gépek, eszközök, muszerek, kiegészítok kereskedelme.

FATUDAKOZÓ - az online faipari cégtár




 A FATÁJ lapot kiadja a FAGOSZ
Minden jog fenntartva. All rights reserved.