FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken. Beszámolók, riportok, sajtószemle, ...
FELIRATKOZÁS FATÁJ-Online hírlevélre.
Kérem jelezze szakterületét, cégét, annak kapcsolóit.
Hivatkozás:
Ha felhasználja bármely cikket a FATÁJ-ból, hivatkozzon rá annak kapcsolójával is.

STIHL - Nemzedékekre tervezve

Mátyás Fakereskedo Kft
METAMOB - akciós MetaGO ajánlata
HUNNIA FAGÉP - Jó magyarnak lenni!
Faipari gépek -> Stonewood Kft
FATÁJ nyitólap
FATÁJ archívum:

FATÁJ-online
médiaajánlat
pdf

FAGOSZ, Fagazdasági Országos Szakmai Szövetség
A FAGOSZ a FATÁJ kiadója.


FAGOSZ filmtár a Hazai Erdésznél

Nemzeti kincsünk az erdő - 40 kisfilm

Erdészeti és Faipari Dolgozók Szakszervezete

Magán Erdotulajdonosok és Gazdálkodók Országos Szövetsége

Országos Erdészeti Egyesület

Hobbi Faesztergálás


Dr. Gerencsér Kinga: Fafeldolgozás mobil szalagfűrésszel
(A 2002-ben megjelent kiadvány online változata.)

Keres egy céget, intézményt, iskolát? Kezdje itt:
fatudakozo.hu
woodinfo.hu
woodinfo.eu
Akác
termékek
Magyar-
országról:
hungarobinia.hu
FAIPARI, ERDÉSZETI
apróhirdetések
DÍJMENTESEN

FAIPARI, ERDÉSZETI
szakkönyvek

2017-10-24

Timberleaks: hírszivárogtatás illegális fáról

Október 19-én nyitott a Timberleaks portál, mely az egyesült-királysági Earthsight nonprofit szervezet honlapja. E napon sokan kaphatták meg ezen új nemzetközi szervezet névtelen feljelentésre buzdító levelét.

Megosztás:
Megosztás a Facebook-on

 

 

Az Earthsight nevű, 2007-ben alapított, az Egyesült Királyságban működő nonprofit szervezet az elmúlt 10 évben elsősorban a háttérben működött és sok emberi jogi és környezetügyi szervezet közleményét alapozták meg kutatásaik. 2016-ban léptek elő az árnyéból, hogy saját nevük alatt jelenjenek meg. Ennek egyik eleme a Timberleaks portál, melyet az alábbi - titkárságunkra is befutott -, névtelen feljelentésre buzdító levéllel mutattak be. Könnyen lehet, hogy e levél Magyarországon is sokakhoz eljutott. (A levél eredetije angol nyelvű, az alábbi a FAGOSZ titkárság fordítása, fenntartva azt a lehetőséget, hogy ebben lehetnek apróbb hibák.)

 


 

"A Timberleaks rendszeresen közzétesz a nemzetközi forgalomban szereplő gyanús fa tételekkel kapcsolatos eseteket, különösen, ha azokat az USA-ba vagy Európába importálják és ott értékesítik. Az USA és Európa jogrendszere is bünteti az illegális faanyag forgalomba hozatalát. A legtöbb fogyasztó egyben arra is számít, hogy a fa amit megvásárol, az tartamos gazdálkodásból származzon, és az emberi jogok megsértése nélkül. Jelenleg ezeket jogszabályokat és fogyasztókat nem veszik figyelembe. Ellenkezőleg: közzétett nyilatkozataikkal ellentétben sok cég továbbra is importál és elad olyan fát, melyet nem lenne szabad. Ezzel alávágnak versenytársaiknak.

Ön azért kapja ezt a levelet, mert olyan cégnek dolgozik, amely fával vagy fatermékekkel kereskedik, vagy olyan ügynökségnek dolgozik, amely felelős e termékekkel kapcsolatos előírások betartatásáért. Lehet hogy Ön újságíró, környezeti aktivista vagy másvalaki, aki érdekelt az erdő ügyekben. Ha Ön cég, lehet fa vagy fatermék gyártó vagy importőr. Cége lehet végfelhasználója vagy viszonteladója a fatermékek széles köre valamelyikének a bútortól a padlóburkolatig, a papírtól, kartontól a ruházatig, amit viszkóz-cellulózból készítenek.

Ma kellett megkapnia a Timberleaks első számát e-levélben. Ha nem látja, ellenőrizze a szemétláda mappáját. Azt gondoljuk, hogy érdekesnek, informatívnak találja majd. Ez és a további levelek arra ösztönzik, hogy figyelje vagy megváltoztassa fa vásárlási szokásait. Ha törvény általi kényszerhelyzetben van, e levelek befolyásolhatják abban: hova tegye forrásait. E levelek más tettekre is sarkallhatják.

Amint erre a neve is utal, történeteink: történeteinket részben olyan emberek szivárogtatták ki, akik az iparban magába tartoznak. Ha Ön arról tud, vagy azt gyanítja, hogy a saját cégénél vagy egy versenytársnál valami gaztett van, arra bátorítjuk: álljon elő ezzel. A Timberleaks honlap lehetőséget biztosít arra, hogy ezt biztonságosan és névtelenül megtegye."

 


 

Azok számára, akik névtelenek szeretnének maradni, a honlap kapcsolati oldala azt javasolja: használjanak hamis e-levél címet. (Ezzel az erővel persze a megadott személynév is lehet hamis.)

 

A Timberleaks nyitólapján 2017. októberi állapotként 3 történet található.

- Luxus jachtok gyanús burmai teakből.

Európai bírósági döntések azt állítják, hogy lehetetlen garantálni, hogy a Mianmarból vásárolt teak legális forrásból származik. Két USA cég azonban továbbra is jelentős mennyiséget vásárol.

- Francia cégek továbbra is nagy-kockázatú rönköt vásárolnak Afrikából

A Timberleaks által összegyűjtött bizonyítékok szerint francia cégek rönköt importálnak diktátorok vezette országokból, konfliktus államokból és Afrika néhány legvitathatóbb fakitermelő cégétől.

- Az USA egyik csúcs rétegeltlemez importőre együttműködik a világ egyik legpiszkosabb fával foglalkozó cégével.

Egy USA cég Sarawak esőerdeiből származó termékeket vásárol, amelyeket olyan cég szállít, melyről tudni, hogy intakt erdőt dózerolt le bennszülöttekkel visszaélve és egy kleptokrata rezsimet támogatva. A cég ipari PR képviselője ugyanakkor azt állítja, hogy e termékek vásárlása segíti megmenteni a bébi orángutánokat.

 

Nos, úgy tűnik e szervezet, illetve portál az illegális fa-üzletek nagyhalait szeretné kifogni, pellengérre állítani. Az apró és mikró halak megmaradnak a nemzeti hatóságoknak. Minden esetre érdekes a névtelen feljelentésre buzdítás

Forrás: Az említett levél és a fenti kapcsolók
Fordította, szerkesztette: Mőcsényi Miklós

 

PFIFFER BÚTOR

KUHN Rakodógép Kft

Dunaker Kft - Alapítva 1986

LEITZ Hungária Szerszám Kft

Erdészeti gépek, eszközök, muszerek, kiegészítok kereskedelme.

FATUDAKOZÓ - az online faipari cégtár




 A FATÁJ lapot kiadja a FAGOSZ
Minden jog fenntartva. All rights reserved.