FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken. Beszámolók, riportok, sajtószemle, ...
FELIRATKOZÁS FATÁJ-Online hírlevélre.
Kérem jelezze szakterületét, cégét, annak kapcsolóit.
Hivatkozás:
Ha felhasználja bármely cikket a FATÁJ-ból, hivatkozzon rá annak kapcsolójával is.

STIHL - Nemzedékekre tervezve

Mátyás Fakereskedo Kft
METAMOB - akciós MetaGO ajánlata
HUNNIA FAGÉP - Jó magyarnak lenni!
Faipari gépek -> Stonewood Kft
FATÁJ nyitólap
FATÁJ archívum:

FATÁJ-online
médiaajánlat
pdf

FAGOSZ, Fagazdasági Országos Szakmai Szövetség
A FAGOSZ a FATÁJ kiadója.


FAGOSZ filmtár a Hazai Erdésznél

Nemzeti kincsünk az erdő - 40 kisfilm

Erdészeti és Faipari Dolgozók Szakszervezete

Magán Erdotulajdonosok és Gazdálkodók Országos Szövetsége

Országos Erdészeti Egyesület

Hobbi Faesztergálás


Dr. Gerencsér Kinga: Fafeldolgozás mobil szalagfűrésszel
(A 2002-ben megjelent kiadvány online változata.)

Keres egy céget, intézményt, iskolát? Kezdje itt:
fatudakozo.hu
woodinfo.hu
woodinfo.eu
Akác
termékek
Magyar-
országról:
hungarobinia.hu
FAIPARI, ERDÉSZETI
apróhirdetések
DÍJMENTESEN

FAIPARI, ERDÉSZETI
szakkönyvek

2017-08-18

Vinnék már a tűzifát, de vagy nincs, vagy méregdrága

Bár tombol a hőség, ilyenkor kellene tűzifát venni - ha lenne. A vevők 15-20 százalékos áremelkedésről beszélnek, ám ennél nagyobb gond, hogy sok kereskedő már nem is veszi fel a telefont az érdeklődőknek. Mitől alakult ki fahiány és miért szökött az egekbe az ár?

Megosztás:
Megosztás a Facebook-on

 


MTI Fotó: Balázs Attila

"Hiány van tűzifából, így aki nem gondoskodik róla a nyáron, télen nagy bajban lesz. Lehet, hogy árammal fog fűteni" - vetítette előre a Kossuth Rádiónak nyilatkozó János, aki már 35 éve hord fát teherautóval, így kellő rálátással rendelkezik tapasztalatai révén. Tavaly 2600-2700 forint volt egy mázsa akácfa beszerzési ára a fakitermelőknél, most 4000 forint. A vegyes és a keményfa (tölgy, bükk, gyertyán) olcsóbb, de annak is felment az ára, és hiány van abból is. Tavaly 2200 forintba került mázsája, most 3000-be Budapest környékén. A fővárosban még rosszabb a helyzet - magyarázta. Elmondta azt is, korábban szokás volt, hogy legkésőbb augusztusban megvették az emberek a jövő évi tüzelőt, de ma már nem tehetik meg. Sokan már a friss vágást is megveszik, akinek pedig van gáza, már számolgatja, melyikkel lenne olcsóbb a fűtés. Egy éves átlagot figyelembe véve és egy kemény, lombos fafaj esetében egy erdei köbméter (1x1x1,7 méter) körülbelül 9-10 mázsának felel meg. Amikor az árusok köbméterben árulnak, akkor az 1x1x1 méteres űrtartalmat jelent.

 

Az áremelkedés és a fahiány több okra vezethető vissza. Kemény, hideg volt a tél, több fát kellett felhasználni, mint általában, ami miatt csökkentek a készletek, vagy teljesen ki is ürültek a kamrák. Az előző év végén már külföldről is be kellett hozni tüzelőt, hogy fedezni lehessen az igényeket. A friss tapasztalatok miatt pedig most egy kicsivel több fát szeretnének venni az emberek, ami növeli a keresletet, ezáltal az árakat is - fejtette ki Reinicz Gábor, a Pilisi Parkerdő Zrt. műszaki igazgatósági főmérnöke a Napközben című műsorban. Ha valaki a magas árakat és a készlethiányt úgy akarja kikerülni, hogy illegális árusoktól vásárol, akkor azzal nagyon sok mindent kockáztat. Elsősorban azt, hogy nem azt a mennyiséget fogja megkapni, mint amennyit ígérnek neki. Ezen felül sok esetben minőségi problémák is előfordulnak: nem olyan az összetétel, mint egy legális árustól származónál, vékonyabb, rosszabb állapotú a fa. Utólag pedig ezeknél az eladóknál gyakorlatilag lehetetlen a reklamálás - hívta fel a figyelmet Reinicz Gábor.

 

Az elmúlt egy-két évben egyébként számos olyan rendelkezés lépett hatályba, ami visszaszorította az illegális fakereskedelmet. Ez azt is eredményezte, hogy azok a vevők is megjelentek a piacon, akik korábban esetleg nem kontrollált forrásból szerezték be a tűzifát, ami szintén emelte a keresletet. Ha esetleg bizonytalanok lennénk, hamar kideríthető, hogy legális faanyagot vásárolunk-e. Számlát, szállítójegyet vagy mérlegjegyet kell hozzá kérni, azzal nehéz visszaélni.

Forrás: csabaradio.hu

 

PFIFFER BÚTOR

KUHN Rakodógép Kft

Dunaker Kft - Alapítva 1986

LEITZ Hungária Szerszám Kft

Erdészeti gépek, eszközök, muszerek, kiegészítok kereskedelme.

FATUDAKOZÓ - az online faipari cégtár




 A FATÁJ lapot kiadja a FAGOSZ
Minden jog fenntartva. All rights reserved.