FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken. Beszámolók, riportok, sajtószemle, ...
FELIRATKOZÁS FATÁJ-Online hírlevélre.
Kérem jelezze szakterületét, cégét, annak kapcsolóit.
Hivatkozás:
Ha felhasználja bármely cikket a FATÁJ-ból, hivatkozzon rá annak kapcsolójával is.

STIHL - Nemzedékekre tervezve

Mátyás Fakereskedo Kft
METAMOB - akciós MetaGO ajánlata
HUNNIA FAGÉP - Jó magyarnak lenni!
Faipari gépek -> Stonewood Kft
FATÁJ nyitólap
FATÁJ archívum:

FATÁJ-online
médiaajánlat
pdf

FAGOSZ, Fagazdasági Országos Szakmai Szövetség
A FAGOSZ a FATÁJ kiadója.


FAGOSZ filmtár a Hazai Erdésznél

Nemzeti kincsünk az erdő - 40 kisfilm

Erdészeti és Faipari Dolgozók Szakszervezete

Magán Erdotulajdonosok és Gazdálkodók Országos Szövetsége

Országos Erdészeti Egyesület

Hobbi Faesztergálás


Dr. Gerencsér Kinga: Fafeldolgozás mobil szalagfűrésszel
(A 2002-ben megjelent kiadvány online változata.)

Keres egy céget, intézményt, iskolát? Kezdje itt:
fatudakozo.hu
woodinfo.hu
woodinfo.eu
Akác
termékek
Magyar-
országról:
hungarobinia.hu
FAIPARI, ERDÉSZETI
apróhirdetések
DÍJMENTESEN

FAIPARI, ERDÉSZETI
szakkönyvek

2017-09-05

Tűzifa a netről? - Inkább ne!

Ma már kényelmesen, otthonunkban ülve is szinte bármit meg lehet venni, még a tűzifát is. Ám ennek vannak veszélyei, még ha az onlájn hirdetés tutinak is tűnik.

Megosztás:
Megosztás a Facebook-on

 

Az utóbbi évtizedben nem volt olyan kemény tél, mint a 2016-17-es, sőt, az 1901-től vezetett rangsorban is a tizedik leghidegebb hónap pozícióját foglalja el az idei január. Nem csoda hát, ha megnövekedett a kereslet a tűzifa iránt. S persze, aki előrelátó, már akár nyáron próbál gondoskodni a következő tél tüzelőjéről.

Az utóbbi hetekben számos olyan eset történt, amelyben az interneten látott hirdetéssel csúnyán pórul jártak a vevők, hiszen az így vásárolt tűzifa sem mennyiségben, sem minőségben nem ütötte meg az ára alapján elvárható szintet.

 

A hírek eljutottak Szörcsök Zsolthoz is, aki egy fűrészáru kereskedést üzemeltet Nagykanizsán.

- Megkerestek már minket olyan emberek, akik ilyen vagy ehhez hasonló hirdetések miatt jártak pórul - fogalmaz. - Az ömlesztett áruról, mint amilyen a tűzifa is, a laikusoknak nagyon nehéz megmondani, hogy pontosan mekkora mennyiség. Éppen ezért mi sosem adtunk el fát kilóra, sem ömlesztve, sőt, véleményem szerint a városban elsőként vezettük be az egységcsomagot, ami pontosan egy erdei köbmétert jelent. Tehát én azt javaslom, hogy mindenképpen vegye a fáradságot a vevő, menjen el egy telephelyre, s nézze meg azt az árut, amit megvásárol. Ez az az út, ami nem eredményez konfrontációt a későbbiekben, az eladó és a vevő között.

 

Góber Zoltán, a Zalaerdő Zrt. kereskedelmi osztályvezetője szerint - több más összetevő mellett - a tűzifa iránti megnövekedett kereslet okozta az internetes nyerészkedő hirdetéseket.

- Tavaly megjelent az EUTR jogszabály, ami azt hivatott megteremteni, hogy minél kevesebb illegális, igazolatlan eredetű fa kerüljön a piacra - fogalmaz a szakember. - Korábban az értékesített tűzifa jelentős részét számla nélkül forgalmazták, amelyet a magas forgalmi adó hányad okozott. Ez az új előírás nagyon szigorú rendszert hozott magával, aminek köszönhetően ma már kevés az olyan közúti fuvarozó, aki ki mer menni az útra olyan fával, amelynek nincsenek rendben a papírjai. Ezért ugrásszerűen megnőtt az érdeklődés az állami erdészetek termékei iránt. Mi a Zalaerdőnél ki tudjuk szolgálni a lakosságot, de vannak olyan erdőgazdaságok az országban, ahol már nem. S ha valamire van kereslet, akkor reagál a termelői oldal, és megjelennek sajnos az "ügyeskedők".

További problémákat szülhet a fa azon sajátos tulajdonsága, hogy laikusok számára nehéz pontosan meghatározni a mennyiségét, hiszen a leszállított fa, ha lazán van rakva, akkor nagyobb térfogategységet mutat, ezzel is megtévesztve a vevőt. Nem is beszélve a nedvességtartamáról, ami miatt a súly sem lehet megfelelő támpont a tüzelő vásárlásánál.

- Az online piac minden szegmensét eléri már a kereskedelemnek, hiszen gyors és anonim, relatív olcsó vagy akár ingyenes hirdetési felület. De pont ez az anonimitás a legnagyobb veszélye, hiszen a nyomtatott sajtóban megjelent hirdetések legalább visszakövethetők. A legtöbb probléma valóban abból adódik, hogy nem azt a mennyiséget kapják a vevők, mint amit kifizettek. Éppen ezért javaslom, hogy olyan helyről vásároljanak, ahol kontrollálni tudják a szállítót - összegzett Góber Zoltán.

Forrás: KanizsaÚjság

 

PFIFFER BÚTOR

KUHN Rakodógép Kft

Dunaker Kft - Alapítva 1986

LEITZ Hungária Szerszám Kft

Erdészeti gépek, eszközök, muszerek, kiegészítok kereskedelme.

FATUDAKOZÓ - az online faipari cégtár




 A FATÁJ lapot kiadja a FAGOSZ
Minden jog fenntartva. All rights reserved.