FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken. Beszámolók, riportok, sajtószemle, ...
FELIRATKOZÁS FATÁJ-Online hírlevélre.
Kérem jelezze szakterületét, cégét, annak kapcsolóit.
Hivatkozás:
Ha felhasználja bármely cikket a FATÁJ-ból, hivatkozzon rá annak kapcsolójával is.

STIHL - akkumulátoros gépek

BelSound Kft
FATUDAKOZÓ
Faipari gépek - Stonewood Kft.
HUNNIA FAGÉP - Jó magyarnak lenni!
STIHL
FATÁJ nyitólap
FATÁJ archívum:

FATÁJ-online
médiaajánlat
pdf

FATÁJ RSS
FATÁJ RSS súgó
FAGOSZ, Fagazdasági Országos Szakmai Szövetség
A FAGOSZ a FATÁJ kiadója.
CEI-Bois, Európai Faipari Szövetség
A FAGOSZ a CEI-Bois tagja.

Husqvarna Magyarország Kft - Erdészeti és kertészeti gépek kereskedelme. HUSQVARNA, JONSERED, PARTNER, GARDENA.

FAGOSZ filmtár a Hazai Erdésznél

Nemzeti kincsünk az erdő - 40 kisfilm

Erdészeti és Faipari Dolgozók Szakszervezete

Magán Erdotulajdonosok és Gazdálkodók Országos Szövetsége

Országos Erdészeti Egyesület

Hobbi Faesztergálás

Fataj online szaklap


Dr. Gerencsér Kinga: Fafeldolgozás mobil szalagfűrésszel
(A 2002-ben megjelent kiadvány online változata.)

Keres egy céget, intézményt, iskolát? Kezdje itt:
fatudakozo.hu
woodinfo.hu
woodinfo.eu
Akác
termékek
Magyar-
országról:
hungarobinia.hu
FAIPARI, ERDÉSZETI
apróhirdetések
DÍJMENTESEN

FAIPARI, ERDÉSZETI
szakkönyvek

2017-09-20

Újabb örökerdő-művelési továbbképzés a Pilisi Parkerdőben

A Pilisi Parkerdő Zrt. Visegrádi Erdészete augusztus végén örökerdő-gazdálkodásban élen járó német erdészeket látott vendégül, hogy gyakorlati továbbképzéssel mélyíthesse el a szakemberei tudását.

Megosztás:
Megosztás a Facebook-on

 

A Parkerdő közel két évtizede kezdte meg a folyamatos erdőborítást eredményező örökerdő-gazdálkodás alkalmazását, a Dobogókő közelében található Mexikó-pusztán kísérleti jelleggel elindított szakmai munka később igazolta a hozzáfűzött reményeket: ökológiai és ökonómiai szempontból egyaránt az örökerdő nyújt megoldást a fenntartható erdőgazdálkodás megvalósítására. A Pilisi Parkerdő Zrt. által kezelt területeken a mai napig már több mint 7.000 hektáron álltak át erre a fenntartható erdőművelési üzemmódra, és további több mint 7.000 hektáron kezdtek az örökerdő-gazdálkodás irányába mutató átmeneti üzemmódot alkalmazni.

 

Az erdészeti szaknyelvben az erdőket különböző üzemmódokkal és - ennek eredményeképpen - kialakult erdőalakkal jellemzik. Az erdőgazdálkodás üzemmódja határozza meg azt az átfogó kezelési koncepciót, melyet az erdőgazdálkodó az erdőfelújítás, az erdőnevelés és a fakitermelés során alkalmaz. Ennek alapján megkülönböztetnek egykorú, homogén szerkezetű vágásos erdőt, és vegyeskorú, változatos szerkezetű örökerdőt. Az örökerdő fafajokban gazdag, többkorú és változatos szerkezetű faállomány, hiszen az örökerdő-gazdálkodás alapelve tiltja a tar- és végvágást. Ennek köszönhetően hatékonyan megőrizhető az erdők biodiverzitása, miközben az ilyen erdők ellenállóbbak a klímaváltozás negatív hatásaival szemben is.

Az ilyen erdőgazdálkodás jellemzője: az erdőborítás folyamatossága, az állományklíma folyamatos fenntartása, a horizontális és vertikális erdőszerkezet változatossága, az őshonos fafajok (helyi származások) előnyben részesítése, a vegyeskorúság, az elegyesség, a válogató (szálankénti) erdőművelés, az öreg és holtfák védelme, a kíméletes fakitermelési módszerek alkalmazása és az ökológiai szempontokat is figyelembe vevő vadgazdálkodás. Az örökerdő faji, szerkezeti és genetikai szempontból is különösen változatos, mely változatosságnak a folyamatos spontán, önfenntartó felújulás a kulcsa.

 

Csépányi Péter, a Pilisi Parkerdő Zrt. termelési és természetvédelmi főmérnöke elmondta: "A természetjáró ember öntudatlanul egy olyan erdőképhez ragaszkodik, ami az őserdőket idézi, az örökerdő-gazdálkodással pedig ezt az erdőképet tudjuk biztosítani. A klímaváltozás negatív hatásainak és a természeti katasztrófáknak ellenálló, stabil erdők létrehozása és megerősítése emellett épp úgy célunk, mint fenntartható erdőgazdálkodási módszerekkel megteremteni és folyamatosan továbbfejleszteni a természetjárás és a turizmus számára élhető erdők mögött megbúvó szakmai feltételrendszert. Erdészeink és az erdőgazdálkodásunkban résztvevő vállalkozók folyamatos képzése éppen annyira fontos, mint az örökerdő szemléletének, a fenntartható erdőgazdálkodás kultúrájának magyarországi megismertetése és minél szélesebb körben történő elfogadtatása. Bízom benne, hogy előbb-utóbb az összes erdészetünknél meg tudjuk szervezni ezt a gyakorlati továbbképzést."

A német erdészek a hagyományaiknak megfelelően élen járnak az örökerdő-gazdálkodás elveinek és módszereinek gyakorlati alkalmazásában: a türingiai állami erdészetnél például húsz évvel ezelőtt álltak át a teljes erdőterületen való alkalmazására, tapasztalataik ezért nagyon hasznosak a magyar erdészek számára. A türingiai erdész szakemberek az örökerdő-tréning elméleti bevezetése után terepi gyakorlatot is tartottak, ahol a német kollégák jelölési fortélyokat mutattak be, majd a kisebb csoportokra tagolt résztvevők saját maguk is gyakorolhatták a bemutatott feladatokat.

 

A továbbképzés résztvevői a Pilisi Parkerdő Zrt. progresszív szemléletét képviselő dr. Madas László egykori igazgató emlékkövét is megkoszorúzták.

 

"Dr. Madas László példaértékű tevékenységére és szakmai hagyatékára utalva mi is azt tartjuk a legfontosabb feladatunknak, hogy gyermekeinknek és unokáinknak élhető erdőket hagyjunk hátra. Az örökerdő-gazdálkodás ebben a törekvésben kulcsfontosságú módszer. Ha összehasonlítjuk az egyes türingiai erdészeteket a Pilisi Parkerdő Zrt. erdészeteivel, akkor nyugodtan kijelenthetjük, hogy a Pilisi Parkerdő nagyon jó úton van az örökerdő-gazdálkodás művelésében és terjesztésében" - emelte ki dr. Andreas Niepagen a Türingiai Államerdészet képviseletében.

Forrás: Pilisi Parkerdő Zrt.

 

PFIFFER BÚTOR

KUHN Rakodógép Kft

Dunaker Kft - Alapítva 1986

LEITZ Hungária Szerszám Kft

Erdészeti gépek, eszközök, muszerek, kiegészítok kereskedelme.

FATUDAKOZÓ - az online faipari cégtár
 A FATÁJ lapot kiadja a FAGOSZ
Minden jog fenntartva. All rights reserved.