FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken. Beszámolók, riportok, sajtószemle, ...
FELIRATKOZÁS FATÁJ-Online hírlevélre.
Kérem jelezze szakterületét, cégét, annak kapcsolóit.
Hivatkozás:
Ha felhasználja bármely cikket a FATÁJ-ból, hivatkozzon rá annak kapcsolójával is.

STIHL - nemzedékekre tervezve

FATUDAKOZÓ 5 éves a jelenlegi rendszer - segítünk keresni
Faipari gépek -> Stonewood Kft
HUNNIA FAGÉP - Jó magyarnak lenni!
FORMANCE Kft
FATÁJ nyitólap
FATÁJ archívum:

FATÁJ-online
médiaajánlat
pdf

FAGOSZ, Fagazdasági Országos Szakmai Szövetség
A FAGOSZ a FATÁJ kiadója.

Husqvarna Magyarország Kft - Erdészeti és kertészeti gépek kereskedelme. HUSQVARNA, JONSERED, PARTNER, GARDENA.

FAGOSZ filmtár a Hazai Erdésznél

Nemzeti kincsünk az erdő - 40 kisfilm

Erdészeti és Faipari Dolgozók Szakszervezete

Magán Erdotulajdonosok és Gazdálkodók Országos Szövetsége

Országos Erdészeti Egyesület

Hobbi Faesztergálás


Dr. Gerencsér Kinga: Fafeldolgozás mobil szalagfűrésszel
(A 2002-ben megjelent kiadvány online változata.)

Keres egy céget, intézményt, iskolát? Kezdje itt:
fatudakozo.hu
woodinfo.hu
woodinfo.eu
Akác
termékek
Magyar-
országról:
hungarobinia.hu
FAIPARI, ERDÉSZETI
apróhirdetések
DÍJMENTESEN

FAIPARI, ERDÉSZETI
szakkönyvek

2017-07-10

Kaán Károly erdőmérnök szobrot kapott a FM árkádsorában

Ma példaképnek állítunk szobrot, olyan embernek, akinek egyenes jelleme, elszánt munkája, alkotó szelleme, erős egyénisége ma is iránymutatást jelent - fogalmazott a földművelésügyi miniszter Kaán Károly szoboravató ünnepségén.

Megosztás:
Megosztás a Facebook-on

 

Kaán Károly erdőmérnök szobrot kapott július 5-én a Földművelésügyi Minisztérium árkádsorában: Ma példaképnek állítunk szobrot, olyan embernek, akinek egyenes jelleme, elszánt munkája, alkotó szelleme, erős egyénisége ma is iránymutatást jelent - fogalmazott a földművelésügyi miniszter Kaán Károly szoboravató ünnepségén.

Kaán Károly születésének 150. évfordulónak tiszteletére, ünnepélyes keretek között leplezték le a Földművelésügyi Minisztérium árkádsorán az erdőmérnök, gazdaságpolitikus, a magyar erdőgazdálkodás reformerének mellszobrát. Fazekas Sándor a méltatásában a következőket mondta: egyszerre volt erdőmérnök, gazdaságpolitikus, államtitkár, a Magyar Tudományos Akadémia levelező tagja, az Országos Erdészeti Egyesület alelnöke, majd tiszteletbeli tagja. Ha arra a kérdésre kellene felelnem, hogy mi volt a hivatása, nem az önéletrajza szavai között találnám meg a választ, hanem azokban az értékekben, melyeket egész életében képviselt: a becsület, a szorgalom, az elkötelezettség és a hazaszeretet.

Születése után 150 évvel azért is emlékezünk rá büszkén - fogalmazott a miniszter, mert példaértékű gondolatait, ötleteit és újításait képes volt átültetni a gyakorlatba. Precíz és alapos tudományos és történeti kutatásainak köszönheti, hogy ma az erdészettörténet egyik első magalapozójaként tekinthetünk rá. Kaán Károly emellett a magyar erdőgazdálkodás reformere volt. Az első világháború után tragikusnak tűnt Magyarország helyzete, nemcsak gazdasági és társadalmi értelemben, hanem a környezet-, természetvédelem és erdőgazdálkodás szempontjából is. A trianoni békeszerződéssel erdeink 84%-át vesztettük el. Kaán Károly nem tétlenkedett: miután az elsők közt tiltakozott az igazságtalan diktátum ellen. Sokat fáradozott az új erdészeti politika megvalósításán, az ezt megalapozó erdészeti törvények és utasítások kidolgozásán. Legfontosabb eredménye, hogy 1919-ben meghirdette az Alföldfásítási programját.

 

 

Az ünnepség végén Fazekas Sándor miniszter, Kiss László, az Országos Erdészeti Egyesület alelnöke, és Farkas Dániel, a Kaán-család képviselője leleplezte Kaán Károly mellszobrát.

Forrás: OS, Kiadó: FM 1. és 2.
Fotó: Nagy László, OEE

A szoboravatásról részletesebb cikk olvasható az OEE honlapján.

PFIFFER BÚTOR

KUHN Rakodógép Kft

Dunaker Kft - Alapítva 1986

LEITZ Hungária Szerszám Kft

Erdészeti gépek, eszközök, muszerek, kiegészítok kereskedelme.

FATUDAKOZÓ - az online faipari cégtár
 A FATÁJ lapot kiadja a FAGOSZ
Minden jog fenntartva. All rights reserved.